Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slikovita predavanja tujega in slovenskih gostov

Michael Kennedy, Kazimir Drašlar - Mikec, Janez Dovžan, člani odprave AO Celje Gaurišankar 1983 in dr. Bojan Himmelreich bodo kot predavatelji nastopili na 8. mednarodnem festivalu gorniškega filma Domžale v Ljubljani in Celju.

Osrednja slovenska kulturno-gorniška prireditev bo letos gostila Michaela Kennedyja, pionirja zimskega gorništva in tehničnega plezanja v ledu v Koloradu ter nekdanjega urednika revij Climbing in Alpinist, ki nam bo skozi predavanje Iskanje ravnotežja, obogateno s čudovitimi fotografijami, predstavil svojo pot po velikih gorstvih Aljaske, Pakistana, Nepala in Indije, po kateri je hodil med letoma 1977 in 1994.

Sonosilec Kunaverjevega vizionarstva slovenskega alpinizma Kazimir Drašlar - Mikec, ki je največ plezal z Stanetom Belakom - Šraufom, Alešem Kunaverjem, Tinetom Miheličem, Brankom Pretnarjem, Tonetom Sazonovim in Francem Štupnikom, bo v besedi in fotografiji obudil pozabljeno zgodbo osvajanja skoraj osemtisočaka Anapurne II, na katero se je povzpel z Maticem Maležičem.

Janez Dovžan bo predstavil premikanje mejnikov športnega plezanja prvih Slovencev v El Capitanu pred 41 leti, ko so se z Nejcem Zaplotnikom, Janezom Gradišarjem, Janezom Lončarjem, Dušanom Srečnikom in Miho Smolejem odločili preizkusiti svojo moč in korajžo tam, kjer so bili pred njimi le redki Evropejci - v ostenju El Capitana, ki je v poznejših desetletjih postalo obljubljena dežela plezanja v kopni skali.

S pripovedjo o odpravi na himalajski sedemtisočak Gaurišankar leta 1983 bodo v preteklost popeljali tudi člani odprave celjskega alpinističnega odseka, ki se je na 7125 metrov visok južni vrh povzpela po še nepreplezani južni steni. To je bila do takrat prva društvena himalajska odprava v Sloveniji in po tridesetih letih bodo člani odprave ponovno obudili spomin na takratno dogajanje.

Dr. Bojan Himmelreich, avtor inventarja, bo predstavil arhivski inventar PD Celje Matica (1862–2010), raznovrstno in zelo bogato gradivo, ki je nastalo v okviru organiziranja planinskega društva Celje Matica, njegovih predhodnikov (Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva, od 1893) in nekaterih drugih poskusov zgodnjega organiziranja planinstva na območju Savinjskih Alp.

...02.2014

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti