Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predor skozi Mont Blanc

Jutro (1934): Preluknjati hočejo najvišji evropski gorski masiv

Tudi v današnji dobi, ko postaja zračni promet čedalje bolj važen, so Alpe ostale najtrši evropski prometni problem. Motorne in železniške zveze so jih morale premagati s celo vrsto prelaznih cest in predorov. Dočim je direktna zveza med severom in jugom preko Brennerja še razmeroma lahka, pa je tem bolj težavna tam, kjer se gorovja dvigajo v najvišje višine. Ceste preko švicarskih prelazov so v zimskem času zasnežene in tako dober del leta neporabne, zveze iz Francije v Italijo pa delajo ovinke: eden vodi skozi predor Mont Cenis, drugi skozi Simplon. Direktna zveza iz Pariza preko Ženeve v Milan, ki bi bila za kakšnih 100 km krajša, pa ne bi držala skozi ta dva predora, temveč skozi masiv Mont Blanca.

Mont Blanc s svojimi 4810 m je najvišja gora Evrope. Razumljivo je, da bi zahtevalo več let dela, predan bi tako ogromno maso prebili, posebno pa če bi jo boleli prebiti dovolj nizko. Tu bi predor dosegel okroglo dvakratno dolžino največjega predora na svetu, Simplonskega predora, torej približno 38 km. Višje gori bi se dala doseči dolžina Montceniškega predora, torej 12 km, kar je veliko ugodnejše. Seveda bi morali v tem primeru železniško progo povesti precej visoko, preden bi lažje, nego če bi morali graditi več nego trikrat daljši predor, so se tehniki po dolgem premišljevanju odločili za ta načrt.

Predor bi ležal v višini 1250 m, proga bi šla po eni strani iz francoskega Chamonixa in bi se nadaljevala na drugi strani skozi italijansko dolino Baltejske Dore. Avtomobilisti bi imeli največjo korist od te zveze, prevoznina za avtomobile bi znašala 25 francoskih frankov. Prvotno so imeli v načrtu samo predor za avtomobilsko zvezo obeh strani montblanškega masiva, a kakor sedaj poročajo, gre v prvi vrsti za železniško zvezo. Sicer pa načrti še niso definitivni. Večje preglavice so delale namreč ovire gospodarskega značaja in te je bilo treba pred vsem odstraniti.

Razumljivo je, da bi novi predor zelo škodoval prometu skozi švicarski Simplon ali francoski Mont Cenis, zato so se doslej tako Francozi kakor Švicarji pomišljali. Po dolgotrajnih pogajanjih pa so se prizadete države, ki se jim meje stikajo v masivu Mont Blanca (vrh je na francoskih tleh), baje sporazumele in v kratkem bodo začele podrobno študirati tudi tehnično stran tega načrta. Kako si bodo porazdelile stroške za gradnjo, še ni znano.

Jutro, 24. april 1934
 

24.04.1934

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti