Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vaja reševanja

GRS Tolmin: ... padalcev z dreves - Spoznavanje reševalcev z novo opremo

Na tolminski Postaji GRS vsako leto imamo skoraj polovico reševanj zaradi nesreč jadralnih padalcev.
Seveda se je potrebno na to pripraviti, zato pred padalsko sezono vedno opravimo vajo reševanja padalca z dreves. Tudi tokrat ni bilo nič drugače kot prejšnja leta.

V četrtek popoldne ob 16. uri so se reševalci zbrali na že znani lokaciji nad vasjo Žabče. Dostop z vozili je kratek, drevesa pa so že navajena plezanja in obešanja po njih.

Po uvodnem, teoretičnem delu, prikazu različnih vrst padalskih sedežev in načinov vpenjanja padal vanje, je sledilo delo po skupinah. Plezanje na drevo s plezalkami in nameščanju varoval, izdelava sidrišča na drevesu, priprava padalca za spust z drevesa, odpenjanje padal, metanje žogice z vrvico za prvo varovanje in tudi uporaba GPS naprave za lociranje padalcev. Dobro poznavanje slednje je še kako pomembno pri zamudnem iskanju mesta "pristanka" na prostranih gozdnih pobočjih.

Dodatna točka na vaji pa je bilo spoznavanje reševalcev z novo opremo, z vitlom Kong Ortles in reševalnim drogom Stelvio. Novo vitlo smo že uporabili na eni od akcij in je velika pridobitev. Rokovanje z njim je v primerjavi s starim vitlom enostavnejše, bolj pregledno, kar poenostavi in pohitri delo in zmanjša možnosti zapletov. To pa je še kako pomembno za ponesrečenca, ki bo še bolj varno in hitreje predan v oskrbo.

Veliko je bilo tudi govora o požledu in nevarnostih, ki jih je ta prinesel za padalce.
Do sedaj je veljalo, da je bilo pristajanje v krošnje dreves relativno zelo varno in je bilo zelo malo padalcev, ki so se pri tem poškodovali. Največkrat je prišlo do poškodbe, ko so se sami z velike višine brez varovanja poskušali spuščati na varna tla. Letošnji požled pa je polomil večino vrhov in vej dreves ravno v pasu, kjer se je do sedaj zgodilo največ zasilnih pristankov. Te polomljene veje zdaj ostre štrlijo navzgor in predstavljajo veliko nevarnost. Pri zasilnem pristanku lahko pride do fizičnih poškodb jadralnega padalca ali pa do pretrganja padala, čemur bi sledil padec skozi krošnjo do tal. Padci do tal pa se kar po pravilu končajo s hudimi poškodbami. Ne nazadnje se postavlja vprašanje, kako varno spraviti na tla padalca, ki bi se zataknil za odlomljen vrh, če nad njim ne moreš urediti varovanja za spust. Vsekakor si takih primerov ne želimo.

Zelo veliko težavo pa bo pomenil pristop do kraja nesreče čez vsa polomljena drevesa. Ne samo težko, tudi nevarno bo, da transporta poškodovanih na nosilih niti ne omenjamo. Koliko lahko v teh primerih računamo na pomoč ekipe s helikopterjem, pa bo pokazal čas.

Vaje reševanja padalca se je tokrat udeležilo 22 reševalcev. Podobna vaja sledi v kratkem tudi na ajdovskem področju, kjer te dni že veselo pobirajo padalce z dreves. Sezona letenja se je z lepim vremenom že začela.

Miljko Lesjak 
GRS Tolmin 
 

...03.2014 
GRS Tolmin - Vaja reševanja padalcev z dreves

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti