Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po zasneženih gazeh na spominski pohod

Železar (1984) - Janko Rabič: Od petka do nedelje je, potekal letošnji 19. zimski pohod na Stol v spomin na bitko Jeseniške čete 20. februarja leta 1942 na pobočjih zasneženih Karavank pod vrhom Stola.

Organizatorji skoraj ne pomnijo, da bi imeli toliko težav in preglavic pri izvedbi pohoda kot letos zaradi novozapadlega snega. Pohod so tudi tokrat začeli mladi iz radovljiške in jeseniške občine, ki so v petek, 24. februarja, zjutraj odšli s Koroške Bele in Žirovnice po poteh Cankarjevega bataljona. Zjutraj je naletaval sneg in so nekaj časa celo oklevali, ali naj se mladi podajo na pot ali ne. Že med vzponom pa se je zvedrilo in posijalo je sonce.
Ob zaključku pohoda je bila proslava pred Valvasorjevim domom, kjer je udeleženec bitke na Stolu leta 1942 Franc Konobelj-Slovenko obudil spomine na to bitko. V kulturnem programu so nastopali učenci osnovne šole Karavanški kurirji NOB Koroška Bela, vsak udeleženec pa je dobil spominsko značko.

Novozapadli sneg je skoraj ogrozil izvedbo sobotnega pohoda. Na vzpon na vrh tokrat nihče še pomislil ni. To je bilo jasno že v četrtek, ko so na zasnežena pobočja odšli jeseniški gorski reševalci in delavci milice. Na pobočju pod najvišjim vrhom je bril močan veter, obstajala pa je tudi resna nevarnost plazov. Tako so v petek člani alpinističnega odseka in gorski reševalci postaje GRS z Jesenic utrdili gaz po planinah pod Stolom, in sicer prek žirovniške in zabreške planine do lovske koče in nazaj do Valvasorjevega doma.
V soboto so kljub močnemu sneženju začeli prihajati številni planinci iz različnih slovenskih krajev, tudi iz drugih republik, iz Novega Sada, Zagreba in drugih krajev. Zaradi močnega sneženja in nevarnosti plazov celo na spodnji trasi, so gorski reševalci morali za nekaj časa zaustaviti pohodnike in utrditi gaz že nižje po planinah, kjer te nevarnosti ni. Ta dan so našteli 2.130 pohodnikov. Pred Valvasorjevim domom je bila spet spominska svečanost, na kateri je zbranim spregovoril predsednik Planinske zveze Slovenije Tomaž Banovec. V kulturnem programu so nastopili člani okteta DPD Svoboda France Prešeren Žirovnica Breznica in recitatorji DPD Svoboda Franc Mencinger Javornik-Koroška Bela. Na proslavi sta bila tudi dva borca februarske bitke od petih še živečih, in sicer Ivanka Kožar in Franc Konobelj- Slovenko. Ob tej priložnosti so tudi podelili posebno plaketo članom radio kluba Kričač iz Ljubljane za sodelovanje in pomoč pri izvedbi pohoda.

Nedeljsko jutro ni obetalo nič dobrega. Celo noč in tudi dopoldne je močno snežilo, izredno se je povečala nevarnost plazov tudi na najnižji utrjeni gazi. Člani postaje GRS Radovljica, ki so v nedeljo skrbeli za varnost pohodnikov, so se skupaj z organizatorji odločili, da pohod po planinah ni izvedljiv. Tako so vsem tistim, ki so prišli do Valvasorjevega doma, priznali udeležbo na letošnjem pohodu. V nedeljo je bilo tudi bistveno manj pohodnikov, le nekaj sto. Na spominski proslavi je spregovoril predsednik Skupščine občine Radovljica Boris Šetina, v kulturnem programu pa so nastopili člani pevskega zbora DPD Svoboda Podnart. Tudi na letošnjem pohodu so vsem, ki so bili že desetič na Stolu, podelili posebne spominske plakete in diplome. Letošnjega pohoda sta se udeležila tudi Jože Bernard iz Kranjske gore in Stane Škrabar iz Ljubljane, ki sta bila že na vseh dosedanjih pohodih. Kljub slabemu vremenu in snegu je letošnji pohod vendarle uspel. Tokrat še posebno priznanje zaslužijo alpinisti in člani GRS z Jesenic in iz Radovljice ter delavci milice s postaje Jesenice, ki so z velikimi napori v snegu in vetru utrdili gazi in tudi ves čas skrbeli za varnost vseh udeležencev.

J. R.
Železar, 1. marec 1984
 

   Železar

 

 01.03.1984

Jlib.si

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti