Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Naj raje goje zimski šport

Tedenske slike (1929): Namesto, da mladi ljudje posedajo po gostilnah ...  MetinaLista.si

SMUČANJE KORISTNO IN ZABAVNO

Vsak letni čas ima svoj čar. Krasna je mehka pomlad. Vzbuja nam toliko hrepenenja, ki pa navadno vsako leto konča kvečjemu z lepimi spomini. Lepo je poletje, posebno čas košnje, ko vriskajo veseli kosci in zabavajo mlade grabljevke. Še lepši so poletni večeri, ko po končanem delu vasujejo fantje in v prijetni pesmi izlivajo svoja čustva v sanjave noči. Veselimo pa se tudi jeseni, posebno, če obeta dobra letina. Lepi so jesenski dnevi, kadar se pripravlja priroda, da zaspi. V dolgih jesenskih večerih pa se zabava naša kmečka mladina, kadar mane proso, ko ličkajo koruzo, ali pa sploh pri kakem skupnem domačem delu. Pa tudi v zimskih dneh je priroda poskrbela za zabavo, odnosno je človek izkoristil prirodne pojave, pa naj si bo v dobiček ali veselje.

Kljub temu, da je glavno kmečko delo opravljeno, vendar kmet najde čez teden dosti dela. Spravlja les, posebno v planinskih pokrajinah, kjer so slabe poti. Šele kadar sneg zapade, je mogoče voziti po razdrapanih gorskih poteh. Ko pa pride nedelja, poželi tudi kmečka mladina zabave. Med tako zabavo spada sankanje. Po vaških klancih se zbere vsa mladina. Vse je veselo, vse vriska, kadar sanke drve kakor veter po lepo izglajenih pobočjih. Kadar pa se nerodnemu voditelju sani kaj ponesreči in družbo prevrne v sneg, se vse smeje in vzklika, kljub temu, da navadno mrzla snežna kopelj ni posebno prijetna.

V nekaterih pokrajinah Slovenije pa so imeli že pred leti po kmetih še drugo zimsko zabavo, ki so jo v zadnjih letih pričeli tudi meščani. V Blokah na Notranjskem, kjer je vsako leto dosti snega, so že pred davnimi leti smučarili. Naredili so smuči, sicer ne tako pripravne in udobne kakor so današnje moderne, s katerimi švigajo športniki kakor veter po širokih snežnih poljanah, ali vendar bila so dobro uporabljiva. Take smuči so uporabljali za splošen promet kakor tudi za zabavo. Vsakdo je znal smučati, mladina kakor tudi stari ljudje. Prav tako kakor pri nas na Blokah smučarijo vsi prebivalci severnih in planinskih krajev, kjer ovira drugače promet debela snežena odeja. Tako vidimo na naši sliki švicarsko mladino, pri pohodu v šok. Vsak šolarček ima na nogah smuči, kar nudi mladini poteg koristi tudi posebno prijetno zabavo.

Naše domače smučarstvo pa se ni moglo razširiti in postati splošna zimska zabava. To pa že deloma zaradi tega ne, ker mi vse naše domače stvari in delo premalo cenimo, deloma pa so manjkali spretni ljudje, ki bi biti zboljšali precej neokretne bloške smuči. V zadnjih letih pa, ko je postalo smučarenje moderno pri drugih narodih, se je z izredno naglico razširilo tudi med Slovenci, posebno med meščani, in to ne glede na stan.

Vsi meščani, uradniki, obrtniki, kakor tudi delavci, vsi so se oprijeli smučarstva. Vsako nedeljo in praznik, odnosno dan pred, kadar je ugoden sneg za smuko, vidimo kar cele procesije mladine, noseče na ramenih dolge smuči, ki odhaja na kolodvore, da se popelje v kraje, kjer je ugodna smuka.

Smučati pa so pričeli tudi naši podeželarci. Posebno vaška mladina, v vseh krajih, kjer so ji dane prilike, se zabava na smučeh, kar je zelo pametno in zdravo. Namesto, da mladi ljudje posedajo po gostilnah, naj raje goje zimski šport, ki jim nudi mnogo razvedrila in jim očvrsti zdravje.

Tudi drsanje z drsalkami po ledu je lep in priljubljen zimski šport, ki ga zlasti po mestih zelo radi goje. Zanj se istotako navdušuje posebno mladina, pa tudi starejši se radi sučejo po gladkem ledu.


Vir: Tedenske slike: priloga Domovini, 3. januar 1929, vir fotografij pa ilustrirani Slovenec ta in ta številka.
       Digitalna knjižniva Slovenije
 

 

03.01.1929


  05.01.14, 08:12
Namesto, da mladi ljudje posedajo po gostilnah, naj raje goje zimski šport

 


Smuški travnik v Kranjski gori


Foto: prof. Janko Ravnik


Športna nedelja na Bledu


Prof. Janko Ravnik: Naši smučarji »avtomobilisti«


Kunaver: Pogled na Bloke pri Cerknici, rojstni kraj slovenskega smučarstva, ki je tudi med kmetskim ljudstvom
jako razvito že od prastarih časov.


Prof. Janko Ravnik: Počitek Skalašev na šestdnevni zimski turi: Planina Vogel - Sedmera jezera - Triglav - Mojstrana.

 

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti