Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Osemtisočaki

Trzin: ... in drugi lepi vrhovi je naslov slikarske razstave Ceneta Griljca - otvoritev v ponedeljek, 27. januarja  Potopisno predavanje Maroko - Miro Štebe

V ponedeljek, 27. januarja, vas ob 19. uri vabimo v avlo Centra Ivana Hribarja (CIH) na otvoritev slikarske razstave Ceneta Griljca Osemtisočaki in drugi lepi vrhovi.

Cene Griljc je alpinist, gorski reševalec, planinski vodnik in slikar iz Kamnika. Slikati je začel že v otroštvu, odkar pa je upokojen, pa temu ustvarjanju ob rednih obiskih hribov namenja največ svojega prostega časa. Za njim je že cela vrsta samostojnih in skupinskih razstav, njegove slike, predvsem s hribovsko tematiko, krasijo številne domove in stene najrazličnejših ustanov v Sloveniji in tujini. Ker je alpinist, Cene gore gleda z drugačnimi očmi, zato so podobe zelo realistične, in gore, njihove stene, grebene, zajede in sedla takoj prepoznamo.

Pred leti se je Cene odločil, da bo upodobil vseh 14 najvišjih osem tisoč metrov visokih vrhov sveta. Nekatera področja, kjer stojijo ti himalajski velikani je sam obiskal, druge je naslikal s pomočjo fotografij. Nastala je zelo zanimiva serija podob mogočnih vrhov, ki budi spomine na zgodbe neustrašnih osvajalcev "nekoristnega sveta".
Cene je svojo zbirko razstavil že na več razstavah, k nam, v Trzin, pa prihaja iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani (na tej povezavi lahko odprete katalog, ki je izšel ob odprtju razstave v SPM).
Cene bo zbirko slik osemtisočakov popestril še z vrsto drugih slik zanimivih domačih in tujih vrhov.

Več o Cenetu Griljcu lahko izveste tudi v članku Jasne Paladin Po njegovih slikah bi se dalo plezati (GG 25. 11. 2013).


PD Onger, 27.01.14: Razstava slik Ceneta Griljca

Po otvoritvi razstave bo ob 20. uri v dvoranici Marjance Ručigaj potopisno predavanje s fotografijami, s katerim bo Miro Štebe predstavil svoje potovanje po Maroku. Miro se je po tej zanimivi deželi Berberov klatil že pred tridesetimi leti, lani pa je s sinovoma odkrival, kako se dežela, ki ji kraljuje mogočni Atlas, spreminja in razvija.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46161

Novosti