Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ko ti plezanje spremeni življenje

Rock and Ice: Osemnajstega septembra 2011 je bil eden najboljših in tudi najslabših dni v življenju Bethany "Bee" Morin.

Bee je plezala od svojega šestnajstega leta. Sedaj, pri svojih 28-ih je uživala v zgodnje jesenskem plezanju balvanov v Sailing Hawks, Durango, Colorado. Začela je plezati slabih pet metrov visoko steno balvana z dobrimi oprimki, počutila se je močno. Prebila se je skozi tehnično zahteven del v balvanu kateri je štrlel iz zemlje kot plavut morskega psa. Pod plavutjo so imeli postavljene crash pad blazine, ki pa jih Bee naj ne bi potrebovala.
Plezala je s premišljenimi gibi in se pričela pomikati navzgor. Začela je kazati znake utrujenosti, njeni trije soplezalci, dva na tleh, tretji na vrhu balvana so jo vzpodbujali.

Zaključni del, manjši okrogel oprimek na izstopni ustnici balvana je Bee spodbudil, da nadaljuje. V drugem poskusu ga je ujela ... potem pa ji je spodrsnilo.

***
 

Chris Parker pripoveduje: Pred nekaj tedni, ko sem raziskoval video posnetke na Youtube, sem naletel na video poimenovan Bee's Climbing Accident. Med ogledom posnetka sem takoj prepoznal tako Bee kot balvane Sailing Hawks in z grozo gledal kako je pripraskala skoraj na vrh, do zadnjih gibov za izstop. In potem je bil pred temo na enkranu samo še njen strašen krik. Bee je bila moja dolgoletna sodelavka v trgovini Durango coffee shop. Skozi osemurni delovnik sva se prebijala s pogovori o najini najljubši dejavnosti - plezanju. Najino druženje je ostalo pri tem, do trenutka, ko sem se preselil drugam in sva izgubila stik. Pred tremi meseci sem naletel na njo na Ouray Ice Festivalu. Bee je bila oblečena v smučarske hlače in pustni kostum. Stala je v polnem snežnem metežu v bližini prelaza Red Mountain Pass, štopajoč nazaj v Durango. Takoj sem opazil, da uporablja bergle. Med kratkim pogovorom sem jo vprašal čemu, pa je odvrnila da je to rezultat padca pri plezanju.

Ko sem odkril video njene nezgode (objavila ga je na drugo obletnico nesreče), sem začutil potrebo da ponovno stopim v stik z njo, želel sem slišati celotno zgodbo. Z njo sem se pogovarjal po tem, ko se je pri zdravniku dogovarjala za njeno tretjo operacijo po nesreči.

Bee v resnici ni vedela zakaj je padla. "Ne spominjam se kako se je zgodilo," je rekla, "ampak sem imela veliko sreče, kajti lahko bi v skalo udarila z glavo."

Ne spominja se trdega pristanka pod balvanom. Njena leva noga je pristala na mehki penasti podlagi crash pada, desna noga pa je zadela ob (pre)trda tla. Kost stopalnica? (Talus), kost ki nosi celo telo ko stojimo, se je zdrobila in ta je zlomila golenico ter mečnico. Njeni soplezalci so reagirali hitro, uporabili so tudi vezalke za podporo polomljeni nogi med transportom dol. Ker je bila Bee vedno pozitivna oseba, je bila prepričana, da je poškodba samo grd zvin. Ampak bolečine so se samo večale.
 
Naslednji dan je obiskala urgetno ambulanto, kjer so ji povedali, da je dobila zelo resne poškodbe stopala in noge. Poškodbe, ki zahtevajo komplicirano operacijo. Še isti dan je Bee odletela domov v Texas, kjer je bila operirana in dobila v nogo sedem vijakov in ploščico. Njeno zdravljenje pa ni potekalo gladko. Leto po prvi operaciji so bili vijaki razmajani in čakala jo je druga operacija. Vendar bolečine še vedno niso izginile.

Kljub trplenju, ki ji je spremenilo življenje, je ostala pozitivna.
"To je bila grda nezgoda, po drug strani pa neverjeten dan,” je povedala.

Ko sem jo vprašal kaj je naredilo tisti septemberski dan neverjeten, je razložila, da je ta dan prvič v življenju splezala ta isti balvanski problem in ga ocenila z oceno V3.

"Bila sem na vrhuncu svojega plezanja," je povedala, "in sem dolgo časa intenzivno delala na tem problemu."

Bee je uspešno splezala ta balvanski problem, potem pa se je odločila da ponovi smer z nižje ležečim vstopom. Med tem ko jo je njen fant snemal s kamero z vrha balvana, se je Bee podala drugič v to smer, skoraj splezala na vrh pri tem pa doživela najhujši padec v svojem življenju. Po drugi strani, so trenutki pred padcem v lepem balvanskem problemu, v katerega je vložila toliko naporov in truda za Bee pomenili enega od "najlepših dni v življenju."

“Če sem poštena, ničesar ne bi naredila drugače,” je povedala. “Vse se zgodi z razlogom.”

***

Včeraj, 25. marca, je bila Bethany "Bee" Morin operirana že tretjič. Tokrat bi ji naj odstranili vso železje. Če bolečine ne bodo pojenjale in ne bo mogla več plezati, bo prisiljena razmisliti o amputaciji pod kolenom.

Priredba: Mijo Kovačevič
Vir: ROCK and ICE

 

25.03.2014

 


Spletni komentatorji namigujejo v smeri neprimernega spotting varovanja ...

Alex Blum (26.3.2014): I see three pads and two spotters, one of whom is being totally useless. This is an instructional story, and Bee's positivity about the whole situation is an important example for others to follow. However, it is disappointing that the extremely poor spotting was so glossed over in the piece. It is not just armchair analyzing, moving the pad that protected the start over as she continued to the top would have 100% prevented this event. Climbing accidents are bad enough, ones this preventable leave me at a loss for words. No bad luck, just bad spotting.

Tom Klinfelter (26.3.2014) Judging from the height of the problem and nature of the landing, the spotters and pads only offered a false sense of security. It was up to her to access her fatigue and start down-climbing (a term that seems to have been lost in the modern climber's lexicon) sooner. Blaming the spotters is pointless and counter-productive.


 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ PLE Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti