Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Soška fronta: V/6, M6+, 800 m ...

V torek, 11. marca, sva Marko Brdnik (AK Rinka) in Tadej Golob (AK Črna) zgodaj zjutraj vstopila v severno steno Rombona.

Želela sva preplezati novo smer v steni levo od Centralne, ki sva si jo ogledovala zadnja tri leta, pa nikoli ni bilo razmer. Zdaj je bila stena lepo zasnežena in tudi sneg je bil dovolj dober - večji del odličen, nekajkrat tudi ne.

Našla sva lepe prehode, ki pa jih je nenehno - od vstopa pa skoraj do izstopa smeri - zasipaval pršni sneg, ki se čez steno vali iz kotla v zgornjem delu. Preplezana smer je zahtevna (naklonina do 90 st., v skali M6+), visoka je kakih 800 metrov, od katerih sva varovala 15 raztežajev.

V torek sva priplezala do zadnjih stotih metrov, kjer naju je ujela noč. Bivakirala sva v snežni luknji, ki sva si jo izkopala pod skalni previs v strmi steni, prezebala v bivak vrečah do jutra, ko sva nadaljevala s plezanjem in po dveh raztežajih priplezala do roba stene.

Smer vstopi po izraziti razčlembi - žlebu - v vpadnici prve škrbine treh Rombonovih glav levo od glavnega vrha, v vpadnici katerega poteka Centralna smer.

Potek smeri je jasen: ves čas po žlebu oziroma zajedah desno od navpične monolitne stene in na prvem mogočem razcepu (po treh raztežajih plezanje) levo v žleb-zajedo-kot, ki pripelje v ozko voltino. Iz nje in čez previs (M6+) v nadaljevanje strmega žleba, ki te v dveh raztežajih pripelje na rob snežišča, iz katerega se vas čas valijo plaziči pršnega snega. Čez njega v nadaljevanje žleba, ki pelje vse do roba stene, kjer je ta najbolj prepredena z opastmi, zato smer ulovi plitev in strm žleb, ki se po raztežaju nad snežiščem odlepi levo. Do skalnega previsa (bivak) in levo v dveh raztežajih na rob stene.

Smer je zahtevna, lepa in zaradi slabših možnosti varovanja, povratka čez njo in nenehnih snežnih plazov iz zgornjega dela sten tudi zelo nevarna.

Soška fronta: V/6, M6+, 800 m, 90/80°, 70°

 

 

Pripravil: Marko Brdnik
Zgornjesavinski alpinistični klub Rinka


 

 

1 komentarjev na članku "Soška fronta: V/6, M6+, 800 m ..."

Borut Kantušer,

To je to...

... čestitke !

Smrt fašizmu!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti