Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistični razgledi 3/1980

Številka 3
Vsebina in uvod

VSEBINA

  3 Uvodni raztežaj
  4 Naše slike
  5 Veliki pionirji alpinizma (III. del)
  7 Kaj je smisel in kje so meje alpinizma?
  8 Misel
  9 Razmišljanje o sedmi stopnji
10 Razmišljanje mlajšega - neposredno prisotnega v novem valu
14 Piz Badile (III. del)
16 Izplača se uganiti
16 Ob alpinistični literaturi 1979
19 Novi vzponi - Kompotela
21 Pogled nazaj v leto 1979
24 Varovanje s polovičnim bičevim vozlom
26 Plezanje z derezami
28 Obisk na Vršiču


UVODNI RAZTEŽAJ V LETO 1980

Riba smrdi pri glavi, čistiti pa jo začnemo pri repu. Ribe baje vsebujejo veliko fosforja, ta pa dobro deluje na spomin. Jejte puste ribe, če ne zaradi drugega, potem vsaj zato, ker ne redijo.
Kakorkoli, vrnimo se rajši nazaj v preostali planinski raj, v še prvobitno naravo. Človek se je moral naravi najprej podrejati, če je hotel kaj dobiti od nje, potom je začel z njo sodelovati, jo izkoriščati in postal, oborožen z vrhunsko tehniko, do nje agresiven.
Stari fotri so uporabljali vojaške okovanke, konopljenko, kroparje, zadnji modni krik je bila lesena zagozda iz akacije. Namesto specialnih treningov so trdo delali, pa tudi niso pogrešali danes vse bolj izumirajočih pranagonov svojih pradedov. Divji lovec tam v Trenti, sestradan tudi po več dni, je med zalezovanjem gamsov pogosti mimogrede preplezal kakšno plat VI. stopnje. Spodaj v dolini ga je čakalo le kakšnih sedem lačnih ust.
Snežni mož Willi Welzenbach (ne Willo! ) je rad bral Goetheja, Schilerja in Heineja (leta 1933 prepovedanega). Čeprav je bil tedaj neozdravljivo bolan, ni nikdar črhnil o svoji bolezni, Njegove lavinološke raziskave so še danes dragocene pri gradnji cest. Njegova največja strast je bil strm sneg in led. Pogosto je govoril »ko bodo nekoč mladi ponavljali naše smeri, se nam bodo smejali.«
Hias Rebitsch, katerega mati je bila Idrijčanka, je pred in po II. svetovni vojni preplezal vse živo v Vzhodnih Alpah. Samo na repu njegove aktivnosti je več kot 360 prvih ponovitev še »toplih'« smeri. Nedolgo tega je trezno in resno rekel: »Punk (alpinistični) generaciji rad prisluhnem, saj smo mi njihovi, oni so pa naši (od nekod znana fraza, a ne?).«
Izkušnja nas uči, da avtobus dvakrat hitreje vozi, kadar za njim tečemo, kot tedaj, ko v njem sedimo.

Bine Mlač

 


ALPINISTIČNI RAZGLEDI številka 3. januar 1980, interno glasilo komisije za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije, Dvoržakova 9. 61000 Ljubljana.

To številko so pripravili:
Janez Bizjak, Ciril Debeljak, Stane Klemenc, Zvone Korenčan, Vido Kregar, Rajmond Kovač, France Malešič, Drago Metljak, Bine in Nada Mlač, Franci Savenc, Marko Šurc, Jure Ulčar in Milan Vošank, Lado Vidmar, Janez Marinčič.



NAŠE SLIKE

1. stran - Z naslovno sliko BILO JE POLETJE se skuša avtor Janez Marinčič čimbolje vključiti v čas dolgih zimskih uric in vročih alpinističnih polemik.
2. stran - Fotografija severne stene Mokrice in Kompotele, opisi so na strani 19. Kje so prispevki iz Julijskih Alp?
29. stran - desno zgoraj ilustracija k članku o tehniki plezanja z derezami, glej stran 26.
29. in 30. stran - Slika 1 - 5 ilustracije varovanja s polovičnim bičevim vozlom. Članek je na strani 24.


NEKAJ DROBNARIJ

Iz prvih številk

V drugi številki je bil na 21. strani v članku Prijatelj v sili za ameriško pripravo »friend« malo nerodno predlagan domači izraz »prijatelj«. Seveda to ne pomeni, da pri nas alpinisti nismo prijatelji, vendar je ustreznejši predlog Frančka Kneza, naj bi pripravi po domače rekli METULJ. Predlog posrečeno označuje obliko predmeta, ki ga sestavljajo štirje izsredniki (Glej sliki na predzadnji strani AR 2) .

Prejeli smo še nekaj pohval in malo več prispevkov. Hvala!

Današnja številka

Polemika je peresni, časopisni ali slovstveni prepir oziroma boj, ki je lahko zbadljiv, prepirljiv, izzivalen, bojevit in napadalen. Polemičnih člankov je vedno več. Seveda ni rečeno, da se z vsem povedanim in z vsakim načinom strinjamo, vendar vsak po svoje prispeva k temu, da bi se zadeve zbistrile.

Na 7. strani je članek pogrešanega Marka Šurca. Pozorno ga preberimo in se z njim vprašajmo: Kaj je smisel in kje so meje? Mojega, tvojega in našega alpinizma? Marko začenja in končuje z vprašanjem in pred nas vse postavlja razdvojenost med svobodo in odgovornostjo. Odgovorimo si vsaj sami zase. Vsaj to dolgujemo Marku!

Kako bo z Alpinističnimi razgledi v prihodnje?

Prvi poskusni številki Alpinističnih razgledov sta brezplačni. Tretjo številko pošiljamo na naslove načelnikov alpinističnih odsekov brezplačno za vse, ki so bili pohvaljeni zaradi vestnega dela v odseku, vrhunskih vzponov ali kot perspektivni. Vsi drugi upravičenci - načelnik alpinističnega odseka, aktivni člani komisije za alpinizem, aktivni gorski vodniki in aktivni alpinistični inštruktorji bodo stroške lahko poravnali skupno preko domačega odseka. Letos je predvidenih deset številk po 10 din. Vsi odseki bodo prejeli položnice z vpisano naročnino.

Načelniki so vsekakor dolžni skrbeti, da bodo vsaj bistvene stvari prebrali vsi alpinisti. Glasilo naj kroži in ne gnije v predalu pri nekom, ki je pravkar začel intenzivno zbirati znamke in pozabil, da je bil kdaj alpinist.

Čeprav še nič ne kaže, da bi bili članki lahko honorirani, vseeno ne pozabite sodelovati pri vsebini.

 

 


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
AR AR1 novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti