Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Chamonix

AO Kranj - Janez Svoljšak: Z Domnom Kastelicem sva imela v planu splezati smer Gabarrou-Silvy v severni steni Sans Noma.

Po prespani noči na zgornji postaji gondole Grand Montets sva v nedeljo prečila proti steni.
Pod steno je prespala češka naveza in skupaj smo začeli: Čeha malo bolj levo, midva bolj desno. V drugem raztežaju sva plezala malo preveč desno in sva splezala še en kar težak raztežaj, preden sva prišla pod tretji, najtežji raztežaj v smeri. V njem je že plezal češki plezalec, tako da sva morala nekaj časa čakati, da sva lahko začela. Raztežaj sva oba splezala prosto, na varovališču pa sva se odločila da obrneva, saj sta Čeha plezala počasi.
Ko sva prišla nazaj na ledenik, sva videla, da je bila odločitev pravilna, saj sta bila Čeha samo en raztežaj višje kot pa takrat, ko sva midva obrnila. Čez kakšno urno sta obrnila tudi onadva.
Odšla sva nazaj do zgornje postaje gondole, prespala in se zjutraj odpeljala nazaj v dolino.

V torek zjutraj se nama je pridružila še Nastja Davidova in skupaj smo se z vlakom odpeljali na Montenvers. Plezat smo šli v Grands Charmoz smer Merkl-Welzenbach. Po dostopu smo okoli 14. ure začeli s plezanjem.
Po šestih urah plezanja in zasipavanja z pršnimi plazovi smo prišli na snežišče, kjer smo si pod balvanom uredili bivak. Naslednji dan smo nadaljevali do vrha, sestopili na drugo stran in s temo prišli nazaj v Chamonix.
Razmere v smeri so bile dobre, ozki trakovi snega so bili mestoma odstopljeni, saj je smer pretekle dni preplezalo kar nekaj navez.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti