Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistični razgledi 1/1979

Številka 1
Vsebina in uvod 

 VSEBINA

  1 Uvod
  2 Smučarsko prvenstvo slovenskih alpinistov
  3 Veliki pionirji alpinizma (1. del)
  4 Alpinistični tabor v Zahodnih Julijcih
  5 Kritika planinske knjige
  7 Poznavanje gorstev - Piz Badile (I. del)
  9 V premislek
13 Novice
15 Planinska in alpinistična oprema
16 Iz navodil za slavne alpiniste in predavatelje
17 Novi vzponi - Rzenik
19 Fotografija, skice


Za uvod

Alpinisti si že od nekdaj želimo, da bi bili čimbolje obveščeni. Z novicami sta nas doslej zalagala dva osnovna vira, Planinski vestnik kot literarno usmerjena revija in Alpinistične novice v osrednjem dnevniku Delo kot posredovalec kratkih, v telegrafskem slogu pisanih novic. Alpinistične vesti prinašajo tudi celjski Novi tednik, gorenjski Glas in še nekateri časopisi, ki pa niso vsem dosegljivi.
Komisija za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije je letos pripravila prvi del priročnika Alpinistična šola, ki je bil izredno dobro sprejet in je že v široki uporabi.
Ob tem se je nabralo precej vzgojnega gradiva, ki je bilo delno že razdeljeno odsekom, delno pa še čaka na objavo. Namenili smo se, da bi vse krajše članke, ki so pomembni za vzgojo, objavljali sproti, obsežnejše pa čimprej v nadaljevanju priročnika. Nabralo se je tudi nekaj gradiva, ki je pomembno za razčiščevanje naših problemov, alpinistično zgodovino in drugih. Zastavili smo si nalogo, naj bi iz tega sčasoma nastalo interno glasilo komisije za alpinizem, ki naj bi poskusilo zapolniti vrzel med Alpinističnimi novicami in Planinskim vestnikom in bi bilo tudi nekakšna povezava med njima. Želeli bi, da bi bralca seznanjalo z novostmi, ki ne spadajo v programski okvir zgoraj omenjenih virov (npr. tehnične podrobnosti domačih in tujih izjemnih vzponov, spoznavanje manj znanih gorstev, zgodovina alpinizma), zlasti pa bi mu hoteli posredovati odmevnost alpinističnih dogodkov doma in v tujini.

Pričujoče gradivo so pripravili Jani Bele, Janez Bizjak, Stane Klemenc, Franček Knez, France Malešič, Janez Marinčič, Bine Mlač, Bojan Pollak, Franci Savenc, Jure Ulčar in Jože Žumer. Tako ali podobno gradivo bomo poskušali pripravljati tudi v prihodnje, upamo, da tudi z vašo pomočjo. Čeprav sestavki ne bodo honorirani, vseeno pričakujemo mnogo vaših prispevkov. Vse alpinistično usmerjene pisce, ki jim je pri srcu kaj več kot le pisanje literarno-izpovednih člankov, vabimo, da se nam pridružijo.

Prispevke, kakršnekoli predloge in pripombe glede vsebine in oblike, pa tudi glede primernejšega imena kot je delovni naslov »Alpinistični razgledi« pošiljajte na naslov Planinska zveza Slovenije, Komisija za alpinizem, Dvoržakova 9, 61000 Ljubljana.

Poskusno gradivo prejemajo zaenkrat brezplačno vsi načelniki AO in AS, aktivni alpinistični inštruktorji in gorski vodniki, člani komisije in vsi, ki se za to posebej zanimajo.

 


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
AR AR1 novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti