Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mnenje

Triglavskega narodnega parka glede šotorjenja na Rjavini - Sporočilo za javnost

SPOROČILO ZA JAVNOST
Mnenje Triglavskega narodnega parka glede šotorjenja na Rjavini

Bled, 16. 4. 2014

V Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) smo prejeli več vprašanj glede ukrepanja TNP zaradi šotorjenja na Rjavini. Na spletnih straneh je bil namreč objavljen video posnetek turnega smučarja, ki je na Rjavini postavili šotor, za kar mu je JZ TNP izdal obvestilo o prekršku.

Triglavski narodni park je bil ustanovljen zaradi ohranjanja narave in kulturnih vrednot. Vsekakor je eden od pomenov parka tudi omogočanje njegovega obiskovanja z namenom doživljanja narave, kulturnega izročila in duhovnih vrednot alpskega prostora. Park je priljubljen cilj obiskovalcev, ki jih je vedno več, zato veljajo, tako kot drugod po svetu v zavarovanih območjih, določena pravila oz. omejitve, med drugim je prepovedano šotorjenje zunaj za to določenih mest.

Ena izmed nalog, ki je poverjena JZ TNP je nadzor nad izvrševanjem Zakona o Triglavskem narodnem parku in veljavnih uredb. Nadzorna služba svetuje in usmerja obiskovalce, seveda pa jih v primeru kršitev tudi opozarja, v določenih primerih pa tudi kaznuje. Da je v ospredju delovanja opozarjanje, dokazuje tudi statistika iz leta 2013, ko so naravovarstveni nadzorniki izdali 936 opozoril, izrekli 256 glob, največ zaradi napačnega parkiranja (189). Za šotorjenje zunaj za to predvidenih mest je bilo v lanskem letu izrečenih 37 glob. Kršitve zaznajo nadzorniki bodisi neposredno na terenu, ali pa jih na storjene prekrške ali objave o prekrških opozorijo drugi občani.

V obravnavanem primeru je bila kršitev Zakona o TNP javno objavljena, zato je skladno s pristojnostmi naravovarstveni nadzornik moral po uradni dolžnosti začeti s postopkom ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov, ki so potrebni za odločitev o prekršku ter izdal obvestilo o prekršku.

Takšnih primerov si želimo čim manj, zato prosimo vse obiskovalce TNP, da se pred obiskom območja prepričajo, da s svojim ravnanjem ne bodo kršili predpisov.

Tina Markun  

...04.2014


G-L, 15.04.: Smučanje z Rjavine že od 100 EUR dalje ...> Komentarji
TV Kanal A, Svet, 16.04.14 od 18:53
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Mnenje "

Matej Kucler,

Spoštujejo naj pravila pa tud sankcij ne bo, čeprav takole poleti v TNP videvam šotore, ko grem na kak sončni vzhod.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti