Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tretja ekspedicija na Mount Everest

Jutro (1924): V tretjič se je angleška ekspedicija te dni podala na pot, da se popne na najvišjo goro sveta.

Priprave so bile tokrat obsežnejše kakor pri prvih dveh ekspedicijah. Člani so najskrbnejše izbrani, upoštevala so se vsa izkustvo prejšnjih poizkusov. Pogumni hribolazci so prepričani, da se jim tokrat posreči priti na vrh gore.

Vodja ekspedicije, general Bruce, najboljši poznavalec Himalaje, poroča pred odhodom na težavno in nevarno pot sledeče: V tretjič so člani ekspedicije zbrani v Darjeelingu. Tri, mislim, je srečna številka, posebno pri podjetju, kakor je naše. Četudi smo bili predlanskim dobro opremljeni, smem vendar trditi, da smo si pri oni ekspediciji nabrali dragocenih izkustev. Čeravno nismo dosegli cilja, smo vendar silno napredovali v primeri s prejšnjim prizadevanjem, povzpeti se na najvišji vrhunec naše zemlje. Izrek alpinista Mummereya: »Sprva absolutno nemogoče, potem najtežja partija v Alpah, nazadnje pa lahka partija za dame,« je vkljub njegovemu humorju točno oprtal razvoj planinskega športa. Pred letom 1922. so drzni planinci le eno noč preživeli 28.000 čevljev visoko. Če uvažujemo silne uspehe velikih pionirjev planinskega športa, ne moremo dvomiti o tem, da so bili telesno vsaj enakoveljavni z modernimi hribolazci. Navdajal pa jih je strah, da utegnejo omagati v višavah, katerih so danes ne ustrašimo. Danes vemo, da pri zadostni vaji nihče ni tako slaboten, da bi skoraj neomejeno dobo ne mogel zdržati v višavi 21.000 čevljev in tudi višje. Z drugimi besedami: odločilno je duševno stanje. Zanimivo je, da je v času, ko so se evropski učenjaki še prepirali o tem, ali človek sploh more živeti vrh Montblanka, pot preko Khombule v višavi 19.000 čevljev že nešteta stoletja bila v trajni porabi.

General Bruce poroča nadalje o izredno številnih ponudbah nosačev, ki jih je prejel v Darjeelingu. Vkljub razmeroma mali odškodnini, ki so jo prejeli pri predlanski ekspediciji in vkljub silnim naporom so se vendar mnogi teh nosačev priglasili za udeležbo, med njimi tudi dva, ki sta edina rešila svoje življenje pri nesreči, ki jo doletela skupino udeležnikov zadnje ekspedicije. Pri odhodu je krajevni lama blagoslovil ne le tibetanske nosače, marveč tudi Evropejce.

Letos — pravi dalje poročevalec — smo imeli srečo, da smo že 1. marca imeli v Darjeelingu zbrane preizkušeno člane ekspedicije in tako smo lahko popolnoma mirno izvršili vse potrebne prijavo ter prenesli v Phari Dzong — to je točka, kjer krenemo z glavne poti v Lhaso — ves naše zaloge in aparate za kisik ter točno oznamenovali tudi ono zaloge, ki jih potrebujemo na pohodu in ki jih deponiramo v raznih skladiščih. Te ukrepe smo storili upoštevajoč izkustva iz leta 1922. Na ta način si prihranimo mnogo dela ter skrajšamo znatno naš pohod. Računati smemo, da bomo, če pojde na pohodu skozi Tibet vso po sreči, vsaj teden dni več kakor leta 1922. in da se povzpnemo na vrh Everesta. Družba je sestavljena iz šestero starih in sedmero novih članov. Mallory je edini, ki se je udeležil vseh treh ekspedicij in trdno se nadejamo, da bo njegova vztrajnost imela tokrat popolen uspeh. Sicer ni mogoče določiti v naprej učinek višav Himalaje na posameznika, ali, kakor so da presoditi, nimamo v skupini, ki pojde na vrh, niti enega člana, ki bi ne bil kos velikim naporom ekspedicije.

Jutro, 3. april 1924
 

03.04.1924

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti