Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

O delu

SLOsport.org: ... in priznanjih na občnem zboru Slovenskega planinskega društva Trst - Ob 110-letnici

V petek, 14. marca 2014, je bila v prostorih SKD Barkovlje v Trstu ob prisotnosti velikega števila članov in gostov
slovesnost ob 110-letnici in redni volilni občni zbor SPDT. 

Pozdrav Marinke Pertot – predsednice SPDT
Spoštovani gostje, dragi prijatelji, drage planinke in planinci, lepo pozdravljeni na današnjem, jubilejnem občnem zboru.
Prav v tem pomladnem času se je pred 110-imi leti v Trstu začela uresničevati, dolgo snovana, zamisel o ustanovitvi nove podružnice Slovenskega planinskega društva, ki je imelo svoj sedež v Ljubljani. Dve leti po pripravljalnem, lepo obiskanem izletu na Učko, sta pobudnika pripravljalnega odbora dr. Josip Abram in dr. Otokar Rybar, 25. februarja 1904 sklicala „ustanovni shod“ tržaške podružnice, ki je nastajajočemu društvu postavil temelje, določil njegove smernice in cilje. 30. aprila istega leta je bilo društvo priznano z vladnim odlokom, 3. maja pa tudi uradno priznano.
Ustanovni občni zbor Tržaške podružnice Slovenskega planinskega društva je bil 7. maja 1904. Ob odprtju današnjega, 60. občnega zbora, smo se želeli spomniti tistih prvih korakov mladega društva in njegove prehojene poti in to s ponovno postavitvijo dela razstave, ki smo jo pripravili ob stoletnici društva; ob pomembni obletnici si jo je zamislila in jo pripravila arh. Patrizia Magnani. Ta pogled v nazaj, ki osvetljuje svetle in manj svetle trenutke društvene zgodovine, naj ne bo zgolj obujanje spominov, naj bo predvsem bodrilo mladim, da bodo znali s trdno voljo, vztrajnostjo in ljubeznijo do gora nadaljevati po tej poti.

Petkov večer je odprla Ženska vokalna skupina SKD Barkovlje, mlada skupina, kajti prej so dekleta že pela v domačem mešanem zboru. Ta deluje trenutno samo kot cerkveni pevski zbor, ker pa so dekleta mlada, navdušena in zavzeta, so želela nekaj več in so ustvarila vokalno skupino, ki nastopa tudi na raznih proslavah. Vodi jih dirigentka Aleksandra Pertot. Dekleta so zapela tri pesmi v barkovljanskem narečju. Pesmi je uglasbil barkovljan Milan Pertot.

Sledila so poročila tajnice Sabrine Žezlina, blagajničarke Patrizie Krevatin in gospodarja Franca Starca ter poročila sekcij. Za alpinistični odsek je poročilo prebral Jernej Bufon, za jamarski Maksi Kralj (poročilo pripravil Dejan Zobec), za mladinski odsek Katja Starec, za smučarski odsek Maksi Kralj (poročilo je pripravila Laura Venier), za predavateljsko dejavnost pa Marinka Pertot.

Sledilo je podeljevanje priznanj zaslužnim članom: Livio Semec, Franc Starec, Katja Starec, Patrizia Krevatin, Igor Pertot. Obrazložitve (s fotografijami): Dobitniki priznanj >>>
Posebno priznanje je dobilo ZSŠDI za sodelovanje in stalno in pomoč.

Pozdravili so številni gostje: za SKGZ Marino Marsič, za ŠZ Sloga Viktor Stopar, za SPDG Vlado Klemše, za PD Integral Ljubljana Tomo Resinovič in za PD Tolmin Žarko Rovšček ter predsednik Primorsko - Notranjskega MDO Marko Vidmar, ki je v imenu Obalnega planinskega društva Koper podelil SPDT spominsko plaketo.

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko je v svojem nagovoru poudaril velik pomen, ki ga ima SPDT med Slovenci v Italiji, in podelil društvu Jubilejno listino PZS ob 110-letnici delovanja.
Posebno občuten je bil poseg predsednika ZSŠDI Ivana Peterlina.

Za nadzorni odbor je poročilo podal Vojko Slavec.

Na koncu občnega zbora so izvolili še nov odbor društva. Predstavili so eno listo, ki je bila v celoti potrjena.
Nov izvršni odbor: Patrizia Krevatin, Igor Pertot, Marinka Pertot, Livio Semec, Franc Starec, Katja Starec, Peter Suhadolc, David Štrajn, Mirna Viola, Dean Zobec, Sabrina Žezlina.
Nadzorni odbor: Pavel Fachin, Angelo Krmec, Vojko Salvec

Občni zbor - poročila >>>
Občni zbor - priznanja >>

...03.2014 
» Fotografije: 1. del | 2. del - Lako

G-L: Občni zbor SPDT ob 110-letnici: 1. del | 2. del | 3. del


PD/G-L, 27.03.14: Ob 110. obletnici delovanja SPDT
PD/G-L, 06.03.14: Planinski svet - Občni zbor SPDT


 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti