Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

10. gorski tek na Grintovec

Kamniški občan - Mira Papež: uspel kot vrhunska gorska-tekaška prireditev

Poobjava: Kamniški občan, 23. avgust 2007


10. gorski tek na Grintovec
uspel kot vrhunska gorska-tekaška prireditev


Klub gorskih tekačev Papež je 29. julija organiziral 10. gorski tek na Grintovec s startom pri domu v Kamniški Bistrici. Tek je bila 4. tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih in obenem državno prvenstvo navkreber, kjer so tekači tekli v 14 različnih kategorijah na različno dolgih progah.

To je resnični tek ekstremov, saj so morali odrasli premagati 1975 m višinske razlike na dolžini 9600 m, to je tek presežnikov tako za organizatorja (vrhunska gorskotekaška prireditev) kot za tekače (letos 311, močna konkurenca), poznan v svetu in doma.


Množični start 226 tekačev v Kamniški Bistrici, ki so na 9600 metrov dolgi progi do osrčja Grintovca premagali kar 1975 metrov višinske razlike.

Na letošnjem teku je na vrh Grintovca teklo 226 tekačev in tekačic. Absolutni zmagovalec proge je bil Norvežan Jon Tvedt 1:17:27 (Gular Norway) pred Simonom Aličem( ŠD Peklenk) in domačinom Sebastjanom Zarnikom (KGT Papež). Rekord proge (1:15:43 ) pripada lanskoletnemu zmagovalcu Novozelandcu Jo¬nathanu Wyattu (letos je poškodovan). Norvežan pa je postavil nov rekord v kategoriji mlajši ve¬terani. Med članicami je kraljica Grintovca Anna Pichrtova dosegla čas 1:34:24, ostaja ji rekord iz lanskega leta ( 1:31:50), sledili sta Anna Frost iz Nove Zelandije in Simona Žabjek. Ker je bil tek tudi državno prvenstvo, je naslov državnega prvaka pripadel Simonu Aliču in podprvaka pa Sebastjanu Zarniku, državna prvakinja v teku navkreber pa je Simona Žabjek in podprvakinja Mrak Valerija.
V petnajsterici absolutno najboljših so bili kar štirje iz KGT Papež (Zarnik, Zupančič, Triler, Šalamun). V kategoriji mlajši veterani je bil odlični četrti Igor Šalamun, osmi pa Bojan Kemperl (oba KGT Papež), med starejšimi veterani sta bila odlična Ivan Urh (4.) in Tone Klemenc (7.).
V kategoriji mladinci/mladinke, ki so tekli do Kokrskega sedla ( 5,9 km /1193 m viš. razlike) je zmagal Oblak Peter s časom 53:03 (ŠD Tabor Žiri), ki je bil obenem tudi državni prvak, četrti in peti sta bila Mlakar Gregor in Klemen Markuš, sedmi pa Rok Markuš (vsi KGT Papež). Mladinska prvakinja je bila članica AK Domžale Katja Kosmatin s časom 1:10:19.
V kategoriji mlajši dečki /deklice (650 m, 30 m viš& razlike) je bil med ml. dečki zmagovalec Jan Luxa (AK Gorica)0:02:05 pred Matevžem Škrtičem (KGT Papež) in Matevžem Planko (Pos Elek. Trisport), odlični so bili tudi Kamničani Lovro Humar, Drejc Kregar, Žiga Lipovšek, Blaž Polak, Blaž Jašovec, Jaka Aljaž. Pri ml. deklicah je bila prvakinja Anja Plaznik (Šmarnogorska naveza), odlične so bile tudi Kamničanke Diana Kotnik , Liza in Kristina Uršič, Klara Kregar, Maruša Jeras.
V kategoriji dečki /deklice ( 1,5 km, viš. razlika 150 m) je med dečki zmagal Anže Zupan (0:08:18, AK Domžale) pred Mitjem Kotnikom (KGT Papež), pri deklicah pa Hani M. Kramarič (Tek. Društvo Bovec) s časom 0:09:41, četrta in sedma sta bili Klara Košelj in Petra Rebernik (obe KGT Papež).
V kategorija st. dečki/deklice ( 2,7 km,viš. razlika 290 m) je bil med st. dečki zmagovalec Zupan Domen (AK Domžale-0:13:39), med st. deklicami pa Sara Lavrič (OŠ M. Vilharja) s časom 0:17:59.

Slovesna razglasitev rezultatov se je pričela z nastopom stranjskih godbenikov na stara glasbila, uradna pa ob državni in evropski himni. Dušan Papež kot pobudnik teka na Grintovec in obenem organizator ter glavni pokrovitelj teka je vznesene in spodbudne besede namenil vsem tekačem, kraljem višin vsem prijateljem in pomočnikom Grintovca. Vseh devet let je namreč kralje višin pozdravljal tam na vrhu, razen lansko leto zaradi zdravstvenih težav. Zato je bil letos on sam častni kralj Grintovca, saj je po hudi lanski bolezni počakal tekače na vrhu Grintovca z berglami kot veliki zmagovalec v bitki z boleznijo.

Grintovec je resnično izziv, boj s samim seboj, z goro, z boleznijo; različne usode in motivi ženejo ljudi na goro, kamor vsak prihaja s svojim bremenom in s svojo izkušnjo: od tekača, ki si je za Abrahama želel teči na Grintovec, ženina, ki je zaradi tekme prestavil poroko, tekača, ki je v teku in znoju premagal odvisnost, do družin, ki planirajo dopuste pred in po Grintovcu, do usodnih preizkušenj ... Doseči vrh je zmaga vsakega posameznika, številni navijači in somišljeniki ob progi, še zamaknjen pogled v dolino... poplačan je ves trud, treningi, samodisciplina; tam zgoraj vlada prava evforija, ki jo moraš sam doživeti.

Častni gost g. Janez Aljančič, član COUNCIL-a , evropske atletske zveze, podpredsednik AZS, v mladosti pa vrhunski alpinist, je pohvalil organizacijo teka na Grintovec na državnem in svetovnem nivoju, v zahvalo pa organizatorju poklonil kristalno vazo. Podobno je menil tudi Tomo Šarf, predsednik za gorske teka pri AZS in dan WMRA- svetovne zveze za gorske teke, ki je spregovoril tudi o aktualnem problemu dopinga na tekaških prireditvah. 0 pomenu prireditve za kamniško občino pa je govoril župan Občine Kamnik Tone Smolnikar.

Letošnja podelitev bogatih denarnih in praktičnih nagrad, pokalov in medalj, ročno napisanih priznanj za vse tekače in zahvale donatorjem izpod peresa Mire Rifl, je bila zaradi 10-letnega jubileja še posebno slovesna.

Po uradni razglasitvi je sledila še posebna podelitev priznanj in umetniških slik Roberta Uraniča trem tekačem, kraljem višin, ki so vseh deset let tekli na Grintovec to so: Kamničan Tone Pančur, Janez Krek in Blaž Mihelič,ki niso mogli skriti presenečenja in ganjenosti. Z umetniško sliko in priznanjem pa smo se zahvalili tudi dolgoletnemu predsedniku GRS Kamnik in gorskemu reševalcu Janezu Podjedu, ki je vsa ta leta skupaj z gorskimi reševalci skrbel za varnost naših tekačev. Brez donatorjev ne bi mogli organizirati teka na takem nivoju, zato smo podelili zahvale tudi številnim donatorjem in družinam (Rifl, Griljc, Bajc, Košutnik, Markuš), ki sodelujejo in pomagajo pri teku. Za 10-letno finančno pomoč pa smo se zahvalili podjetju Krovstvo in kleparstvo Danilo Baumann ter Slavcu Petku, ki je vseh 10 let pomagal pri izvedbi teka, pri trasiranju in okrepčevalnici. Prejela sta priznanje in posebno častno darilo, planšarsko nošo z Velike planine, ki ju je izdelal in poklonil Rajko Balantič. Z nagradami smo se spomnili tudi najstarejšega in najmlajšega tekača ter najstarejše in najmlajše tekačice. S torto pa se je sladkal tudi najmlajši pomočnik Martin Griljc, ki je skupaj z družino Griljc (pomagal je tudi stari ata France) nosil v nahrbtniku vodo (120 litrov), sadje, napitke do okrepčevalnice Luknja, kar je skrbno zabeležila tudi kamera RTV 1. Namreč o vseh organizacijskih pripravah na izvedbo teka, samem dnevu teka, slovesni podelitvi in delu po sami prireditvi bomo s pomočjo RTV 1 posneli dokumentarec, ki ga bo možno videti tudi na TV.
Tek na Grintovec ni običajna prireditev, je pravi praznik doline, ki ima neko posebno vzdušje domačnosti in prijateljstva, kar čutijo tudi tekači. To je prireditev, ki vključuje preko dvesto pomočnikov, prijatelje in ljubitelje teka, ki prostovoljno z vsem srcem in zanosom pomagajo, kjer vsak zase in vsi skupaj čutimo veliko odgovornost, a tudi veličino in pomen prireditve ... zato je v bistriški dolini noč po uspešno izvedenem teku lahko mirna in spokojna. Tudi zato je tek na Grintovec nekaj posebnega, edinstvenega in neponovljivega.
Hvala vam, prijatelji teka in Grintovca!

Mira Papež

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti