Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.08.1985

Delo, Šport: ... Uspeh v smeri Rolling Stones

Naši alpinisti dvakrat čez severno steno Grandes Jorasses - Eden najhitrejših solo vzponov čez Mrtvaški prt - Prosto ameriška v Druju

1200 M LEDU IN NAVPIČNIH SKAL - Severna stena Grandes Jorasses, levo Mrtvaški prt, desno Rolling Stones.

LJUBLJANA - Janez Jeglič, Silvo Karo in Slavko Svetičič so v dveh julijskih dneh opravili drugo ponovitev smeri Rolling Stones v Grandes Jorasses. Ta težki vzpon so poskušali opraviti že mnogi pred njimi. Uspelo je le Čehom pri prvenstvenem vzponu in pa trem Francozom, ki so opravili 1. zimsko ponovitev v zimi 1983/84.
Julija 1979 so štirje češki alpinisti Kutil, Prochazka, Slechta in Svejda prvi splezali to zahtevano smer. Zanjo so potrebovali šest dni. Veljala je za dokaj krušljivo in je večkrat odbila vse poskuse, da bi jo ponovili. V zimski sezoni 1983/84 so francoski alpinisti opravili I. ponovitev in tudi 1. zimski vzpon, zanj pa so potrebovali sedem dni. Pozimi je smer namreč objektivno varnejša.
Naši fantje so vstopili v steno 22. julija in prvi dan splezali 24 raztežajev. Po radijski zvezi so v Chamonix sporočili, da si bodo bivak uredili pod ključnim mestom, tam, kjer so Čehi bivakirali četrtič. Začetek naslednjega dne jim je postregel s tremi raztežaji težkega prostega in tehničnega plezanja. Sledila je nihajna prečnica, ki jim je vzela kar precej časa, skala je bila krušljiva. Še dve dolžini vrvi in bili so v lažjem svetu, po katerem so napredovali hitreje in ob štirih popoldne so bili na mestu, kjer se smer priključi Walkerjevemu stebru, ki ga je plezalo kar nekaj navez. Čez dve uri so stali na vrhu Pointe Walker (4208 m).
To je 2. ponovitev, seveda pa prva jugoslovanska. Smer je visoka 1100 m, ocena VI, A3, led ima naklonino od 50° do 80°. Za 35 raztežajev so potrebovali 22 ur efektivnega plezanja. Sestopili so po vzhodnem grebenu in v spodnjem delu še enkrat bivakirali. Nekaj časa so se spuščali tudi po vrvi. Popoldne naslednjega dne so prišli v dolino.
Svetičič je že prej, 18. julija, sam preplezal Mrtvaški prt v isti steni in zanj porabil le 2 uri in 50 minut. Menda je bil Francoz Jean Marc Boivin hitrejši za celih 5 minut leta 1977. Svetičič je v lepem vremenu in odličnih razmerah opravil tako 1. jugoslovansko solo ponovitev. Ledna strmina, po kateri poteka smer, je visoka 800 m, naklonina od 60 do 80 stopinj, izstop pa je ocenil IV. 27. julija pa so Janez in Ciril Jeglič ter Svetičič in Jože Sitar preplezali še ameriško direktno smer v Druju. Svetičič je opravil 1. jugoslovansko prosto ponovitev in ocenil vzpon VII. Isto smer sta 22. julija plezala tudi Franc Langerholc in Jure Bogataj, v steni je bilo še 12 drugih navez. Vsi so plezali do bloka pri stiku s klasično smerjo, potem pa so se spustili po vrvi. Silvo Karo pa se je s člani mladinskega odseka iz Domžal povzpel na Aig. de Tour.

T. Č.

Ocena VII-, AO
Spominska smer Boruta Berganta v Triglavu nima ocene VIII-, kot je bilo zadnjič objavljeno, ampak VII-, AO. Jubilejna smer, prav tako v Triglavu, pa je naša najtežja prvenstvena (VIII+).

T. Č.

ALPINISTIČNE NOVICE

Huljeva z novim izstopom
Pavle Kozjek in Peter Podgornik sta v Jerebici splezala Huljevo smer, vendar z novo izstopno varianto naravnost na vrh. Novega izstopa je 150 m, ocena VI, A0. Naslednji dan (28. julij) sta v Šitah plezala kombinacijo Belač-Zupan in zgoraj Steber. Badalič in Ipavec sta ponovila Ljubljansko v Triglavu, prvi pa je z Belingarjem (skupaj s Kozjekom AO Matica, drugi AO Nova Gorica), ki je plezal prosto, ponovil še JLA v Šitah.
Podgornik je sporočil, da bo spominski tabor Pavlu in Tamari pod M. Koritniškem Mangrtu od 25. avgusta do 1. septembra. Podrobnosti bodo še sporočili.

Spusti s smučmi
Andrej Zorčič (AO Slovenijašport) in Miha Žumer (AO Gorje) sta se odpravila v Chamonix z namenom, da opravita kakšen težji spust na smučeh. Imela sta lepo vreme in solidne razmere. 18. julija sta presmučala Z ozebnik v Aig. des Deux Aiegles v Chamoniških iglah. Začenja se pod skalnim skokom - pod sedlom ob vrhu. Ocena: S6/S5, 300 m. Čez štiri dni sta v severni steni Col des Cristaux (Les Courtes) naletela na odlične razmere. Motili so le plazni žlebovi, ki so ju prisilili, da s smučanjem začneta z raza desno ob sedlu. Smer so domačini prvič presmučali v sedemdesetih letih. Ocena: S6-/S5-, 500 m. 26. julija pa sta se odločila, da presmučata severno steno Aig. du Midi po ozebniku Rond z varianto skozi Z ozebnik. Smer sta prvič presmučala francoska alpinista Chauchefoin in Detry leta 1977. Kljub temu, da sta do druge ure popoldan čakala, da se sneg omehča, sta v zgornjem delu naletela na led (varovala sta štiri raztežaje), v sredini pa je bilo potrebno preplezati 15 m visok skalnat odstavek. Spust je ocenjen S4-5+, V, 1000 m. Smuči za spust jima je, kot že večkrat, pripravil servis BEST iz Ljubljane.

GRS Kamnik v Kavkazu
Iz Kavkaza sta se vrnila člana GRS postaje Kamnik Cene Griljc in Janez Kosec. Sedem dni sta bila gosta gorske reševalne službe Sovjetske zveze v področju Prielbrus v Centralnem Kavkazu. Kot predstavnika in delegata GRS Jugoslavije sta bila deležna velike pozornosti gostiteljev na vsej poti. Obiskala sta KSP (kontrolno obveščevalne točke) Baksan, Adil-su, Šelda in Džailik v dolini Adir-su. Videla sta vso njihovo reševalno in zaščitno opremo, seznanili pa so ju tudi z organizacijo in delovanjem njihove službe. Zlasti financiranje je urejeno z državnim proračunom. Organizirana reševalna služba KSP obstaja v ZSSR 10 let. Vsakogar rešujejo brezplačno, čeprav ima KSP 120 profesionalnih reševalcev. To so alpinistični inštruktorji in mojstri športa, ki so sicer zaposleni, v poletni sezoni pa svoja delovna mesta zapustijo in delajo kot vzgojitelji v alpinističnih taborih. Njihova reševalna in alpinistična oprema je izključno domače proizvodnje in so zelo ponosni nanjo, četudi je slabše kvalitete in bolj grobo izdelana. Na sprejemu v Moskvi so napovedali občutno izboljšanje opreme in dobili so vso podporo od ministrstva za telesno kulturo. Rešujejo klasično. Helikopter ni izključen, vendar skoraj nedosegljiv v pravem času. Reševalne točke so med seboj povezane s telefonom, nimajo pa brezžične zveze.
Vzgoja je v alpinističnih taborih dobro organizirana, zahtevna in stroga. Delajo po točno predpisanem programu. Od pripravnika (16 let) do inštruktorja alpinizma in mojstra športa je najmanj 10 let. To je le nekaj splošnih podatkov s tega srečanja.
Naša predstavnika se zahvaljujeta delovnim organizacijam, ki so jima omogočile to potovanje in srečanje z reševalci iz Sovjetske zveze (Iskra Delta, Kemijska industrija Kamnik, Iskra ZORIN TOZD Biro za industrijski ingeniring, Ljubljanska banka p. e. Kamnik, Tosama Domžale in Občinski svet Domžale).

Bili so na Lofotih
V prvi polovici prejšnjega meseca se je vrnila Dolenjska alpinistična odprava Norveška-Lofoti. Plezali so na otočju Moskenesova, zaliv Kirkefjarden, in sicer v stenah: Breitflogt, Krokham-Mert, Mant in Stamprevt. Splezali so 9 smeri od IV. do VI. stopnje. Stene so granitne, zaradi velike vlage pa so poraščene z mahom, ki pa raste le v lažjem svetu. V času njihovega plezanja so imeli vlažne predvsem kamine. Dostopi do sten so kratki, največ 1 uro. Ker so bili na tem področju v času polarnega dne, so seveda možnosti za plezanje 24 ur na dan. Vendar pa je vreme običajno v tem času slabo, saj je ta del Norveške poznan po dolgotrajnih padavinah. Toda naši so imeli dobro vreme, razen občasnega močnega vetra. Za omenjeno področje obstaja vodniček iz leta 1953, ki so ga dobili od prijateljev iz Skolvearja.
Vodja odprave je bil Stane Horvat, člani pa Danilo Flis, Arno Koštomaj, Roman Mihalič, Janez Ribič in Jože Tučič. Sporočajo, da bodo o odpravi izdali poseben bilten.

Nova v Planjavi
Milenko Arnejšek in Pavle Kozjek sta levo od Pripravniške grape 30. julija opravila prvenstveni vzpon: Smer zadovoljnega Kranjca. Ocena VI/V (spodnji 3 raztežaji), zgoraj III-IV, skupaj 250 m, 3 ure.

V Piz Cambreni
Mitja Lo Duca in Milan Nikolič sta v Švici plezala med vrhovi Piz Paluja. V steni Piz Cambrene sta preplezala Raz, kombinirana smer, visoka 800 m, ocena III-IV, 55074, plezala pa sta 4 ure. Sestopi iz teh vrhov so dobri, trajajo pa tja do 2 uri.

Cinque Torri in Tofana
Miha Lampreht in Andrej Kokalj sta obiskala stene nad Cortine V stolpih pod Tofano sta splezala Via Minam, Via Francesci VI+, Via Scoiatoli VI, A0, JV raz VI+, A0, Delago-Menardi VII - in še nekaj lažjih smeri. V Pilastru (Tofana di Rozes) pa sta ponovila smer Constantini-Apolonio. Večinoma prosto, le na najtežjih mestih s pomočjo klinov. V steni je bilo kar 6 navez. Potem pa sta še v Selli splezala Mesnerjevo v 2. stolpu in Micheluzzija ter Tissijevo poč v Piz Ciavazzes.

Skupina Civette
Srečo Rehberger je z Nušo Romih 21. julija prosto ponovil Cassinovo smer v Torre Trieste. V opisni knjigi, ki mu je bila edini vir informacij, je zapisana ocena VII. Čez dva dni sta vstopila v Carlessovo smer v isti steni in se v hudi vročini in brezvetrju povsem izčrpana privlekla na rob stene. V ključnem mestu se je moral Rehberger trikrat prijeti za kline, sicer pa je vzpon ocenil VII, A0. Ugotovil je, da v taki vročini ni mogoče plezati tako težkih mest. 25. julija pa sta plezala v Cimi del Bancon, smer Da Roit-Grabriel, ki je nekdaj veljala za »najtežjo tehniko v Alpah«. Srečo je najtežji raztežaj ocenil VI+, ni pa zasledil, da bi kako smer prosto ponovil že prej.
V Torre di Valgrande pa so 26. julija Janko Humar, Sonja Jeram in Tržačana Roman Benet in Nives Meroi plezali smer Carlesso-Menti (VI, A2, 500 m). Benet je plezal prosto in trimetrsko streho ocenil VIII-, raztežaj nad njo pa VII. Potem so se preselili v Sello in prosto ponovili Tissijevo smer v 1. stolpu. V vodničku je ocena VI+, po njihovo pa ni več kot VI-. Humar in Jeramova sta prosto splezala še Buhlovo varianto Micheluzzieve smeri v Ciavazzes (VI+).
Humar in Miran Fon sta 23. julija ponovila Dopoldansko v Vršacu. Humar prosto in najtežje mesto ocenil VI+, kompleksna ocena skupaj z novo izstopno varianto pa je V-VI. Varianto sta splezala od tam, kjer original zavije levo v Centralno smer. Nadaljevala sta po izraziti zajedi na raz stebra in po počez do konca. Mesto VI-, ostalo V in lepa izpostavljena plezarija v odlični skali.

Iz poročil AO
AO Jezersko: Izidor in Luka Karničar sta PP Tomažev steber v Grintavcu ter Spominsko dr. Chodounskega v Kočni. Franc Zadnikar ter Drejc in Luka Karničar so potem v Dolški škrbini vstopili po Centralni, izstopili pa po Fuksovi. Zadnja dva sta splezala SZ steno Dolgega hrbta v kombinaciji treh smeri. Vstopila sta že v steni pod Češko kočo, plezala po Drejčevi, nadaljevala po Nemški in izplezala po Jezerski smeri. Luka pa je v Velikem kupu v Končni opravil 2. SPP Centralne smeri.
Akademski AO: Aleš Bjelčevič in Miha Peternel sta preplezala Obraz Sfinge, slednji pa je z Andrejem Narobe prosto ponovil Hunikino v Vežici. Bjelčevič pa je v Ojstrici ponovil Herletovo. V plošči pred prečnico manjkajo 3 ali 4 svedrovci.
AO Matica: 13. in 14. julija so imeli zaključek plezalne šole na Korošici. 10 inštruktorjev in alpinistov je vodilo 16 tečajnikov in 2 pripravnika. Skupaj so splezali 98 smeri, v glavnem v Vršičih, pa tudi v Vežici, Ojstrici in Dedcu. Naslednji vikend sta Igor Jamnikar in Gorazd Zrinšek PP JLA v Šitah, čez dva dni pa na enak način še Varianto v Travniku. Pavle Kozjek in Peter Čižmek (Obalni AO) ponovila v Triglavu Šlosarsko, sestopila po Zahodni zajedi (en spust po vrvi zaradi mokre stene) nato pa splezala še Ljubljansko.
AO Črnuče: Mirko Kranjc in Jelka Tajnik (AO Ravne) sta prosto ponovila v Travniku Aschenbrennerrja, Kranjc je s soplezalcem splezal Steber Šit. Milan Črv in Aleš Prosen pa PP Tržiške v Koglu.
AO Trbovlje: Matevž Lenarčič in Tomo Virk (AO Domžale) sta prosto preplezala Trikot v Dolgem hrbtu, naslednji dan pa še Tomažev steber v Grintavcu.
AO Impol: Marjan Frešer in Danilo Tič sta plezala Ivo Reya, zaradi poslabšanja vremena pa sta izstopila po Ogrinovi. Knez je soliral Herletovo (vse v Ojstrici), v Grofički pa splezal še nekaj krajših prvenstvenih smeri (ocene med IV in V).
AO Kozjak: V začetku julija so plezali v Gesause. Zdenko Zorič, Franc Bračko, Sašo Puhmajer in Mira Uršič (AO Impol) so ponovili Raz v Rosskuppe (V+, AO, 550 m) in Pfalnweg v Hochtoru (IV+, 800 m). Zorič, Puhmajer, Uršičeva in Viktor Hribar so plezali še Zmaja in Desno v Ojstrici, smer Modec-Režek v Štajerski Rinki pa sta splezala Tone Golnar in Armand Polegek.
Zgornjesavinjska AS: Grudnik, Erjavec in Plaznik so plezali Levo v Dedcu, prva dva pa še Šarino poč. Marjana Skorenšek in Marko Lihtenekar (Šaleški AO) sta preplezala Herletovo v Ojstrici, Jože Ošep in Ludvik Petek (AO Celje) pa Ogrin-Omersa v isti steni. Modec-Režek v Ojstrici pa sta ponovila Ivan Plaznik in Silvo Cerjak (Šaleški AO).
AO Gorje: Plezali so v pogorju Gesause. Franc Ferjan in Cveto Podlogar ter Jože Uršej (AO Jesenice) in Cveto Kemperle (Soški AO) so splezali SZ steber Haindlkarturma in SZ raz Rosskuppe. Navdušuje predvsem odlična skala in stene so zelo strme. Imeli so tudi skupno turo v Krmi, Klinar in Prhavec pa sta preplezala smer Belač-Zupan v Šitah.
AS Ajdovščina: Robert Kobal in Boris Sedej (AO Idrija) sta plezala kombinacijo Helbe in Čopovega stebra v Triglavu. Herman Dragin in Sonja Černigoj pa sta plezala v skupini Sella v Dolomitih in opravila 23 vzponov. Ljubljansko v Triglavu sta ponovila Kobal in Severin Leban, v juliju pa so bili člani sekcije tudi na Grossglocknerju in Mont Blancu.


Invalidi na Triglav
LJUBLJANA - Zveza za rekreacijo in šport invalidov Slovenije organizira od 8. do 11. avgusta II. pohod invalidov na Triglav. Pohoda se bo pod vodstvom izkušenih planinskih vodnikov in ob pomoči skupine vojakov udeležilo 30 invalidov. Tokrat so se odločili za dokaj zahtevno turo iz Kota na Staničev dom, Kredarico, Triglav, Dolič, Dolino Triglavskih jezer, Komno in sestop do Savice. Pokrovitelj pohoda je tudi tokrat Radio Ljubljana - val 202.
Letos so se udeleženci pohoda na Triglav udeležili pripravljalnih pohodov na Slavnik, Grintovec in Stol.

Z avtobusom do izvira Soče
NOVA GORICA - PD Nova Gorica obvešča vse ljubitelje planinskih tur in pohodov, da je začela obratovati nova avtobusna planinska linija Nova Gorica—izvir Soče—Nova Gorica.
Avtobus bo vozil 10., 11., 17., 18., 24. in 25. avgusta.
Avtobus odpelje ob 4.30 in prispe k izviru Soče ob 7.15. Vmes se ustavi v Kanalu, Tolminu, Kobaridu, Bovcu in Lepeni. Vrača se ob 18.30 s končno postajo v Novi Gorici ob 21.15. Cena povratne vozovnice iz Nove Gorice do izvira Soče je 749 din.

V sredo slavje na vrhu Triglava
Na proslavi 90-letnice Aljaževega stolpa bo govoril dr. Miha Potočnik
LJUBLJANA - Planinska zveza Slovenije je pripravila v sodelovanju s PD Dovje-Mojstrana in PD Ljubljana-Matica proslavo 90-letnice Aljaževega stolpa na Triglavu. Slavnost bo v sredo, 7. avgusta s pričetkom ob 11. uri. Slavnostni govornik bo dr. Miha Potočnik, častni predsednik PZS, po govoru pa bo tudi kratek kulturni program.
Planinska zveza Slovenije pripravlja v počastitev 90-letnice Aljaževega stolpa tudi spominsko pisemsko ovojnico, priložnostni poštni žig, spominske razglednice in značke, na vrhu Triglava pa bo na dan proslave poslo-vala tudi pošta Triglav. V mojstranškem planinskem muzeju bodo odprli spominsko sobo Jakoba Aljaža.

I. D.
 

  05.08.1985


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti