Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 30.01.14

Primorski dnevnik: Pohod v spomin na Marjana Štoko

Pohod v spomin na Marjana Štoko

Marjana Štoke s Proseka, ki so ga pred sedemdeseti leti Nemci obesili na drog in ga ustrelili, so se letos spomnili tudi s spominskim pohodom, ki je povezal Prosek in Štorje, kjer je bil petnajstletni fant kruto ubit. Pohod je bil v bistvu uvod v osrednjo spominsko svečanost, ki je v Štorjah stekla v nedeljo, 19. januarja.
Kljub slabim vremenskim napovedim se je pred spominkom padlim na Proseku v nedeljo zjutraj zbralo kar štirideset pohodnikov s Proseka (na fotografiji foto Damj@n), Kontovela, Goriške in tudi iz obmejnih vasi, med katerimi je bilo tudi veliko mladih obrazov. Mimo spomenika pri Proseški postaji so pohodniki nadaljevali pot preko Briščkov, Repna, Cola do Vogelj vse do Tomajskega Križa, nato pa dalje do Grahovega Brda. Tam so se na kmetiji Mahnič okrepčali z golažem in polento, ki sta jo častila Občina Sežana in vaška skupnost Štorje. Pohodniki so nato krenili še do Štorij, kjer jih je pričakala Godba na Pihala s Proseka. Ob njeni spremljavi so položili venec na spomenik, sledila pa je zelo dobro obiskana spominska slovesnost. Do Štorij je naposled prikorakalo približno šestdeset pohodnikov, saj so se nekateri, tudi z družinami, pridružili pohodu pri Tomajskem Križu in v Grahovem Brdu. Vreme je bilo naposled pohodnikom naklonjeno, saj do poznega popoldneva o dežju ni bilo ne duha ne sluha. Organizatorji si nadejajo, da bodo pohod ponovili vsako leto. Preimenovali ga bodo v Pohod treh spomenikov, saj trasa pohoda povezuje proseški spomenik padlim v NOB, spomenik talcem na Proseški postaji in spomenik v Štorjah v spomin na Marjana Štoko.
Pri pohodu so sodelovale vaške organizacije s Proseka in Kontovela, ŠD Kontovel in SPDT sta vsem pohodnikom dala na razpolago tudi kombi za vrnitev iz Štorij, gospa Tamara pa je ponudila prostore bara Makadam na Proseku, kjer so zjutraj zbirali prijave. (V. S.)
 

 30.01.2014

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti