Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.04.2014

Med snegom in skalo

Kvaliteta je še vedno na snežnih pobočjih, kjer so trenutno spusti na prvem mestu. Še vedno so aktualne precej strme snežne vesine. Za vzpone v snegu je še čas, resnejših pustolovskih podvigov pa ni prav veliko. Tudi v preteklem tednu se na tem področju ni dogajalo nič posebnega. Vzponi v skali pa se počasi pomikajo višje v gore.

Krst linij in samotna Škrlatica

V Begunjski Vrtači je bilo spet pestro. Marko Kern, Marijana Cuderman in Jaka Ortar so smučali nad SV plazom Begunjske Vrtače. Z grebenske kote 1914 so smučali po dveh linijah. Najprej so 9. aprila smučali levo nad SV plazom. Smer so poimenovali Ortofoto (T+, 40-45°, 200 m). 12. aprila sta Marijana in Marko smučala z iste kote po rampi do SV plazu. Smer sta poimenovala Rampa (Z+, 50+°/50-45°, izpostavljeno, 100 m). Vmes sta se Marko in Jaka podila tudi po Julijcih in sicer po pobočjih Tosca. Tam sta smučala Z vrha na Bohinjska vratca (Z+, odsek 50°, 45°, 300 m), ter S predvrha na Vodnikov dom  (Z-, 40-45°, 400 m, izpostavljeno).  Poleg teh spustov sta 7. aprila opravila še eno ponovitev SV stene Prestreljnika.

V severni steni Tegoške gore je bil aktiven Iztok Tomazin (AO Tržič). Po preplezani prvenstveni smeri je le to še presmučal. Zaradi lovljenja razmer za rep in zavitosti smeri se mu je porodilo ime Rep. Za navzgor jo je ocenil s III, 2, 40-55°, odsek 60 -80°,  za navzdol pa V, dvakrat S6, ostalo S5/S4, 430 m.

Škrlatico redko kdo obišče s smučmi na hrbtu in nato še odvijuga z nje. Pretekli vikend sta z njenega vrha smučala Bor Šumrada in Jani Skrinjar (oba ŠD Freeapproved). Na spustu ju je najprej sprejela rahlo zamegljena vzhodna stena, po krajšem vzponu iz Kotla pa pršičast Rokavski ozebnik.

Zatišje v plezalnih smereh

Lažje dostopne grape, ki niti v najhujših časih ne ostanejo brez obiska so še vedno obljudene. Kar se večjih sten tiče pa kar samevajo, le bučanje plazov sredi toplih dni jim popestri samotne čase. Slovenska smer je le dobila nekaj stopinj v idealnem snegu. 10. aprila so jo plezali člani AO Rašica, dva dni kasneje pa še Janez Javoršek (AO Ljubljana-Matica). Sosednja Škrlatica je bila obiskana po Kugyjevi smeri. 12. aprila sta jo plezala Sabina Lamprecht (AO Rašica) s soplezalcem Jernejem (AO Ljubljana-Matica). Naletela sta tako na dober trd, kot na mehek, udirajoči se sneg.

Vse manj nohtanja

V skali je že precej živahno. Plezališča so polna, prav tako pa marsikatera naveza zavije v večraztežajne smeri nižje ležečih sten. Precej popularna je Klemenča peč, nič manj Gradiška tura, ... počasi pa se skalno plezanje seli višje v gore. Obisk je že doživela stena Kogla. Matej Kladnik (AO Kamnik) je s soplezalcem preplezal Kamniško smer. V steno sta vstopila po Spominski smeri Ceneta Kramarja, nato opravila nekaj metrov po Amonitu ter dosegla Kamniško.

Razpis za kvalitetne vzpone 2013

Komisija za alpinizem PZS bo namenila del finančnih sredstev za opravljene kvalitetne vzpone v letu 2013. Alpinistične kolektive in posamezne alpiniste prosi za poročila o izvedenih akcijah. Rok oddaje je sreda, 30. april 2014. Več...>

Srečno!

 

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


Prva od leve Ortofoto, druga Rampa. Vir: M&M


Z vrha na Bohinjska vratca in S predvrha na Vodnikov dom
Vir:
M&M

Rep. Foto: Iztok Tomazin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti