Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smuk s Triglava

Jutro (1934): V najtežji smučarski tekmi letošnje sezone, 1000 metrskem smuku, je zmagal član jeseniške Skale Ciril Praček v 6:28

Zg. Krma, 29. aprila 1934
Visoko gori pod Ržjo se je odlepila črna točka, drči po strmini, postaja večja. To je tekma naših najdrznejših smučarjev v smuku, ki zahteva od vsakega posameznika drznost in znanje.

Proga, dobro markirana, vodi z pobočja Rži mimo Rjavine in nato strmo doli proti Apnenicl v dolino nad kočo v Zgornji Krmi. Start je v višini 2300 m, cilj 1000 metrov nižje v Vrtači v višini 1300 m. Nato gre proga preko strmega žleba nad kočo v Zgornji Krmi na levo v pobočje Medvednice ter doli v Vrtačo. Gornji del proge vodi po dokaj odprtem terenu s krasnim razgledom preko vsega Triglavskega pogorja.

Prvi del proge v odprtem terenu je dopuščal tekmovalcem, da so popustili vajeti svojim smučkam ter dosegli na nekaterih strmih mestih hitrosti do 70 km. Drugi del proge pa je zahteval nekoliko več opreznosti, ker je šla proga po kupiranem terenu in visokogorskem redkem gozdu.
Proga je imela štiri kontrole, ki so jih morali tekmovalci pasirati. Markacijo proge je oskrbel v teku sobote vodja tekme dr. Švigelj s tehničnim vodjo smuč. iz Mojstrane Rabičem Maksom.

Takoj od starta je pokazal izredno lep stil Ljuban Mušič, ki je to strmino vzel v enem smuku. Med progo so se s svojo drznostjo in sigurnostjo zlasti izkazali omenjeni Mušič, Praček in Lukman. Slednji pa je imel smolo v zadnjem delu proge, da je vzel smuk preveč ostro in ga je pri tem vrglo v drevo, pri čemer si je poškodoval nogo.

V cilj tekmovalci niso vozili več z veliko brzino, ker je sonce že dokaj omehčalo sneg. Vrste snega so se od starta slino menjavale. Medtem ko je bil sneg v gornjem delu proge še dovolj od nočnega mraza premrzel, je spodnji del proge omehčalo sonce. Zato je čas prvega na tem snegu odličen. Pri boljših snežnih razmerah bi ga zboljšal še za eno ali dve minuti. Proga je bila dolga približno 5 km ali še več.

Tekma, pri kateri se je zbralo 15 naših najboljših smučarjev in bi jo lahko imenovali tekmo »kanonov«, je pokazala, da imamo med našimi smučarji res izborne tekmovalce. Vodstvo tekme je bilo v rokah dr. Šviglja, ki je bil obenem starter. Startali so ob 10. v enominutnih presledkih. Sodniki na cilju so bili: Tavčar, Marsel in Delkin. Tekma je potekla v redu, točno in brezhibno, za kar gre zahvala SK Dovju v Mojstrani, ki je odlično organiziral vso prireditev. Podčrtati moramo tudi vzorno delo vedno agilne Mince Rabičeve in Maksa Rabiča, ki je bil tehnični vodja tekmovanja. Kot zdravniki so bili požrtvovalno na razpolago dr. Kajzelj, dr. Lunaček in dr. Milavec. Vreme je bilo prirediteljem izredno naklonjeno, saj je bilo ves dan sončno ta lepo, tako da so smučarji in tekmovalci uživali krasote očaka Triglava ta njegovih trabantov.

Rezultati so:
1. Praček Ciril (TK Skala, Jesenice) 6:28,
2. Mušič Ljuban (Hašk, Zagreb) 7:08,
3. Letner Ivo (Rapid, Maribor) 7:16.2,
4. Žnidar Emil (ASK Gorenje) 7:34.2,
5. Stopar Rudolf, (MSK) 7:47,
6. Žingerlin Rudolf (Maraton, Zagr.) 8:34.4,
7. Bervar Stane (Ljubljana) 8:52.1,
8. Fenedel Karl (SK Maribor) 9:57,
9. Senčar Lado (Ljubljana) 10:28.3,
10. Lakota Ciril (Dovje- Mojstrana) 11:10.2.
Prireditev je vsestransko uspela in je treba JZSS čestitati za tako lep zaključek letošnje izredno bogate sezone.

Jutro, 30. april 1934

30.04.1934

dLib.si

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti