Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nives in Roman

Žarko Rovšček: ... v Tolminu / Bralce naših spletnih strani smo že obveščali o gostovanju svetovno znanega alpinističnega in himalajskega para, Nives Meroi in Romana Beneta, v Tolminu (12. 2. 2014).

V okviru ciklusa zimskih planinskih večerov PD Tolmin je bil v Knjižnici Cirila Kosmača na ogled njun enourni film o uspehih in neuspehih pri plezanju na štiri osemtisočake Karakoruma, ki se zaključuje z vzponom na K 2.

Srečanja z vrhunskima alpinistoma se je udeležilo veliko število ljudi, vsekakor preveč, da bi lahko vsi med predvajanjem sedeli, a tudi tisti, ki so tisti večer ostali brez sedeža, so pazljivo in vztrajno sledili predvajanju. Eno izmed pomembnih sporočil filma je vsekakor to, da so lahko alpinisti, čeprav so še tako dobro pripravljeni in opremljeni, le občasni obiskovalci višav nad 8000 metrov. Pomembno usodo njihovega osvajanja teh vršacev gotovo krojijo trenutne vremenske razmere na gori.
Na prve tri osemtisočake Karakoruma sta se Nives in Roman povzpela brez kisika, pomoči nosačev in postavitve stalnih taborov v pičlih 20 dnevih, K2, zgodovinsko gledano tudi usodna gora za Italijane, pa se jima je do tretjega poskusa upirala.

To sta torej dve plati medalje alpinističnih vzponov, o katerih govori film. Po ogledu filma z italijanskim originalnim komentarjem in slovenskimi podnapisi sta oba gosta stregla zvedavosti obiskovalcev ter še podrobneje opisala temne in svetle plati vzponov v Himalaji, svoje bodoče himalajske načrte in filmske podvige. Ker so se srečanja udeležili tudi številni alpinisti, nekateri zelo dobri znanci Nives in Romana, je izzvenel v prijetnem klepetu in obujanju spominov.

Bil je to eden izmed vrhuncev ciklusa letošnjih zimskih planinskih večerov PD Tolmin, ki se bo zaključil prihodnji mesec. Izredno dober obisk je zaveza organizatorjem za naslednjo sezono.

PD Tolmin  16.02.2014

 

 

Foto: Miljko Lesjak +> več fotografij

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti