Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučanje z Rjavine že od 100 EUR dalje

Človek bi sklepal, da je vrhunec turnosmučarske avanture prav smučarski spust z vrha ter varen povratek v dolino. ...

A v Sloveniji je v resnici češnja na torti KAZEN, ki jo dobiš v tednu dni na dom – seveda s pozdravi in položnico nadzornika Triglavskega narodnega parka!

Nadaljevanje pa na anzecokl.com  >>> 

19 komentarjev na članku "Smučanje z Rjavine že od 100 EUR dalje"

Peter Strgar,

Smučanje z Rjavine že od 100 EUR dalje

Če prav razumem gre za šotorenje, ne za smučanje.


Metod Škarja,

Samo ne kazat šotora na njih :)

2006: http://www.gore-ljudje.net/novosti/6499/ :

"Martin Šolar, ponedeljek, 5. junij 2006, ob 14:30

Spanje na prostem v bivak ali spalni vreči ali brez nje ni prepovedano in zato še nobeden ni bil kaznovan. Nekateri so bili opozorjeni in napoteni v kampe, če je bilo to dejanje na cesti ob avtu. O tem smo si pred leti dopisovali tudi s pisci in uredniki nekdanje odlične revije Grif. ..."


Metod Škarja,

Ali pa za formaliste: nismo uporabili šotora, ampak posebno bivak vrečo z ogrodjem.

Predlagam, da si fantje najamenjo kakega tajkunskega pravnika, pa jih gotovo izvleče ven.


Jaka Ortar,

Nekoliko zbadljivo bi lahko rekli, da za vrhunec "prepovedane turno-smučarske avanture" poskrbimo bralci in komentatorji - z velikim številom klikov, komentarjev. Bravo mi!

"Primoževa noč" na Rjavini je bila gotovo veliko doživetje, ki bi jo rad izkusil/ponovil še marsikdo.

Tudi smučanje z Rjavine je gotovo veliko doživetje; sam o smučanju po Temenu sanjarim še od svojih osnovnošolskih let,

ko mi je ta spust Viki Grošelj opisal kot enega od najlepših pri nas (pa si še nisem vzel časa zanj, priznam).

A seveda tako kot vseh nekaj 10 smučarjev, ki so doslej smučali po Temenu, za spust ne bom plačal 100 €.

Nedopustno je zavajanje, zato ponovimo:

1) smučanje z Rjavine je brezplačno,

2) da smučaš z Rjavine, ti ni treba spati na njenem vrhu (to moraš storiti le, če imaš s sabo padalo in moraš skočiti kmalu po vzhodu sonca, kar pa se v dotičnem primeru seveda ne bi zgodilo, saj Primož vendar ne skače s padalom in če bi, verjetno na položnici ne bi bilo samo 100 €, razen v primeru, da bi po skoku javno razložil, da ima padalo s sabo zaradi lastne varnosti: za hitrejši sestop po dolgem vzponu),

3) za spanje na Rjavini ne potrebuješ šotora in ti torej ni treba kršiti zakona, s katerim sta bila kršitelja verjetno seznanjena (odtod verjetno "prepovedana avantura" v naslovu?),

4) bivakiranje NI ENAKO šotorjenju in preden se še komu zatipka o groznem TNPju, ki da preganja bivakiranje in ne vem kaj še, naj si tole še enkrat prebere: bivakiranje NI ENAKO šotorjenju.

Razlike si nisem izmislil jaz in je tudi ne bi znal v podrobnosti razložiti (nekaj časa sem si še prizadeval, pa ni šlo), a če s sabo nimam šotora, pač ne morem šotoriti - a ni preprosto.

Sam sem že šotoril v TNP izven za to predvidenih območij; prvič še v času, ko nisem vedel, da je šotorjenje prepovedano,

pa mi je itak bilo žal tiste noči, saj zaradi udarcev vetra ob šotor nisem prav nič spal.

Odtlej spim po vrhovih brez šotora, brez bivak vreče, le s podlogo in spalko.

Pa mi nič ne manjka, še zvezde lahko gledam naravnost iz spalne vreče in avantura je vedno znova popolna, pa še nič prepovedana in kljub objavam nikoli nisem dobil položnice in je tudi nikoli ne bom.

Pozimi pa je luknja v snegu bistveno boljša zaščita pred mrazom, vetrom in kršenjem zakona kot šotor, tako da se romantične duše zdaj nikar ne bojte roke pravice - prepovedano je šotorjenje, ne bivakiranje.

Zakon je tak, kot je; v isti koš meče "šotorsko bivakiranje" pod robom stene (kot nedavno tudi pod Debelo Pečjo), počitnikovanje v šotoru ob Bohinjskem jezeru, spanje na vrhu hriba v ultra lahkem šotoru; me zanima, kam bi šteli spanje v taki razširjeni bivak vreči, to bi pa res bila pravna zagata http://ecx.images-amazon.com/images/I/41bsdmCEM1L._SL500_AA300_.jpg . A tudi TNP pozna svoj zakon in morda bi se brez promoviranja šotorjenja na vrhovih (tako sodim po odzivu, ki je bil spodbuda za objavo http://anzecokl.com/2014/04/01/oprema-za-spanje-v-gorah/) tudi prepovedana avantura končala brez odločbe.

Poleg tega je v TNP prepovedano tudi snemanje dejanj, ki so v nasprotju z nameni in cilji parka - ki torej prikazujejo kršenje katerihkoli prepovedi.

Če to združimo:

A) Če spiš v šotoru in tega ne objaviš, si v prekršku, a je zelo majhna verjetnost, da ti bo izrečena kazen (govorim za bolj odmaknjene predele - če "te ne dobijo").

B) Če spiš v šotoru in to še posnameš (+objaviš), dvakratno kršiš prepoved in si s tem bistveno povečaš možnost, da ti bo izrečena kazen.

C) Če samo posnameš (+objaviš) video dokumentacijo o šotorjenju prijatelja (ki ga s tem morda "potunkaš"), kršiš prepoved, za kar pa ni predpisana globa.

O tem, ali boš na koncu kazen res dolžan plačati in ali način pridobitve osebnih informacij pravno zdrži, ne bi, ker nimam pojma.

A kdor pozna Zakon o TNP in ve, da s spanjem v šotoru in predvsem s provokativno objavo, ki izpostavi spanje v šotoru, krši dve prepovedi, po mojem mnenju ne bi smel biti presenečen nad napovedjo izreka kazni, še posebej pa nima kaj jokati na vseh mogočih koncih o "strašni krivici".

Zakona se ne bo spremenilo s takimi objavami, ki niso prav nič konstruktivne.

Konec koncev je šele z napovedjo izreka kazni naslov reportaže "Prepovedana avantura ..." postal ustrezen in zdaj še vsi bralci vedo, kaj je bilo tu prepovedanega.

Miha L., oglasil sem se že pod izvorno objavo na FAT strani ("Jaka"), tam je še nekaj ostalih odzivov.

In še vedno pravim isto - zelo lepe fotke, dobra tura, še posebno smučarski del (tu je res nekaj foušije).

Ne razumem pa ogorčenja nad potekom dogodkov po objavi ... in predvsem ne morem mimo manipuliranja z besedami, udeleženci, namerami, ker tega pa si bralci in še posebej ostali člani društva, ki nimamo nič s to afero, a smo bili kljub temu znova "na tapeti", ne zaslužimo.


Blaž Grapar,

Ključno za ohranjanje narave oz. TNP je, da neka (športna) dejavnost ne preseže neke kritične meje, kjer je škoda, ki jo ta dejavnost povzroča še vzdržna. Vse kar počnemo v naravnem okolju le-temu tudi škoduje in mu onemogoča da se razvija v svojem naravnem ritmu.

Take in podobne objave z strani dotičnih pa precej pripomorejo k temu, da se prej omenjena kritična meja preseže. In potem se včasih da stvari omejit in rešit le še tako, da se jih prepove.

Seveda se moramo vsi, ki kdaj objavimo kako informacijo vprašati, kako bo to vplivalo na območje, ki ga opisujemo. Nekdo je nekoč rekel nekako takole, da takoj ko nekaj poimenuješ raj, to več ni. Verjetno zato, ker je potem tudi nekdo drug slišal zanj in kar naenkrat si jih veliko želi tja.

Objave dotičnih se meni zdijo kot reklama. So dodelano predstavljene tako, da jih današnja družba lahko instantno konzumira.

Zdi, da je največja škoda narejena ravno z objavljanjem in ne z samim bivakiranjem.


Tone Škarja,

TNP vodijo sami idealisti, zato so v finančnem minusu. Pomagajte jim in prijavljajte vsako bivakiranje v stenah, tudi celonočno zavetje pod kako skalo, če vas zaloti deževje, v skrajni sili, če se ne bodo izvlekli iz finančne luknje, pa nalašč bivakirajte in jim prijavite prekršek. Tudi, če vas bo od kod izvlekel helikopter, je to pobeg pred organom pregona, ne pa rešitev. - Ja, nekaj stvari je pa res brez meja!


Simon Čopi,

Bivakiranje ni prepovedano. V zakonu o TNP piše, da je prepovedano:

46. šotoriti ali taboriti zunaj za to določenih mest, razen na mestih, kjer ta dejavnost ne ogroža ciljev narodnega parka in s soglasjem upravljavca narodnega parka;

Če šotoriš brez soglasja si v prekršku in nosiš posledice.


Bojan Turšič,

Samo dve stvari sta brezkončni: vesolje in človeška neumnost; za vesolje nisem povsem siguren.

( Albert Einstein )


Lovrenc Babič,

Kazen bo tako ali tako pokrita s sponzorskimi sredstvi proizvajalcev, ki jih freeapprovedovci v prispevkih tako velikodušno promovirajo. Pod črto, bo imela tura še vedno "profit". Mogoče nam bo g. Čokl privoščil še kakšen prispevek o priporočeni "legalni" bivak opremi. Sem prepričan, da pravkar dobiva goro elektronskih pošiljk, na to temo, ki kar kličejo po prispevku na tej strani.

Skrbnike te spletne strani ob tem še opozarjam, da članke, ki so namenjeni reklamiranju proizvajalce športne ter druge opreme, ali tečajev športnih društev in ki jih verjamem tudi primerno računate, ustrezno označite kot oglasno sporočilo, preden tudi vas "preseneti" kakšna položnica.


Klemen Kočevar,

V celoti se strinjam s Tino! Zelo dobro napisano.

Strinjam se, da je po svoje pregon bivakiranja na vrhu Rjavine v snegu bizaren.

Vendar ga je potrebno gledati v kontekstu: Če ne bi bilo fotk, filmčkov in zapisov v smislu: "Je prepovedano ampak mi to vseeno počnemo!", tega ne bi nihče preganjal. To da so se avtorji zavedali prepovedanosti početja itak naznanja že originalni naslov v internetnem naslovu članka: "http://www.freeapproved.com/2014/03/31/prepovedana_avantura_na_samem_vrhu_rjavine.html".

Ali se internet lahko uporablja samo za reklamo, promocijo in posel, za pregon pa ne? To pač ne zdrži. Biznis žene avte v dolino Vrat in biznis žene zapise o bivakiranjih na vrhovih in zato uporabljeni opremi. Tako preprosto je to: In TNP imamo načeloma zato, da omeji vpliv biznisa na tem področju, ki je preveč ranljivo za strogo komercialno koriščenje.


Matija Demšar,

Mogoče se pa TNP nadzorniki bojijo, da bo masovno bivakiranje na vrhu Rjavine (to se je res za bati) pregnalo severnega medveda v Kočevski rog.. Posledično bi bili priča titantskemu spopadu domorodnega medveda proti prišleku iz severa, ki si je zadnje zavetišče za čez zimo našel v tem našem ljubem TNP-ju...


Janez Klemenc,

Meni pa sploh ni jasno, v čem je tu problem?!?

Šotorjenje v TNP JE PREPOVEDANO. Tipi so šli to delat na vrh Rjavine in nato to prepovedano dejanje izkoristili za perfidno reklamo, pri čemer pa so na njihovo žalost spregledali, da so se s tem tudi samoprijavili.

Ko sem sam ugledal dotični reklamni prispevek, sem tako najprej pomisli ravno na to, ali bodo nadzorniki opravili delo, za katerega so plačani - torej kaznovali kršitelje? Lepo, da se je to zgodilo.


Tina Leskošek,

Po lastnih in soferajnovskih izkušnjah so nadzorniki TNP kar visoko tolerantni do spanja v parku - kadar je to sestavni del plezalne ture, torej spanje pod steno. Je pa res, da to ne vključuje šotorov. Nekajkrat so TNP-jevci na našem odseku tudi predavali in na naša vprašanja o tem, če je spati pod steno prepovedano, odgovarjali, da to tolerirajo, samo ne šotorit. Zakaj ne? Ker je to zgled drugim, da počnejo isto, zganjajo hrup in puščajo svinjarijo za sabo.

Moram reči, da razumem TNP, da se jim ne zdi prav, da se neka stvar, ki je prepovedana, stalno promovira skozi filmčke in objave - ker pač spodbuja k temu početju. Tudi jaz ne verjamem, da bodo množice drle šotorit pozimi na Rjavino, vseeno pa sproža miselnost, da lahko počnemo karkoli, kjerkoli.

Vsi vemo, da se v parku počnejo stvari, ki so v nasprotju z zakonom. Saj tudi base jumping ni dovoljen, pa vidimo skakalce. Le da imajo občutek za to, kaj gre na internet in kaj ne in ne promovirajo dejavnosti (vsaj ne po forumih). Samopromocija ima pač tudi svoje slabe strani...

Primerjava s parkiranjem v Vratih....Vsekakor je v parku mnogo stvari, ki bi jih bilo potrebno rešiti, tudi parkiranje v Vratih. Upam, da se bo razpisal kakšen TNP-jevec in pojasnil ves trud in projekte zadnjih let, da bi problematiko Vrat uredili. Ampak to parkiranje nima s šotorjenjem prav nič skupnega. Je pač nek drug problem v parku, naloga nadzornikov pa je, da se ukvarja z več težavami hkrati, ne le z največjo.

Še moje mnenje o tem, kako nadzorniki TNP nadzorujejo park iz fotelja in preko internetnih objav. Če je dokazno gradivo tam, zakaj pa ne? Če hočemo bolj fair play, bolj pošteno "tekmo" med nadzorniki in kršitelji, potem pač ne objavit....in dobili vas bodo lahko samo na terenu!


Matej Kucler,

A je sploh še kaj smiselno objavljat. Vrjetno ne.


Matej Kucler,

To početje je neprimerno, če tako TNP pravi, ena pravila se mora spoštovat, ne pa jih jemat po svoje, brez izjem.


Matej Kucler,

...in to je spet glavna brana novica v teh dneh, kot takrat s simfonijo plazov.


Matej Kucler,

..., če namiguješ na ˝fovšarijo˝ potem se motiš, ker ima čisto vsak možnosti it v gore, ponoči, popoldne, kadarkoli, ni ovire.


Miha Lapanja,

To je možno samo v Sloveniji, nikjer drugje! Tako kot je že nekdo napisal, te razne birokrate in ustoličene uradnike, ki se mastijo na račun države bi bilo potrebno nagnati in jih poslati nekam daleč. Kakšne neumne zakone in predpise pišejo. Po drugi strani se pa zopet kot že mnogokrat do sedaj vidi ta naša slovenska foušija. Dejte ljudje začnite živet, smo v 21. stoletju. Halo?


Miha Lapanja,

Zanimivo, da se nobeden ni oglasil s komentarji pod original objavo, ampak šele sedaj, ko je bilo objavljeno, da je dobil kazen s strani TNPja. Koliko več škodljivi stvari se dogaja in se še bo dogajalo v TNPju (vsako leto več turnih smučarjev, bivakiranja, vse več pohodnikov, kolesarjev, spanje na parkiriščih itd.) in sedaj je problem ena noč na vrhu Rjavine. Če to ne bi bil Anže Čokl, ne bi bilo niti enega komentarja. Pa ne razumet narobe, ne podpiram tovrstnih stvari, samo ste mi eni že smešni in patetični, ker se non stop oglašate pod prispevki omenjene osebe. Pa se tudi dobro ve zakaj! Srečno...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti