Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prva letošnja žrtev planin

Jutro (1924): Triglavsko pogorje je zahtevalo v sredo zjutraj svojo prvo letošnjo žrtev.

Maturanta ljubljanske humanistične gimnazije, 18 letnega Antona Lenarčiča, sina učiteljiškega profesorja g. Lenarčiča, je pri pohodu na Triglav zadela odkrušena skala s tako silo v glavo, da je še istega dne v jeseniški privatni bolnici kljub takojšnji zdravniški pomoči podlegel težki poškodbi, ne da bi sploh prišel k zavesti.

V torek popoldne je napravilo sedem ljubljanskih dijakov, nekaj gimnazijcev, dva trgovska akademika, en realec in en visokošolec izlet v triglavsko pogorje. Bili so kot izkušeni turisti vsi izborno opremljeni. Odšli so iz Mojstrane in prenočili od torka na sredo v pastirski koči v Kotu. V sredo, rano zjutraj, so nadaljevali ob krasnem vremenu turo na Triglav. Ko so prispeli pod znano Urbanovo špico (2100 m), se je Lenarčič z dvema tovarišema odcepil in šel na desno, pod Kot ali stene med Mlinarico in Urbanovo špico, ostali pa na levo. Ko se je prva skupina oddaljila približno 200 m, je potegnil močen veter in kmalu je bilo zaslišati ropot padajočega kamenja. Ante Lenarčič je še zaklical tovarišem »Pozor!« in gledal, od katere strani drvi kamenje. V tem hipu pa mu je že priletel okoli dve pesti debel kamen v levo stran čela. Smrtno nevarno zadet se je zgrudil Lenarčič takoj nezavesten na tla. Dijaki so ponesrečenega tovariša hitro obvezali za silo in ga prenesli v pastirsko kočo, kjer so počakali, da je prišla rešilna ekspedicija pod vodstvom hotelirja Rabiča na pomoč.

Ranjenca so nato naložili na sani in ga prepeljali v Mojstrano. Zdravnik dr. Kogoj z Jesenic je poskusil sicer vse, da reši mlado življenje, vendar pa je bila vsaka pomoč izključena, ker je bila poškodba smrtna. Ponesrečencu je podelil župnik Aljaž zadnjo tolažbo, nakar so ga prenesli v jeseniško privatno bolnico, kjer je v sredo, ob 10. zvečer umrl, ne da bi sploh prišel k zavesti. Anton Lenarčič je bil jako nadarjen in agilen dijak. Težko prizadeti rodbini naše Iskreno sožalje!

Jutro, 18. april 1924

18.04.1924

dLib.si


 SiOG  6/1924

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti