Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mati vseh prečenj: Fitz Traverse

FB - Patagonia Vertical: Od najnižjih do najnižje vrednosti, nedavne smrti Chada Kellogga v Supercanaleti, do najvišje med najvišjimi -  vzpona po Materi med vsem prečenji ...

Med 12. in 16. februarjem sta Tommy Caldwell in Alex Honnold zaključila prvi uspešen vzpon po dolgo pričakovani »Fitz Traverse«, plezanje čez grebensko linijo Fitz Roya in njegovih satelitskih špic v južni Patagoniji.

Grebenska linija vključuje plezanje na vrhove: Guillaumet, Mermoz, Fitz Roy, Poincenot, Rafael Juárez, Saint- Exupery in de l' S.

Plezalca sta preplezala več kot pet kilometrov grebenske linije, opravila sta blizu 4000 metrov vzpona s težavami do 7a ( 5.11d ) C1, 65 ˚. Plezati sta začela 12. februarja ob 9.45 po smeri Brenner - Moschioni in ob 12.15 dosegla Guillaumet. Nadaljevala sta proti jugu, čez Cresta Sur in po Argentinski smeri sta ob 17. uri stopila na Mermoz. Štiri ure kasneje sta se odločila za bivak v šotoru, ki sta ga postavila na grebenu, ki vodi na vrh Val Biois.

13. februarja sta plezalca začela ob 8.30 in čez Val Biois ob 11.30 dosegla sedlo ob vznožju stebra Goretta. Nadaljevala sta po Casarottovi, z varianto Kearney – Knight na vrh stebra, in ob 19.45 sta bila na vršni glavi. V nadaljevanju sta naletela na zelo slabe razmere, veliko ledu v počeh, zaradi česar sta bila prisiljena upočasniti vzpon. Vrh Fitz Roy sta dosegla ob 2.30.

Zjutraj 14. 2., po kratki noči, tik pod vrhom, sta po Francosko - Argentinski dosegla La Silla ob 12.45 in nadaljevala svojo pot čez Aguja Kakito do vstopa v smer Potter – Davis. Na vrhu Poincenota sta bila ob 21.15.

Plezalna oprema, ki sta jo plezalca vzela na prečenje:
- Dva nahrbtnika (35 in 25 litrov )
- Ena spalna vreča
- Lahek šotor
- Kuhalnik in tri plinske bombe
- Eno ledno orodje
- Dva para aluminijastih derez
- En ledni vijak
- Vsak dva Camalota do # 2
- En Camalot # 3
- Dva kompleta varoval
- Vrv 60 m 9.8 mm
- Vrv 80 m 6 mm
- Petzl Micro-Traxion, Kong Duck in Futura
- 14 trakov …

Zjutraj 15. 2. sta po Judgment Dayu dosegla sedlo Susat ob 11.30. Opoldne sta začela po smeri Piola – Anker na Aguja Rafael Juárez, na vrhu sta bila ob 14.15. Ob 16.30 sta nadaljevala po grebenu do Aguja Saint- Exupery in zaključila ob 18.20.

Na tem vrhu sta imela od številnih spustov že močno skrajšano vrv (38 m), zato se jima je spuščanje precej zavleklo, preden sta dosegla Col de los Austríacos, kjer sta prenočila pred zadnjim vzponom čez severni greben Aguja de l' S.

16. februarja sta v dopoldanskem času splezala na končno točko zastavljenega cilja in se nekaj po 10. uri spustila na ledenik ...

Plezalca sta plezala v razmeroma slabih pogojih, precej ledu in snega v počeh se je nabralo v enem od najbolj vlažnih poletij. Caldwell in Honnold sta obula plezalke le v stebru Goretta in severni steni Aguja Poincenot, ostalo pa sta plezala v gorskih čevljih.

To je bil Honnoldov prvi vzpon v Patagoniji ... V preteklih letih je Caldwell naredil nekaj izjemnih vzponov na tem območju, predvsem je znan njegov prvi prosti vzpon po Linea de Eleganza na Fitz Roy.

Respect, respect and more respect.

Kategorije:
Novosti SLO Andi Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46083

Novosti