Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dežela mlinov

Z glavo čez balanco: ... - potok Rača / Že nekaj časa smo planirali ...

... potep po učni poti ob potoku Rača blizu Moravč, a kar nekako nam ni uspelo (preblizu za vikend, predaleč za med tednom). No, a enkrat vsaka stvar uspe, če si le dovolj želiš.

Konec marca 2014 se je sončen dan ponujal za otvoritev kolesarske sezone. Sicer peš pot, je nam služila za prijetno vožnjo s kolesom. Mogoče je bil kakšen klanec za petletnika malo prestrm za navkreber, spusti pa so ravno pravšnji za malčke željne dogodivščin.

Potok Rača je dobil ime po potočnih rakih. Življenje pa je precej pestro tudi ob njem, mnogo ptic in žuželk je tu našlo svoj dom. V pomladnih mesecih je okolica bujno zelena in nadvse vabljiva. Štiri opuščena mlinska poslopja te popeljejo v preteklost in mogoče za trenutek res zaslišiš njihov ropot.

Po učni poti smo le sledili zelenemu simbolu z mlinskim kolesom, vse ostalo pa prepustili domišljiji.

Prvi ob poti je bil Mecetov mlin, kateremu so se tri mlinska kolesa vrtela še sredi prejšnjega stoletja. Le nekaj korakov naprej, kjer Rača zavije v sotesko ss skriva vhod v Majcetovo jamo. Jama hitro postane preozka, da bi nadaljevali pot v njeno norajnost, a vseeno je njenih nekaj prvih metrov zelo zanimivih.

Pot se rahlo vzpne in nadaljuje preko travnikov in gozdov. Druga postaja je Mohorjev mlin. Tu je zanimiv manjši jez in betonsko perišče, kjer so okoliške gospodnje prale perilo. Seveda pa največ občudovanja požanje še edino vrteče se mlinsko kolo na tej poti.

V bljižini je tudi kraški izvir, kateri nikoli ne presahne. Ob njem nas pričaka kar zajemalka s katero si kar sami postrežemo hladne vode.

Tretji ob poti je Vehovčev mlin, katerega so nekoč poganjala kar štiri vodna kolesa. V to poslopje lahko pokukamo skozi okno in v notranjosti vidimo še precej notranje opreme. Sledi pa mu še Kižev mlin pod zaselkom Sveti Andrej. Tu ob koncu poti se je vredno še ustaviti ob cerkvi Sv. Andrej.

Kategorije:
Novosti KOL MLA SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti