Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

8. mednarodni festival gorniškega filma Domžale

Pet dni čistega gorniškega navdiha - med 24. in 28. februarjem v Ljubljani, Domžalah, Celju in na Ptuju.

Med 24. in 28. februarjem 2014 se bodo gore znova »preselile« na velika platna več kulturnih hramov po Sloveniji: Cankarjevega doma, Kinodvora in Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, Mestnega kina Domžale, Mestnega kina Metropol v Celju in Mestnega kina Ptuj. Gledalci bodo lahko pet dni spremljali navdihujoče zgodbe karizmatičnih posameznikov, ki premikajo meje v plezanju in alpinizmu, spoznavali skrivnostne gorske kulture in ogrožene živalske vrste, občudovali veličastne podobe gora, zadrževali dih ob neverjetnih avanturah, k premisleku pa jih bodo vabila tudi močna naravovarstvena sporočila iz zakladnice gorskega sveta.

V tekmovalnem programu 44 filmov iz 25 držav

Organizator festivala Društvo za gorsko kulturo Domžale z direktorjem Silvom Karom na čelu znova pripravlja izjemno raznolik in kakovosten program, saj bodo v Sloveniji na ogled številni najboljši gorniški filmi, ki so nastali v zadnjih dveh letih, zmagovalci in prejemniki nagrad na največjih tovrstnih festivalih po svetu (Banff, Gradec, Kendal, Bilbao, Torello …). V petih festivalskih dneh se bo na filmskem platnu zvrstilo 44 filmov iz 25 držav. V kategoriji alpinizem si bo mogoče ogledati osem filmov, v kategoriji plezanje enajst, kategorija gore, šport in avantura jih bo prinesla osem, gorska narava in kultura pa sedemnajst.

Festivalski program si lahko ogledate na tej povezavi.

Obiskovalci bodo spoznali, s kakšnimi izzivi in težavami se zaradi hitrih družbenih in okoljskih sprememb spopadajo inuitska plemena polarnega kroga, kaj zadnjega ekvadorskega trgovca z ledom žene, da se že petdeset let ukvarja s to nenavadno obrtjo, in se prepričali, da je tudi v odročne predele indijske Himalaje že prišla sodobna tehnologija. Z mladima pustolovcema se bodo odpravili na nenavadno deskarsko avanturo ob obali severne Norveške in z afriškim mladeničem prvič poleteli z jadralnim padalom. Izvedeli bodo, zakaj se je ena največjih slovenskih alpinistk Mira Marko Debelak zapisala v zgodovino ne le slovenskega, temveč tudi svetovnega alpinizma, spoznavali svet, v katerem ljubezen do gora in volja do življenja premagata vse ovire, odkrivali, kako so prvi snemalci gora ponesli svoje kamere na vrhove sveta, in spoznali, da za preživetje v današnjem svetu ni dovolj le, da dobro plezaš.

Vrhunci retrospektive, Pavla nad prepadom ter izbor najboljšega alpinista in športnega plezalca

V retrospektivi si bo moč ogledati prgišče starejših slovenskih kultnih filmov, za ljubitelje gorniške gibljive slike starejšega datuma pa velja posebej izpostaviti nemški film Vihar na Mont Blancu (1930) Arnolda Fancka, v katerem igrajo Leni Riefenstahl, Sepp Rist in Ernst Udet, ter restavriran najstarejši gorniški film na svetu Cervino 1901 o vzponu na Matterhorn, ki smo ga za predvajanje pridobili iz italijanskega nacionalnega gorniškega muzeja Ducadegli Abruzzi. V preteklost posežeta tudi z življenjem slovenske alpinistke in ene od pionirk slovenske kinematografije Pavle Jesih navdihnjena gledališka predstava Pavla nad prepadom v režiji Matjaža Pograjca in razstava plakatov iz zgodovine festivalov gorniškega filma.

V sklopu festivala bo potekal tudi alpinistično-plezalni večer, na katerem bo Planinska zveza Slovenije podelila priznanja najboljšim alpinistom in športnim plezalcem v letu 2013.

Slikovita predavanja tujega in slovenskih gostov

Osrednja slovenska kulturno-gorniška prireditev bo gostila Michaela Kennedyja, pionirja zimskega gorništva in tehničnega plezanja v ledu v Koloradu ter nekdanjega urednika revij Climbing in Alpinist. Sonosilec Kunaverjevega vizionarstva slovenskega alpinizma Kazimir Drašlar - Mikec bo v besedi in fotografiji obudil pozabljeno zgodbo osvajanja skoraj osemtisočaka Anapurne II, Janez Dovžan bo predstavil premikanje mejnikov športnega plezanja prvih Slovencev v El Capitanu pred 41 leti, s pripovedjo o odpravi na sedemtisočak Gaurišankar pa bo v preteklost popeljala tudi odprava celjskega alpinističnega odseka.

Filme bo ocenjevala mednarodna žirija, ki jo letos sestavljajo uveljavljena avtorica gorniške literature ter dolgoletna direktorica in gonilna sila gorniškega festivala v kanadskem Banffu Bernadette McDonald, izkušeni ameriški alpinist, publicist in urednik gorniških revij Michael Kennedy, prekaljeni slovenski publicist in prevajalec Mire Steinbuch, filmski ustvarjalec Roman Benet, (zamejski) Slovenec z do zdaj največ preplezanimi osemtisočaki, in priznani slovenski gledališki režiser Matjaž Pograjc.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti