Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Opast sprožila velik plaz

Metod Škarja: ... ojužene klože pod Lučko babo oz. Škarjami. Sicer sva z bratrancem Janezom smučala z roba Škarij naprej proti sedlu pred Rjavčkim vrhom in naprej proti Klemenči jami.

V soboto sva se z Janezom že zgodaj odpravila proti Klemenči jami in naprej proti Škarjam. Sneg (za prečenja neprijetne plazovine) se je na letni poti pričel pod Krofičko, a na drugi strani se je kasneje dalo pod Rjavčkim vrhom lepo smučati vse do uravnave pri Klemenči jami. Spotoma sva se pozpela še na Rjavčki vrh. Tu sva opazila sledi ogromnega  plazu, ki se je sprožil pod desnim delom Škarij in levim delom Lučke babe. Sprožitelj je bila več kot očitno ogromna opast, ki je padla čez steno Babe levo od vrha. To opast sem tri tedne nazaj tudi slikal; pravi balkoni, ponekod gotovo nekaj metrov. Kot sem videl kasneje, je bila delno zapihana napoka visoka okoli 90 cm, večina pobočja (razen v samem vrhu stožca) pa dokaj položna z naklonom do 30 stopinj. Sicer sem že pred tremi tedni opazil, da je pod Lučko babo veliko napihanega snega z dobro vidnimi zapihanimi napokami pod steno. Del tega snega bolj desno je še vedno ostal tam, kljub precej večjemu naklonu v tistem delu (okrog 40 stopinj, poznam z lanskega smučanja). Sicer se je precej velikih pasti že odlomilo v tem času, nekaj pa jih še vedno čaka.

Z Janezom sva se nato povzpela na rob Škarij in odsmučala gor gledano najbolj levo, kjer je bilo tudi najmanj strmo, a najbolj izpostavljeno. Zgoraj 40 stopinj, prehod 45, 100 m. Po novem bi ocenil T, po starem S4, mesto S5, IV-, izpostavljeno. Spodaj si privoščiva direktno strmnino v konto vzhodno od sedla pred Rjavčkim vrhom (zgoraj 50 stopinj, spodaj 45). Naprej dol nadaljujeva po strmih vesinah ob Rjavčkem vrhu (nižje je treba pravočasno ujeti prehod levo), in tam med velikimi balvani, ki ravno gledajo ven, na smučljive plazovine in na izravnavo v gozdu. Od tam še eno uro peš do avta. Skupaj cca 1000 m odlične smuke in 350 m hoje. Ves čas smuke sva imela odličen predelan pomladanski sneg.

Pogled na splazeni del pod Škarjami in Lučko babo z Rjavčkega vrha.

Plazovina v konti pod sedlom proti Rjavčkemu vrhu in naprej proti Škarjam. 

 Levo preostanek opasti včeraj, desno stanje opasti pred tremi tedni. 

 Levo: tu se očitno vidi, da se je plaz pričel zaradi padca opasti tik pod steno. Bolj levo so se kasneje tudi odlomile večje opasti, a so se le kotalile navzdol. Desno je napoka v desnem delu.

 Levo: pod Lučko babo je še vedno veliko napihanega snega z zapihanimi napokami. Desno: na grebenih pa je še vedno precej velikih opasti, tu prav na Škarjah.

 

Vrisana smer smučanja s Škarij.

  Metod Škarja
Foto: Metod Škarja in Janez Pirš

Povezave: TK Gora, Škarje čez Klemenčo jamo 1, 2,

Grlo z direktno varianto


 

Pogled s Škarij: dol najprej desno, potem levo

Spodaj sva se po plazovinah usmerila proti lepo vidni "cesti", ki pelje v gozd. Desno je pa "buldožer", ki je to "cesto" naredil, po sledeh ne več kot nekaj let nazaj.

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti