Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dinamično varovanje

AR 2/1979 - Sandi Blažina: ... z uporabo ABA zavore

ABA zavora

Avtor zavore, italijanski alpinistični inštruktor Andrea Bafile iz Firenc imenuje svoj izum »razprševalec energije« in jo predlaga alpinistom v uporabo za uspešno izvedbo dinamičnega varovanja. Kratica ABA pomeni začetnici avtorjevega imena pa tudi začetnice Italijanskega gesla »arrampicata bene assicurata (plezanje z dobrim varovanjem). Proizvaja jo Grivel v Aosti v dveh izvedbah:
- ABA 9 z luknjami premera 9,5 mm za uporabo vrvi s premerom 9 mm,
- ABA 11 z luknjami premera 11,5 mm za uporabo 11 mm debele vrvi ali
dvojne pomožne vrvice s premerom 7,5 mm.

Dinamično varovanje

Zavora je priporočljiva predvsem za varovanje prvega v navezi (glej sliko 1 na predzadnji strani AR). Zavoro »sidramo« v varovalni klin na stojišču, na varovalno vrv vpletemo Prusikov vozel s primerno pomožno vrvico, katero vpnemo v gibljivi konec vrvi v zavori. Za varovanje zadostuje, da drugi v navezi na stojišču pomika varovalno vrv skozi Prusikov vozel. V primeru padca prvega drugi v navezi enostavno vse vrvi spusti, pri obremenitvi se Prusikov vozel zadrgne in se sila prenese na zavoro. Pri namestitivi Prusikovega vozla je potrebno paziti, da je ta na takem mestu, kjer se ne zatika ob skalni rob ali kako drugo oviro, ki bi onemogočila zadrgnitev vozla. Pri praktičnih poskusih se je namesto Prusikovega vozla zelo dobro obnesel UIAA oziroma francoski vozel.

Zavora na vmesnem klinu

Zavoro lahko vpnemo tudi med plezanjem v vmesni varovalni klin (glej sliko 2 na predzadnji strani AR). Zavoro sidramo na vmesni klin, gibljivi konec vrvi v zavori pa vpnemo v varovalno vrv z vponko. Taka uporaba zavore je posebno priporočljiva pri plezanju v ledu, kjer je trdnost klina znatno slabša kot je običajno pri klinu v skali.
Zavora na pasu

Zavoro lahko namestimo neposredno na glavno varovalno vrv in jo sidramo na pas (glej sliko 3 na predzadnji strani AR). Ta način uporabe ABA zavore posebno priporočajo samohodcem. Lahko ga uporabimo tudi pri plezanju v navezi in služi za dodatno dinamično prestrezanje obremenitev na vrvi pri padcih prvega v navezi.

Naravnava zavore

Ob izračunih in v praksi se je izkazalo, da dosežemo najboljše dinamično zaviranje padca takrat, ko se prosti konec vrvi v zavori premakne ob obremenitvi med 350 in 450 kp. Večji oziroma manjši upor zavore dosežemo tako, da vrv vpletemo v večje oziroma manjše število lukenj.

Okvirni, podatki za naravnavo zavore so naslednji:

a) za plezanje v skali:
ABA 9 - običajne vrvi vpletemo v 4 luknje,
- zelo mehke vrvi z gladko površino plašča vpletemo v 5 lukenj,
- dolžina prostega konca vrvi naj bo vsaj 1 do 1,5 m;
ABA 11 - 11 mm debele običajne vrvi vpletemo v 4 luknje,
- 11 mm debele zelo mehke vrvi s gladko površino plašča vpletemo v
5 lukenj,
- 7,5 mm debela običajna pomožna vrvica naj bo dvojna, vpletemo jo
v 4 luknje,
- 7,5 mm debele zelo mehke in gladke pomožne vrvice vpletemo
dvojno v 5 lukenj;
b) za plezanje v ledu:
vrv vpletamo vedno v eno luknjo manj, kot je določeno za plezanje v skali in podaljšamo gibljivi konec vrvi v zavori na 2 do 2,5 m.

Članek je sestavljen po napotkih in podatkih avtorja, zavore.

POZOR! ABA zavora še ni bila testirana pri komisiji za varovanje UIAA in jo objavljamo kot zanimivosti

Sandi Blažina
Alpinistični razgledi, št. 2., december 1979

 


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti