Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

iRCC 2014 Radovljica

2. marca bo v Osnovni šoli Antona Tomaža Linharta druga tekma Pokala regij iRCC. Plezalci se bodo tokrat pomerili v balvanskem plezanju.

Format te prireditve je nekoliko drugačen, zato je prav, da si ogledamo posebnosti nekoliko podrobneje.

V želji po čim več plezanja in druženja se pleza deevet balvanskih problemov v vrstnem redu, ki si ga vsak plezalec izbere po svoji presoji. Na voljo je vsaj uro in pol časa (glede na število udeležencev). V primeru primerne taktike se da vse balvanske probleme zelo umirjeno preplezati v 45 minutah. Časa lahko zmanjka le v primeru pretiranega taktiziranja. Če si nekdo recimo najprej želi ogledati vse svoje konkurente in potem z nabranimi izkušnjami isto delo opraviti z manj poskusi, obstaja znatna verjetnost, da mu bo časa na koncu zmanjkalo. Taka taktika se torej ne izplača in tudi pritožbe o prekratkem plezalnem času so v takem primeru neprimerne.

Predstavitev možnega načina vzpona za posamičen balvanski problem se pred začetkom tekmovanja predvaja na projektorju. Proučevanje plezanja konkurentov ima zaradi tega še toliko manj smisla.
iRCC je tekmovalni pokal. Cilj tekmovanja je, da zmaga najboljši plezalec, ostali pa se razporedijo glede na njihov dosežek s čim manj delitev mest. Temu primerna je tudi težavnost posamičnih problemov. V primeru izenačenja na prvem mestu se izvede finalni nastop po pravilih težavnostnega plezanja na posebej pripravljenem balvanskem problemu. Vsak se lahko torej odloči ali mu tak pristop ustreza.
Statistične raziskave kažejo, da je za en balvanski vzpon potrebno manj kot pol minute. Naš pravilnik zato predvideva omejitev časa enega poskusa na eno minuto.

V Radovljici ni postavljanja smeri po barvah. Z izjemo označenih mej vsakega problema in lukenj za montažo oprimkov je za napredovanje dovoljeno uporabiti vse kar je na steni. Prepovedano je torej le uporabljanje lukenj in prekoračitev meje posameznega problema.

Pravilna postavitev na začetku plezanja in zaključek z obema dlanema na končnem oprimku za čas vsaj dveh sekund sta obvezni prvini uspešnega vzpona.

Po vsakem poskusu se plezalec umakne izpod stene in se kot zadnji postavi v vrsto za naslednji vzpon.
Vsak poskus sodnik zabeleži na evidenčni kartonček ali v tabelo programa za spremljanje tekmovanja (lahko tudi oboje).

Plezalec (starš, trener) se glede odločitve sodnika lahko pritoži le do trenutka, ko vstopi v naslednji balvanski problem. Upoštevajo se tudi kvalitetni posnetki plezanja ne glede na njihov izvor. Pritožba se naslovi na »glavnega sodnika«, ki skrbi le za reševanje zapletov.
Sodniki imajo navodila, da sodijo v prid plezalcev. Če niso 100 % prepričani, da je plezalec naredil napako, se smatra, da je bilo vse v redu.
Pet minut po objavi rezultatov le ti postanejo uradni. V primeru pritožbe se ta rok podaljša do rešitve pritožbe.

Podelitev medalj in nagrad se izvede najkasneje v roku ene ure po zaključku posamezne kategorije, običajno pa se to zgodi v pol ure.
Podelitev je nekoliko daljša, saj diplome in praktične nagrade dobijo vsi nastopajoči. Marsikomu to veliko pomeni in tem skušamo ustreči.
Prijave do roka na wettklettern.org/index.php?Mode=Anmeldung&BewerbId=212, možne pa so tudi na dan tekme, vendar je v tem primeru štartnini treba prišteti pet evrov.

Vsem udeležencem želimo varno pot in prijeten plezalni dan v Radovljici.

Pripravil: Pavel Škofic 

...02.2014
G-L: objave o iRCC 


 

 


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti