Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pred začetkom poletne plezalno-alpinistične sezone

Železar (1974): Prek 600 naših plezalcev in alpinistov ni zadovoljnih s preteklo slabo in skrajno neugodno zimsko sezono, ko mnogi niso mogli uresničiti vseh svojih izredno obetavnih načrtov.

Slabe snežne in vremenske prilike tekom vse zime, niso bile v prid načrtnim pripravam za našo V. JAHO in tudi ne za druge velike načrte, ki jih morajo pripravniki in člani alpinističnih odsekov ter njihovih sekcij doseči v letošnjem jubilejnem letu jugoslovanskega planinstva, stoletnici 1874 do 1974, v gorah Kavkaza in Kanade.
V pravkar minuli zimski alpinistični sezoni so bile prvič pozimi preplezane in ukročene le klasična osrednja smer v severni steni Široke peči, zajeda v severni steni Šit in Schinkova smer v severovzhodni steni Frdamanih polic. To pa je tudi vse, ki je vredno omembe, poteg številnih lažjih in manj pomembnih preplezanih plezalnih smeri. Tekom zime je bilo zgaženih več globokih gazi pod še nepreplezane stene Škrlatice, Stenarja in drugih gora.

Zelo lepo je uspel le IX. zimski spominski pohod na Stol s preko 1300 udeleženci. Komaj so se odleteli prvi pomladanski plazovi v Savinjskih in Kamniških planinah, Karavankah in Julijskih Alpah kandidati za Himalajo in vsi drugi, posebno mladi, neučakano čakajo pod stenami naših gora.

Gorenjski alpinistični odseki (Mojstrana, Jesenice in Tržič) pripravljajo množični, skupinski vzpon na Visoki Oltar (2621 m), osrednji vrh veličastne Martuljške skupine. Turo bodo plezalci in alpinisti izvedli v soboto in nedeljo, dne 20. in 21. aprila iz treh izhodnih bivakov, iz Krnice skozi Veliko. Dnino mimo bivaka 1 iz Martuljka mimo bivaka 3 skozi Za Ak na Grlo in iz Vrat mimo bivaka 2 preko Jezer na Grlo. Po zboru udeležencev na vrhu Visokega Oltarja, bodo plezalci in alpinisti zamenjali smeri pristopa in sestopa, tisti, ki se bodo povzpeli iz Krnice, se bodo spustili na Za Ak, in oni iz Vrat bodo sestopili v Krnico. To bo nekak uvod v letošnjo pomladansko poletno plezalno-alpinistično sezono.

Za prvomajske praznike bo zbor jugoslovanskih alpinistov v Paklenici pri Starem gradu, katerega se bodo udeležili tudi plezalci in alpinisti iz vseh republik in tudi iz inozemstva. V času, ko bo tekla letošnja Titova, mladinska štafeta skozi naše kraje, bodo gorenjski planinci, plezalci in alpinisti pripravili množične priključke k zvezni štafeti z vrha Jalovca, Triglava, Stola in drugih pomembnih vrhov. Iz tega lahko zaključimo,, da so se pripravniki in člani vseh alpinističnih odsekov in njihovih sekcij izredno prizadevno in aktivno že ob začetku pomladansko poletne plezalno-alpinistične sezone vključili v bogat in pester koledar in program praznovanja stoletnice jugoslovanskega planinstva.


II. memorial Zvoneta Koflerja — Vrata 1974
Gorska reševalna služba Mojstrana prireja letos 5. maja že drugo tekmovanje v smuku za memorial Zvoneta Koflerja — odličnega alpinista, gorskega reševalca in smučarja, ki je bil kos res vsemu najtežjemu v gorah. Tekmovanje bo zaradi pomanjkanja snega pod severno triglavsko steno prestavljeno na pobočja Križa in Stenarskih vratic. Tega tekmovanja se lahko udeležijo vsi gorski reševalci in pripravniki. Proga bo postavljena na neurejenem terenu, tako kot lansko leto. Vsak tekmovalec bo startal na svojo odgovornost. Vratica bodo postavljena na varnih mestih, da ne bi prišlo do kakršnekoli nesreče. Skozi vsa vratca je vožnja obvezna. Vsak tekmovalec mora imeti s seboj tudi čelado. Prijave za tekmovanje zbira Gorska reševalna služba Mojstrana, najkasneje do petka 3. maja pismeno, ali v soboto 4. maja do 18. ure v Aljaževem domu, kjer bo tudi žrebanje številk. Vsaka kasnejša prijava ne bo všteta v žreb ampak se bo pripisala na konec. Na to tekmovanje smo povabili vse postaje GRS v Sloveniji, Hrvatski in sosednji Koroški. Vse ljubitelje zasneženih gora vabimo na ogled tega res zanimivega tekmovanja, vsem nastopajočim tekmovalcem pa želimo čim boljšo uvrstitev.

GRS Mojstrana


Mladinski odsek planinskega društva Dovje-Mojstrana
V okviru mladinskega odseka PD Dovje — Mojstrana deluje na osnovni šoli v Mojstrani šolsko planinska skupina, ki sodi v okvir akcije: Pionir — planinec. Namen te akcije je usmerjanje najmlajših članov planinske organizacije k razvedrilu in koristni izrabi prostega časa v naravi in vzgoji v sposobne planince. Trenutno je v to akcijo vključenih 15 pionirjev, čeprav hodi na izlete odseka večje število. Lani v septembru so organizirali večji izlet na Peč — Tromejo, v oktobru pa pohod od Planine pod Golico, čez Španov vrh, mimo Pristave do Koroške Bele. V lanskem šolskem, letu so izvedli uspešno planinsko šolo, ki jo nameravajo v prihodnjem šolskem letu ponoviti. Mladinski odsek posebej skrbi za strokovno izpopolnjevanje in vzgojo mladih članov, ki imajo sposobnost in veselje za delo z mladino.
Lanskoletnega zimskega dela tečaja za mladinske vodnike Komna 73 se je udeležil Janez Skumavc-Srakarjev z Dovjega, ki je vodil že več samostojnih izletov mladih planincev in je take izpolnil pogoje za pridobitev znaka za mladinskega vodnika in tako postal tretji registrirani mladinski vodnik, v mladinskem odseku. Na letnem delu tečaja za mladinske vodnike Vrata 73 sta bila Jernej Brežan-Pekov in Ivo Skumavc-Luksov. Oba sta uspešno opravila letni tečaj. Jernej Brežan pa se je udeležil tudi zimskega dela tečaja za mladinske vodnike Komna 74 in ga tudi uspešno opravil. Člani mladinskega odseka se udeležujejo tudi akcij mladinske komisije pri PZS in tako se je Miha Kersnik udeležil letnega izpopolnjevanja mladinskih vodnikov v ledeniških razmerah, ki je bilo lani avgusta na Grossvenedigerju v Avstriji. Člani mladinskega odseka so se v letošnjem letu že udeležili zimskega spominskega pohoda na Stol in triglavskega turnega smuka, kljub slabemu vremenu. Tako kot vsako leto bodo pionirji in mladinci odseka nosili triglavsko Titovo štafeto. Vso dejavnost mladinskega odseka podpirajo reševalci, alpinisti in ravnatelj osnovne šole, ki se zavedajo, da pomeni dober mladinski odsek osnovo za močno in uspešno planinsko društvo v kraju z dolgo in bogato planinsko tradicijo.

M. Kersnik
Železar, 29. april 1974
 

   Železar

 

 29.04.1974

Jlib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti