Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tehnika plezanja z derezami

AR 3/1980 - Bine Mlač: Poznamo dve glavni tehniki: francosko in nemško.

1. Francoska tehnika (pied à plat), pri kateri ploskev podplata položimo scela na površino (ledno, snežno), tako da so vsi zobje zariti v sneg ali led. Ta način uporabljamo v ledu, ki ima naklonino do 55 °, kar je že izredno strmo za to tehniko, ker nastopijo veliki pritiski na gležnje. Francoska metoda se je razvila v to smer zaradi derez, ki so imele le deset zobcev. V strmejših predelih nad 45° naklonine je boljša uporaba derez z dvanajstimi zobci, ker je tudi bolj učinkovita. Za današnje ledne plezalce so deseterke že zastarele. Cepin igra važno vlogo pri preizkušanju francoske tehnike in naslednja tabela nam daje pozicijo cepina v različnih kotih v ledu. Ocenitev strmine je za francosko tehniko in ne za tehniko z derezami-dvanajsterkami.

Led z naklonino do 35° položno, lahko
35° - 45° zmerno strmo
45° - 55° strmo
55° in več zelo strmo

Gleženj je zelo upognjen in ker je njegova upogljivost omejena navzgor in navzdol v strminah, mora biti plezalec obrnjen navzven. Ta tehnika sili plezalca v rakovičje premikanje v diagonalnem vzponu. Nogo prestavljamo preko noge in to celo zelo visoko, kar lahko povzroči, da nam zdrsne. Bolje je če izvedemo pretiran premik in poudarimo čvrst spust noge, s čimer dosežemo dober prodor konic derez. Ta tehnika zahteva celoten prenos teže z ene noge na drugo (podobno mačjim gibom). Možno se je vzpenjati ali spuščati po zmerno strmih pobočjih tako, da hodimo naravnost navzgor ali navzdol obrnjeni s hrbtom proti strmini. Tehniko lahko uporabljamo v trdem ledu. Med sestopom cepin zabadamo pred seboj in ga uporabimo kot stebrič ali stopniščno ograjo (piolet ramp), ker z roko zdrsnemo po ročaju. Uporabo francoske tehnike omejimo na manjše strmine; takoj ko se ne počutimo več varne in nimamo več pravega ravnotežja, moramo tehniko napredovanja spremeniti.

2. Nemška tehnika (pied en avant); uporabljamo jo tam, kjer pridejo v poštev samo sprednji zobci derez. Za to tehniko je najboljše, da jo treniramo v zelo strmem ali celo navpičnem ledu, kjer je tako napredovanje samoumevno. Pri tem ne smemo brcati v površino, ker nam lahko zaradi ostrega udarca odbije nogo ali pa zdrobimo led, če je krhek. Pomembno je, da namestimo nogo na led tako, da oba sprednja zobca enakomerno zagrabita. Gibanje mora biti zanesljivo in vzporedno s plezalčevim prenosom celotne telesne teže z ene noge na drugo. Zaradi same telesne teže se konice derez globoko zarijejo v led. Kakršnokoli odlašanje ali nepremišljenost zmanjša učinek te tehnike. Podplat noge mora biti vodoravno nadaljevanje pravilnega kota oziroma pravilne smeri zobcev derez (Glej ilustracijo na predzadnji strani desno zgoraj!). Če je peta postavljena, prenizko, zobci zagrabijo v nepravem kotu in zdrsnejo, ko nogo obremenimo. Če je peta dvignjena, zadenemo led najprej s konico čevljev in s tem preprečimo celotni prodor sprednjih zobcev. Ko nogo pravilno namestino, je važno, da je ne premikamo navzgor ali navzdol, ker s tem poškodujemo led in si pokvarimo namestitev. Kot namestitve noge je vedno odvisen od naklonine pobočja, v položnejšem svetu je peta lahko malce vzdignjena. V manj navpičnih pobočjih je dobro, da rahlo spustimo peto, tako da obtežimo tudi prva dva navpična zobca.

Velik problem nastane, če ne uporabimo nekaterih oblik ročnih prijemov, ki lahko postanejo prava ovira uporabe tehnike sprednjih konic v strmem ledu. To običajno rešujemo z uporabo lednega bodala (ali drugih lednih pripomočkov), ki je zapičeno ali zakopano v ledu in ga uporabimo kot oprimek. To je primerno za kratke, strme odstavke. Težave pa se pokažejo v dolgih lednih raztežajih. Rešitev prihaja z razvojem lednega kladiva in cepina s zakrivljenim oklom, ki se zakavlja in opre v led. Ročaj cepina ali kladiva, mora biti primeren za prijem. Konica in kladivo sta tako skombinirana v celoto, ki omogoča lažje napredovanje, kar je posebno potrebno pri plezariji dolgih in strmih raztežajev. Ta način plezanja s sprednjimi zobci in zakrivljeno konico v navpičnem ledu je zahtevno delo in plezalec potrebuje vajo, s katero doseže moč in zaupanje vase.

Zakrivljeni cepin ali kavljarsko tehniko uporabljamo samo v povezavi s tehniko konic derez v zelo strmem ledu. Pri plezanju manj strmih odstavkov jo uporabimo samo takrat, kadar si želimo dati korajžo in za pravilno telesno držo in če je naša tehnika zelo slaba. Napotki za vaje, s katerimi si bomo pridobili dobro tehniko, ki je osnova strmega lednega plezanja, so naslednji:

1. zapodi se v kratke strme odseke in si pridobi pravilno pokončno držo in ravnotežje;
2. med plezanjem v strmejših odsekih uporabljaj naravne ledne oprimke ter razpoke med skalo in ledom. Plezaj kot pri skalni tehniki, kadar je to mogoče - iztegni roke, prikloni se, stisni se k steni, plezaj po ploščah, poskusi plezati kot v kaminu. Med treningom primerjaj to tehniko s francosko tehniko;
3. uporabljaj kladivo v strmem ledu, vendar šele takrat, ko v celoti obvladaš pravilno telesno držo.

3. Ameriška tehnika (pied à trois) je kombinacija francoske in nemške tehnike z eno nogo v položaju francoske in z drugo v položaju nemške šole. To tehniko uporabljamo v strmem ledu skupaj s cepinom (tu zabijamo konico v led). Ta tehnika ima prednost v tem, da zmanjša pritisk na nožne mišice z izmenjavo načinov in je uporabna kot počitek ali poživilo v tehniki s sprednjimi konicami derez.

Bine Mlač

 

 


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
AR novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti