Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.04.1978

Delo, Šport: ... Živahno na Komni

Pretekli teden je bilo na Komni in v njeni okolici resnično živahno. V Domu je bil začetniški zimski tečaj komisije za alpinizem pod vodstvom Toneta Sazonova, v koči pod Bogatinom pa tečaj VŠTK za aktivnosti v naravi, ki ga je vodil dr. Silvo Kristan, manjkalo pa tudi ni neorganiziranih ljubiteljev visokogorskega smučanja. V tečaju je bilo 30 udeležencev iz AO TAM (3), Kranja (1), Idrije (1), Domžal (2), Rašice (2), Impola (1), Matice (5), Viatorja (1) Železničarja (3), Kočevja (4), Celja (5), Vipave (1) in VŠTK (1), vodilo pa jih je 8 inštruktorjev. V nedeljo je sicer še snežilo, zato je bila ponedeljkova tura prek Triglavskih jezer na Tičarico dolga in naporna. V torek so šli po grebenu na Podrto goro, v sredo so bili kljub vetru na Vratcah, v četrtek pa so šli z vso potrebno opremo do Govjača, kjer so postavili igluje in v njih tudi prespali. V petek so bili še na vrhovih okoli Bogatina in se šele popoldan vrnili na Komno. V soboto pa so bili še na Krnu.
Pri vsem navdušenju za turno visokogorsko smučanje so konec tedna pričakovali na Komni še večjo gnečo, saj sta bila napovedana kar dva turna smuka, v organizaciji podkomisije za turno smučanje PZS in SD Dolomiti. Toda na Komno sta prišla le vodji Cedilnik in Škerbinek, brez udeležencev! Ta teden so v koči pod Bogatinom še izredni študentje VŠTK.

Zbor primorskih alpinistov
V soboto, 15. t. m., bo na Vojskem že dalj časa napovedovani zbor primorskih alpinistov v organizaciji AO Idrija, ki se bo pričel ob 17. uri. Na zboru bodo razpravljali o organiziranosti in problematiki AO ter AS, dogovorili pa se bodo tudi za skupne akcije.

Štuparjev memorial
V nedeljo bo na Kamniškem sedlu tradicionalni veleslalom, eno izmed treh tekmovanj za smučarsko prvenstvo slovenskih alpinistov, ki ga prireja AO Kamnik. Tekmovanje bo ločeno v ženski in moški konkurenci, posebej za planince in za člane AO ter AS. Prijave bodo sprejemali še v soboto v koči na Kamniškem sedlu do 19. ure, žrebanje bo ob 21. uri, pričetek tekmovanja pa v nedeljo okoli 9. ure. Organizatorji so posebej poudarili, da bo za štartne številke potrebno vplačati po 100 din, v primeru slabega vremena pa bodo morebitne spremembe sporočili v petek oziroma soboto po radiu.

Prvenstveni smeri in ponovitve
Franček Knez in Jože Zupan (AO Celje) sta v ponedeljek prva preplezala steno Golarjeve peči pred Logarsko dolino (poleg Strelčeve peči). Orlovo smer, kot sta jo imenovala, sta ocenila s V, A1, 200 m, 8 ur.
Franc Čanžek (Celje) in Mišo Čulk (ŠAO) sta bila konec preteklega tedna pod Klekom. V petek sta v 7. urah ponovila redko plezano smer »Železničarska 20«, v soboto Dragmanovo ter Brankovo smer, v nedeljo pa še Žoharjev steber.
Člani akademskega AO so bili spet v kanjonu Velike Paklenice, kjer so v dveh navezah ponovili Jenjavo smer in kombinacijo »Kače« (spodnji del) ter »Funkcije« (zgornji del). Bešlin in Marinčič (Matica) pa sta preplezala Velebitaško smer in Funkcijo.
Gselman (Kranj), Bajde in Koren (oba Kozjak - Maribor) so v soboto preplezali Centralno smer v Veliki Babi (950 m, III, sedem ur in pol), sestopili pa so skozi Grapo. Razmere v steni so bile zelo različne, na splošno pa je bilo le še malo snega, pa še ta se je čez dan hudo ojužil.
Rok Kolar (Prevalje) in Marko Krivograd (Ravne) sta v soboto preplezala Virensovo smer v Koglu, v nedeljo pa še Zupanovo v isti steni. Branko Verbole je v soboto sam preplezal Nemško grapo v Ojstrici, Franc Pušnik in Stanko Mihev pa sta v nedeljo preplezala novo smer (Vigredna: 350 m, V/III+, 3 ure) v južni steni Pece.
Člani AO Kamnik so bili med drugim tudi pod Storžičem. Janez Benkovič, Janko Plevel, Dušan Podbevšek in Stane Resnik so v soboto, 25. marca, preplezali Kramarjevo smer s Cankarjevo varianto in levim pristopom na Storžič, prvi trije pa so potem presmučali še Peto žrelo. Naslednjega dne so Benkovič, Plevel in Mihela Možek še enkrat ponovili isto smer, le da z desnim pristopom na vrh. V sredo, 29. marca, je Benkovič kot drugi doslej smučal z Grintovca prek Jam. V soboto, 1. t. m., sta Benkovič in Franc Vetorac ponovila smer Češnovar - Srakar v Koglu, Podbevšek in Plevel pa sta v nedeljo ponovila (5. ali 6. ponovitev) v 5 urah Tržiško smer v Koglu.
AO Škofja Loka je konec preteklega tedna priredil tečaj na Vršiču, ki se ga je udeležilo 10 članov. V petek sta Boštjan Kekec in Franc Vidic ponovila Uroševo grapo, naslednji dan pa v navezi z enim tečajnikom še Tečajniško smer v Mali Mojstrovki, nato pa so prečili še do vrha Travnika. Franc Langerholc pa je v soboto pozno popoldan sam preplezal novo smer v levem delu Koroške Babe (Minkin žleb: III-IV, 200 m, ura in pol).
Tudi člani AO Šmarna gora so imeli skupno turo na Vršič. Sodelovalo je 9 članov, preplezali pa so Uroševo grapo. Med vzponom in sestopom pa so obnavljali tehniko gibanja v gorah. V soboto pa je Lado Vidmar sam preplezal Hudičev žleb Prisojnikov.

Gore nad Uzunkolom
Pred dnevi je prišel iz Moskve na kratek obisk v domovino Franci Šter. Navedel je nekaj osnovnih značilnosti tabora Uzunkol v Zahodnem Kavkazu, kamor naj bi letos odpotovala skupina naših alpinistov v zamenjavo z Avantgardom iz Kijeva. To je še »divja« skupina, več ali manj še brez komunikacij, edino prevozno sredstvo je zdržljiv kamion. Vodičev za ta predel seveda še ni, imajo pa v taboru popolno kartoteko doslej preplezanih smeri, med katerimi so nekatere tudi zelo težke. Vrhovi so sicer vsi nižji od 4000 m, toda nekateri sila zanimivi. Npr. Kirvič, ki je podoben Veliki Cini, Dalar z osmimi smermi 5B ter štirimi 5A in še drugimi. Tri četrtine tur je skalnih, je pa tudi nekaj lednih. In še ena zanimivost - iz tabora je možen tudi vzpon na Elbrus, najvišji vrh Kavkaza, toda ne po »normalki«, temveč po zahtevni ledni steni. Najbližje stene pa so takoj nad taborom, tako da so mogoče celo enodnevne ture, kar je za Kavkaz precejšnja posebnost.

Alpinistične šole
Večina AO ima že redne vaje v plezalnih vrtcih. Oglasili so se iz akademskega in AO Šmarna gora, oboji imajo vaje ob četrtkih ob 15. oziroma 16. uri. Zbor pod Turncem. Iz AO Škofja Loka pa so sporočili, da imajo drevi predavanje o ledni plezalni tehniki (Franc Vidic).

Izpiti bodo maja
Komisija, ki pripravlja izpite za inštruktorje alpinizma, je imela v torek na PZS sestanek, na katerem so sklenili, da bodo v kratkem obvestili vse prijavljence (teh pa je 67) o podrobnem razporedu izpitov. Praktični bodo na Turncu pod Grmado ob sobotah 18., 20. in 27. maja s pričetkom vsakokrat ob 8. uri, teoretični pa ob torkih (9., 16., 23. in 30. maja) popoldan na PZS. Prijavnina je 50 din, tisti, ki še niso predložili vse potrebne dokumentacije, naj to store čim preje.

Oskrbnika iščejo
PD Ajdovščina išče oskrbnika koče na Čavnu. Vse, ki jih zanima to delo, vabi vodstvo društva na pogovor.

  06.04.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti