Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Šesti triglavski turni smuk — uspešen

Železar (1974) - Janez Krušic: V dneh 13. in 14. aprila je bil v organizaciji Planinskih društev Javornik — Koroška Bela, Mojstrana in Martuljek izveden že šesti tradicionalni triglavski turni smuk.

Letos je v gorah izredno malo snega tudi v triglavskem pogorju, saj ga je bilo pretekla leta mnogo več en mesec dni kasneje. Zato ni bilo časa dosti izbirati najugodnejše vremenske razmere in le-te smo ujeli — prav za rep ... Kljub zakasneli objavi v Delu in dan pred odhodom v Železarju, predvsem pa slabim vremenskim pogojem, se je do sobote zvečer nabralo v Staničevem domu kar 95 gornikov — smučarjev. Med vzponom je večino udeležencev močil dež in sneg, ki ga je zapadlo nad 1800 metri 8—10 cm. Evidenco udeležencev in delitev značk sta odlično opravila zakonca Stojana — za prehrano in počitek pa so v zadovoljstvo vseh poskrbeli javorniški planinci. Razpoloženje gornikov ni kvarila ne megla, sneg in burja — saj so ubrano prepevali še pozno v noč.

Jutro je bilo zamegleno in mrzlo. Vodja smuka je pozdravil navzoče in jih opozoril na previdnost. Kmalu po sedmi uri so smučarji v skupinah odhajali na start. Proga je potekala iz grebena Rži v konto Rjavine, prek Apnenice in Pungartov do pastirske koče. Odtod na Polje in prek vseh melišč Dražkih vrhov skoro do doline. Smuko sta v gornjem delu malo ovirala novozapadli sneg in megla. V splošnem pa je bila smuka zelo dobra, posebno na meliščih pod Dražkimi vrhovi, ki letos niso bila razorana od plazov. Med 95 udeleženci je bilo deset žensk.

Bronaste značke (za enkratno udeležbo) je prejelo 27 novih smučarjev, srebrno značko (za trikratno udeležbo) 11 smučarjev in 13 zlatih značk (za petkratno udeležbo) Posebno priznanje zaslužijo tri dekleta: Bakovnikova in sestri Prevc . Metka in Andreja, ki so letos dobile že zlate, sedem gornikov — smučarjev pa se je udeležilo že vseh šest organiziranih triglavskih turnih smukov. Organizatorji pa imajo v planu, da pripravijo smučarjem — gornikom po desetkratni udeležbi posebno spominsko značko in diplomo. Razveseljivo je tudi dejstvo, da je bil smuk izveden brez najmanjše nezgode tako, da mojstranški alpinisti in reševalci niso imeli dela. Za zaključek lahko ugotovimo, da zanimanje za tradicionalni triglavski turni smuk med mladino iz leta v leto narašča. Drugo leto nasvidenje na belih triglavskih pobočjih bolj številno, pod ugodnejšimi vremenskimi in snežnimi pogoji.

Janez Krušic
Železar, 19. april 1974

   Železar

 

 19.04.1974

Jlib.si

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti