Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.04.2014

Damoklejev meč dežura vsepovsod

Grand Charmoz

Janez Svoljšak, Domen Kastelic in Nastja Davidova so v torek, 15. aprila, v steni Grand Charmoza preplezali smer Merkl-Welzenbach. Prvi dan so opravili z dostopom in precejšnjim delom smeri in zaključili z bivakom na večjem snežišču. Naslednjega dne so priplezali na vrh ter se s temo vrnili v Chamonix. Pred tem sta Janez in Domen poskusila preplezati smer Gabarrou-Silvy v severni steni Sans Noma, vendar sta kmalu naletela na počasno navezo in obrnila.

Še vedno precej spustov

Smučanje je še vedno aktualno in tudi pretekli teden je bil opravljen kakšen prvenstveni spust. Iztok Tomazin je v ponedeljek, 14. aprila, izkoristil ugodne razmere na severni strani Košute in raziskoval plezalno smučarske prehode na področju Kušutnikovega turna. Najprej je preplezal žleb ob Z steni Turna v območju stare poti (40-55°), nato pa presmučal Vzhodni žleb Turna (III, mesto S4+, ostalo S4/S3, 300m). Sledil je še žleb v S steni grebena med Tolsto Košuto in Košutnikovim Turnom (40-60°, 250 m), ki ga je zatem verjetno kot prvi presmučal. Ocenil ga je s IV+, odsek S6, ostalo S5/S4, poimenoval pa Damoklejev žleb, zaradi napočene skalne luske v spodnjem delu žleba in opasti na vrhu. V sredo, 16. aprila, je smučal še z vrha Zadnjiškega Pihavca v Vrata (Z-, 500 m).

V severnih stenah nad Bohinjskim jezerom sta v torek, 15. aprila, smučala Jaka Ortar in Marko Kern. Najprej sta opravila spust po Severovzhodnem razu  (I-, 50+/50-45°, 150 m, izpostavljeno) Podrte gore, nato pa zavila še na Vrh nad Škrbino in smučala Na sever, kjer jima je bilo postreženo s kar strmimi odseki. Smer sta ocenila z Z, 50 m 50°, izpostavljeno, ostalo 30-50°, 200 m. Naslednjega dne, 16. aprila, sta Marijana in Marko smučala Levo grapo (Z-, 50/45-40°, 250 m) v Vrtači. Dva dni kasneje pa so se vsi trije potepali po pobočjih Male Mojstrovke. Povzpeli so se po Župančičevi, odsmučali pa Pozabljeno smer (T+, 45-40°, 200 m). Zadnjiški Pihavec je doživel še obisk Marijane in Marka. Z vrha sta najprej smučala direktno v Konto pod Bovškim Gamsovcem (Z, 50/45-°, 330 m), po ponovnem vzponu na vrh pa še proti Luknji (Z-, 45+/40+°, 500 m, izpostavljeno). 

Vzponi

Gore še vedno vabijo z obilico snega, hkrati pa opravljajo pomladansko čiščenje odvečnega kamenja in snega. Precej je pristopov in preplezanih lažjih grap. Še vedno pa privabi plezalce kakšna bolj strma smer. Pretekli teden sta Klemen Gerbec in Marko Kejžar (oba AO Kranj) preplezala Črni graben v severni steni Storžiča. V trenutnih razmerah sta jo ocenila s III+/3, M5, WI5, 85/50-70°, 600 m. 

Običajno precej plezana Teranova smer v Dolgem hrbtu je bila letos manj obiskana. Nazadnje sta jo obiskala Janez Javoršek (AO Ljubljana-Matica) in soplezalka na veliko soboto. V zadnjih metrih smeri je gora poskrbela za predstavo in čez ravnokar preplezano smer odvrgla precejšen kup kamenja. Ob naslednjih otoplitvah bodo stene še precej žive. 

Učbeniki in revije

Uredniki Alpiročnika sporočajo: ˝V preteklem času smo dopolnili določene vsebine. Pri nekaterih manevrih so dodane nove skice, prav tako smo popravili nekaj opisov in razlag. Skušali smo razložiti in odpraviti tiste nejasnosti, za katere smo opazili, da obstajajo težave v pedagoških procesih alpinističnih šol in na izpitih za alpiniste.˝ Vabljeni k branju!
 
Na deževne dni bo lepo prebrati tudi novo številko spletne plezalne revije Beta Magazine.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

 


Damoklejev žleb. Foto: Iztok Tomazin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti