Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 10.04.14

Primorski dnevnik: Srečanje Prijateljstvo brez meje; Predavanje

Srečanje Prijateljstvo brez meje

V prijetnem, pomladnem jutru je bilo v Medji vasi vse živo, ko so se v nedeljo, 6. aprila, na trgu zbirali planinci, udeleženci devetega srečanja planincev (na sliki), ki živimo v treh različnih državah ob Jadranu, srečanja, ki ga poznamo pod imenom »Prijateljstvo brez meje«. Z avtobusom so se pripeljali člani Planinske skupine K.P.D. Bazovica iz Reke, pridružila se jim je skupina članov PD Integral iz Ljubljane, veliko pa je bilo tudi tržaških planincev (članov SPDT in Planinskega odseka ŠD Sloga - SK Devin), organizatorjev letošnjega srečanja.
Po uvodnih pozdravih so se pohodniki podali po prijetni zložni poti proti vznožju Grmade in se po Vertikali povzpeli proti vrhu. Med potjo so se ustavljali ob neštetih avstro-ogrskih strelnih jarkih, nemih pričah grozot prve svetovne vojne. Na vrhu Grmade je Marinka gostom osvetlila krvavo zgodovino teh krajev, predvsem vasi ob vznožju Grmade, ki so se znašle prav na bojni črti in so bile med prvo svetovno vojno popolnoma porušene. Zelo zanimivo je bilo tudi pričevanje dveh pohodnic, domačink iz Štivana in Volčjega Grada, ki sta pripovedovali o tragedijah, ki so v vojnem času doletele njuni družini in družine sovaščanov. Z vrha so se pohodniki spustili še do Grofove jame, kjer je bila vojaška bolnica. Jama je bila sicer zaprta, izletniki pa so senco v dolinici pred jamo izkoristili za krajši postanek. Pohod se je nato nadaljeval do Cerovelj, kjer je že čakal avtobus in društveni kombiji. Udeleženci so se nato odpeljali na Gorjansko, kjer se je druženje nadaljevalo ob kosilu in veselem razpoloženju ob zvokih ansambla Modri val. Srečanje se je zaključilo še s pozdravi gostov in z obljubo, da se prihodnje leto spet srečamo, tokrat na Bistriškem.

Predavanje

Slovensko planinsko društvo Trst bo imelo jutri, 11. aprila 2014, v gosteh priznano strokovnjakinjo s področja klimatologije dr. Lučko Kajfež Bogataj, redno profesorico na Biotehnični fakulteti Univerze v Ljubljani. Profesorica velja v Ljubljani za eno izmed pionirk pri raziskovanju podnebnih sprememb. Je tudi članica Mednarodnega foruma za podnebne spremembe, vodilnega svetovnega telesa za oceno podnebnih sprememb, ki je bilo leta 2007 nagrajeno z Nobelovo nagrado za mir. Na jutrišnjem večeru bo predavateljica osvetlila temo: Podnebje in gore: nekoč, danes in v prihodnosti.
Okolje se stalno spreminja, kar zaznamo predvsem v gorskem svetu. Čedalje pogosteje pa opažamo, kako se vremenske razmere naglo spreminjajo, v zadnjih desetletjih pa tudi podnebne. Slednje postajajo vse bolj opazne, čutimo že tudi njihove posledice. A ne smemo pozabiti, da je podnebje pomemben naravni vir in kljub napredku znanosti in tehnologije, še vedno smo odvisni od vremena, še zlasti ko gre za vremenske ujme. Prav podnebne spremembe bodo zato krojile naše življenje v bodoče. Se bomo znali pravočasno prilagoditi na novo podnebje?
Predavanje bo v Razstavni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2, začetek ob 20.30.

 

 10.04.2014

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti