Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

PD Opatija

KPD Bazovica - Darko Mohar: ... je odprlo novo planinsko obhodnico na območju Učke

Pridni člani Planinarskog društva Opatija, med katerimi so tudi številni člani našega KPD Bazovica, so v soboto, 29. marca, pri planinski koči na Poklonu na Učki svečano odprli novo planinsko obhodnico, ki so jo poimenovali Opatijska planinarska obilaznica.

Nova pot ima petnaest kontrolnih točk in povezuje lepe razgledne vrhove in nekatere druge zanimive točke v zaledju Opatije. Nova obhodnica je tudi velika novost v turistični ponudbi tega znanega kvarnerskega letovišča.
Pot začenja v centru Opatije in se čez Veprinac, Orjak, Majkovac, Zvončev vrh, Budišinac, Brdo, Brložnik, Orlove stijene, Crikveni vrh in Poklon povzpne na 1400 metrov visoki Vojak, od koder se preko slapa Rečine, Pečnika in Poljan spusti nazaj v center Opatije. Skupna dolžina poti je 45 kilometrov oziroma približno 16 ur hoje. Najboljše jo je prehoditi v dveh dnevih z prenočitvijo v planinski koči na Poklonu, možni pa so tudi številni enodnevni izleti po obhodnici.

Traso je postavil in markiral ob pomoči drugih članov znani opatijski planinec Boris Petrič, po očetu Andriji slovenskega rodu. Obenem je PD Opatija izdala tudi ličen vodnik – dnevnik po OPO s pregledno karto poti. Za boljšo orijentacijo se lahko uporabi tudi karta Učka, 1:30.000, izdaja JU „Park prirode Učka“ (2008).
Dnevnik je možno naročiti po telefonu, elektronski pošti ali z pismom, ali pa ga kupiti v društvu, oziroma v planinski koči na Poklonu za 50 kun.

Svečane otvoritve ob nagovoru predsednice društva Mirjane Brumnjak, predstavnikov mesta Opatija in Hrvatskog planinarskog saveza se je udeležilo več kot 300 planincev iz vse Hrvaške in Slovenije. Po programu so člani PD Opatija povedli planince po delih trase obhodnice, ki bo verjetno postala popularna tudi med slovenskimi planinci saj Slovenci Učko obiskujejo v velikem številu, predvsem zunaj poletne sezone.

 

Zapisal in fotografiral: Darko Mohar  
 

  ...2014

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti