Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Ratitovec - Pustno rajanje (PrV)

AO Kranj - Matic Jezeršek: Malo zapoznelo, ampak mislim, da je vredno objave. Na pustni torek, 4. marca, sva z Mihcem šla plezat v Špičke v Ratitovec.

Najprej sva pomixala Spominsko smer Mirana Čerina, nato pa sva v stebru levo opazila mamljivo linijo. Izgleda, da tega še nihce ni plezal, tako da ji dajeva ime Pustno rajanje.

Smer se začne na levi strani stebra, ki se nahaja levo od Spominske smeri. Po pokah in luskah splezaš na vrh stebra in desno na raz ter do dreves. Nadaljuješ po desni strani globokega kamina na raz, mimo dreves in preko snežišča/rampe do naslednje stene. Najlepši raztežaj poteka po očitni poki (par metrov desno opaziš star klin) in po najlažjih prehodih do pod kratkega previsa. »Skočiš« čezenj in naravnost na vrh!
Opomba: Celotno smer sva preplezala s premičnimi varovali in tako naj jo plezajo tudi ponavljalci!
Smer odlikuje odlična skala z dobrimi prijemi, meniva da bo tudi poleti super smer!

Matic Jezeršek

12.03.2014

Pustno rajanje (M5, 100 m, 2-3h)

Kategorije:
Novosti ALP PrV SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Ratitovec - Pustno rajanje (PrV)"

Luka Murn,

Komentar na Spominsko Čerin Miran - osebno smeri ne bi metal v isti koš kot športno plezalne smeri. Ja, je lahka. Ampak - v smeri so (če me spomin ne vara) v cca. 3 raztežajih 4-je svedrovci in pa par klinov. Vsekakor gre za smer, ki za varen vzpon tudi poleti potrebuje nekaj znanja o nameščanju lastnih varoval. Ne pravim, da gre za neko hudo alpinistično smer - to je pač težko v nizkem ostenju Ratitovca - ampak močno dvomim, da je veliko športnih plezalcev preplezalo to smer.

Primer dolge športnoplezalne smeri (po definiciji) v Ratitovcu je npr. Drzni let, kjer je v vsakem raztežaju po vsaj 10 svedrovcev z navrtanimi štanti.

No, pa sej si bo itak vsak mislil svoje.


Jaka Markelj,

V tem delu so že speljane smeri. Prvi raztežaj smeri poteka po smeri Sobota 14tga, 2. ter 3. pa po smeri Skrajnuhova.

Glede Spominske Čerin Miran, ali naj nebi veljalo da se takih smeri ne pleza z orodji? "Med slovenskimi plezalci, pa tudi večinoma drugod po svetu je sprejet dogovor, da se drajtulanje ne izvaja v plezališčih in smereh, ki so namenjene športnemu plezanju. " Izvzeto iz Planinskega vestnika Marec 2011. LP Jaka


Matic Jezeršek,

Jaka, hvala za komentar. Kljub vnetemu iskanju nisva našla podatkov, da bi kakšna smer tam že obstajala. Očitno se nisva trudila dovolj :) Prvenstvena ali ne - fajn plezarija!

Lahko svetuješ kje bi lahko dobil kaj več informacij glede splezanih smeri v Ratitovcu?

Fajn plezite! Lp, Matic.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti