Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sean Leary

Vir: seanstanleyleary.com Friko: Spomini nanj izpod peresa Martine Čufar


Leta 2007, ko sem šla prvič v Ameriko, sem imela več kot srečo. Po naključju sem naletela na Seana Learyja. Pri večerji v Moabu nam je s Stephanie Bodet in Arnaudom Petitom radodarno ponudil, da se iz motela lahko preselimo v njegovo veliko hišo. Ne samo to, šel je tudi z nami v Indian Creek in nas vodil po smereh, sektorjih, pokazal razne trike plezanja poči. Mesec kasneje smo se vsi prestavili v Yosemite, kjer je imel Sean svoj drugi dom, veliko prikolico, v katero nas je spet povabil. In to ne samo nas, še mnogo drugih plezalcev, ki so jih rangerji vrgli iz Campa IV, je kampiralo na njegovem vrtu.

Sean je imel tisto leto projekt prosto preplezati Goldengate. A ni imel še nobenega partnerja. Predlagal je, da grem z njim. Povedala sem mu, da nimam nikakršnih izkušenj s tako velikimi stenami in granitnimi počmi, a to ga ni motilo. Bilo mi je v čast, da sem šla lahko prvič v El Capitan s takim poznavalcem, kot je bil Sean. Ni mi bilo treba misliti na nič drugega kot plezanje in hrano za šest dni. Vso ostalo taktiko je naštudiral on. No, ko sva pol leta kasneje plezala El Niño, sem k opremi dodala malo več frendov, saj je bil Sean v počeh precej bolj na »izi« kot jaz. Neverjetno s kakšno lahkoto je na primer preplezal The monster Offwidth v Freeriderju ali Harding Slot v Astromanu. Napol je soliral ...

Sean je bil zaljubljen v naravo. Zjutraj je rad odhajal s kajakom na reko Merced, rad je bil na vrhu kake stene ob sončnem vzhodu. Sean je živel življenje tako intenzivno, kot bi čutil, da ga bo prezgodaj konec. Bil je izjemen plezalec, skakalec, rad je bral filozofske knjige, prideloval bio zelenjavo, seveda tudi skadil kak »joint« kot večina yosemitskih plezalcev.

Bil je tudi tisti, ki me je navdušil za padalstvo. Ko sem ga videla skočiti z vrha El Capitana (kar je sicer prepovedano, a je znal pretentati rangerje), sem si rekla, da bi to tudi jaz rada enkrat naredila. In sem se vpisala v padalsko šolo. Po vseh nesrečah, ki se dogajajo v BASE športu, sem se želji po skoku z El Capitana že davno odpovedala. Sem pa redno spremljala Seanove skoke oz. kar polete z vrhov sten in navdušenje ter neopisljive občutke ob tem. S skoki si je skrajšal sestope in tako tudi po trikrat na dan preplezal El Capitan … Ne samo normalnim ljudem, tudi dobrim plezalcem se to zdi vesoljsko!

Kljub izrednim vzponom je ostal zelo skromen, ni se mu ljubilo iskati sponzorjev. Čas preživet za računalnikom se mu je zdel izgubljen, raje je šel plezat po balvanih Yosemitov ali solirati kakšno smer. Sponzorje so mu na srečo našli prijatelji, kot so Alex Honnold, Renan Oezturk ali Cedar Wright, tako da je lažje živel svoje sanje in plezal tudi po stenah drugih kontinentov.

Leta 2010 se je pod svojo najljubšo steno, pod El Capitanom, tudi poročil z Annamieko, ki zdaj pričakuje Seanovega otroka ... Na žalost ne bo nikoli poznal svojega »super cool« očeta.

Martina Čufar Potard 

Nekaj Learyjevih vzponov:

- Leta 2009 je skupaj z Alexom Honnoldom postavil najhitrejši čas v smeri Salathe v El Capu. Čas: 4 ure in 55 minut.
- 2010 je Sean postavil takartni hitrostni rekord plezanja v Nosu. 2 uri 36 minut in 45 sekund je kazala ura, ko sta se z Deanom Potterjem ustavila na vrhu El Capitana.
- Istega leta je preplezal tri smeri v El Capitanu. Opravil je z Nosom, Salathejem in Lurking Fearjem. Njegov soplezalec je bil Alex Honnold.
- 2013 je z novozelandsko plezalko Mayan Smith-Gobat postavil rekord v Nosu v plezanju mešanih navez. Do vrha sta priplezala v 4 urah in 22 minutah.
- Januarja istega leta je sodeloval na odpravi na Antarktiko, kjer so plezalci pod vodstvom Lea Houldinga preplezali novo smer po izpostavljenem grebenu na Ulvetanno, o čemer smo lahko na letošnjem festivalu IMFFD lahko videli tudi film
- Veliko je plezal tudi v Patagoniji, kjer je opravil odlične vzpone v skupini Paine in v skupini Cerro Torreja, pa tudi skoke s padalom s patagonskih sten.
- Dvakrat se je mudil na Baffinovem otoku, kjer je opravil prvenstveni vzpon na Great Cross Pillars (1998), plezal pa je tudi v džungli in v vzhodni steni Cerro Autana v Venezueli opravil prvenstveni vzpon.
- Steno El Capitana je preplezal menda več kot 70-krat.

Vir: Friko.si

27.03.13, 10:27

Trinajstega marca se je pri BASE skoku v okolici Moaba smrtno ponesrečil Sean Leary, eden vodilnih plezalcev velikih granitnih sten ne samo v ZDA temveč na vsem svetu. O vrhunskem a skromnem Američanu je nekaj vrstic napisala Martina Čufar, ki je z njim preplezala več smeri po ZDA, tudi v El Capitanu. 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti