Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zemeljski plaz na planini Osredek

Lep primer, kaj lahko povzroči nespametno in predrzno ravnanje v naravnem okolju, je te dni planina Osredek pod Kamniškim vrhom.

V zadnjem tednu, ko so se tla dobro namočila, je zemeljski plaz potegnil čez vzhodni del planine. Upam si trditi, da je vzrok temu grob poseg na pobočju nad planino. Že poleti je bilo možno opaziti nastajanje nove vlake oz. kar ceste v gozdu zahodno od Ambroža pod Krvavcem. Tam, kjer se je še pred letom končala stara utrjena vlaka in se je pričela proti planini Osredek in naprej proti Kamniškemu vrhu viti le markirana steza. Misleč, da gre za gradnjo nove vlake za potrebe spravila lesa, ki je gotovo zgrajena z odobritvijo ustreznih ustanov in speljana pod nadzorom pristojnih organov, sem bil zgrožen, ko sem zagledal, da je cesta speljana prav do planine Osredek. Zakaj že? O spravilu lesa ne duha ne sluha - razen tistega lesa, ki je bil v napoto. Očitno si je nek ˝heroj˝ zaželel dostopa do planine s štirikolesnikom. In očitno ima velik štirikolesnik. Mogoče mu je do pred kratkim ta cesta tudi služila. Kakorkoli že, ob današnji kondiciji mu gotovo ne več. Narava jo jemlje nazaj k sebi in vse skupaj zgleda res grdo. Cvet herojskega dejanja pa se nahaja na koncu ceste. Na sedaj že bivši zadnji serpentini ob vstopu na planino se je namreč vse skupaj odpeljalo par sto metrov nižje. Oskubljen in premetan teren, en kup šlamparije in predrznosti, vse skupaj prepojeno z veliko vode … vsa ta godlja je splazila v smeri Korošaških slapov. Nisem prepričan, ampak zdi se mi, da je tudi potoček spremenil na račun plaznice svojo traso. Voda vedno najde pot, na račun človeka včasih tudi napačno.

Skratka, planina ni več takšna, kot je bila. Grda in globoka je rana na njej. Kaj se bo na tem mestu in višje gor ob cesti še dogajalo ob močnejših nalivih, lahko le sklepamo. Brez ustrezne sanacije najbrž nič lepega.

Podori, plazovi in druge aktivnosti v naravi gorskega okolja se seveda dogajajo. Človek jih sprejme, ker je to pač del narave. Težje pa sprejme povzročeno škodo, za katero je kriv človek. 

 

Cesta na Osredek - 23. avgust 2013

6 komentarjev na članku "Zemeljski plaz na planini Osredek "

Alenka Mihorič,

Očitno se je zgodilo to, kar me je skrbelo že od jeseni, ko je gospod Branko Velkavrh, neutruden pohodnik in ljubitelj gorskega cvetja (veliko slik je objavil tudi na Hribi.net), na FB objavil slike plazenja nezavarovanih brežin nad novo cesto po večjem jesenskem dežju.

Na jok mi gre. Osredek je (bil) botanični biser, tam raste veliko zavarovanih rastlin, med njimi kukavičevk. Rastišče ene od njih sem odkrila sama in to zelo redko vrsto, ki ima v Sloveniji le okoli 10 najdenih nahajališč. Sedaj je to uničeno! Če rastišča slučajno ni prekrila zemlja, so rastni pogoji tako spremenjeni (voda), da ta orhideja ne bo več uspevala.

Škoda, da tričetrt Slovencev ne ve, kaj premoremo, in svoje naravno bogastvo uničuje zaradi nekaj fičnikov. Nove generacije, ki so podedovale gozdove, s katerimi ne znajo gospodariti, skušajo čim več posekati in jim ni mar za posledice njihovih posegov v naravo.


Tone Škarja,

Značilno za kamniško občino (in ne samo zanjo). Po njih delih jih boste spoznali in ne po lepih besedah, ki jih je polno.


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Boštjan Podojsteršek,

Po prebiranju kronologije dogodka, sem o dejanju gradnje ceste v prelepi in neokrnjeni naravi zelo zaprepraden. Nekdo je stvar vzel v svoje roke, naredil godljo, sedaj pa je narava pokazala, kdo je pravi gospodar okolja in zadevo "popravila", a rana se bo celila še nekaj časa. Naj bo to dober pokazatelj neumnega dejanja ljudi, ki mislijo da so pametnejši kot mati narava.

LP


Gregor Topole,

Samo nekaj dni po tem (rovokopač je bil še na planini), ko je človek na tej planini, kot lepo zapisano biseru, podarjenem in zaupan človeštvu, zopet dokazal svojo nečimernost in popolno neumnost, sem poklical pristojne na občini Kamnik. Vsaj po telefonskih zagotovilih niso vedeli ničesar, še najmanj da bi oni dajali kakršnakoli soglasja k temu noremu početju. Ne želim špekulirati, ali so govorili resnico ali ne, dejstvo pa je, da niso ukrepali ali pa nimajo znanja za to (morda tudi volje ne!?, pa čeprav so plačani za to).

Še dolgo po tem je planina samevala z zevajočo rano, dobro vidno tudi daleč z doline. Vse do sedaj, ko je narava, še enkrat znova pokazala, kje je mesto človeka v njenem sožitju z njim.

Kot pa je to v slovenski (grdi) navadi, odgovornih ne bo, pa čeprav imajo ti imena in priimke in prejemajo plačo iz davkoplačevalskega denarja,


Marija Sodja,

Za posege v gozdni prostor je pristojen gozdarski inšpektor - tja je treba poklicati oziroma obvestiti, ne na občino.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti