Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slavospev našim planinam

Jutro (1934), Kulturni pregledDr. Julius Kugy, »Die Julischen Alpen im Bilde«

Na tem mestu smo že zabeležili izid nove knjige zaslužnega prijatelja in alpinističnega poeta naših gora in planin, dr. Julija Kugyja »Die Julischen Alpen im Bilde«. Danes opozarjamo znova in podrobneje na to izredno lepo knjigo, ki je izšla v založbi Leykam v Gradcu.

»Dobra polovica moje knjige »Iz življenja hribolazca,« piše dr. Kugy v uvodu, »in mnoge strani moje druge knjige »Delo glasba gore – življenje« poveličujejo Julijske Alpe. Tretja knjiga jim je posvečena docela. Želel bi, da bi pomenila krono mojega dela za Julijske Alpe. Gotovo bo poslednja ki jo polagam na podnožje njihovega prestola.«

Pri tei knjigi se je avtor odločil, da položi nje težišče v ilustracije. Pritegnil je k sodelovanju naše najboljše umetniške fotografe amaterje, čijih delo je dobro znano z mnogih razstav pa tudi iz alpinistične literature, iz »Planinskega vestnika« z nekdanjih prilog »Življenja in sveta« itd. Ti fotografski sotrudniki so dali najboljši material, ki je iz njega izbral dr. Kugy najlepše in najznačilnejše motive. Prav tako so prispevali svoje najboljše tržaški in in drugi fotografski amaterji za italijanski del Julijskih Alp. Dr. Kugy čigar fini estetski čut in nežna ljubezen do naših planin dajeta značaj vsej knjigi, je napisal posameznim slikam besedilo. Tako je nastala knjiga, ki je največja in najlepša o Julijskih Alpah diven slavospev njihovih lepot. Odveč bi bilo posebej poudarjati, da moramo biti za njo hvaležni in dr. Kugyju in graški založbi.

Naj omenimo imena slovenskih sodelavcev, ki so prispevali slike in tako tudi ob tej priliki nad vse častno pokazali višino naše umetniške fotografije: France Avčin, dr. Mirko Kajzelj, Egon Planinšek, prof Janko Ravnik, dr. Rudolf Sadnik, Janko Škerlep, Cvetko Švigelj in dr. Stanko Tominšek. Izmed tržaških sotrudnikov je našega rodu Vladimir Dougan. Nekatere posnetke so prispevali tudi nemški fotoamaterji.

Slike niso samo vešče in okusno izbrane, marveč so tudi prvovrstno reproducirane po modernem okusu celostransko brez roba s čimer se zlasti pri planinskih motivih dvigne njih reliefnost in poveča učinkovitost. Že te slike katerih levji delež so prispevali slovenski sodelavci so ne glede na besedilo pesmi o naših planinah o njih mogočnih vršacih, krasnih gozdovih in cvetočih travnikih, pesmi, mojstrsko zajeti s fotografsko kamero v trenutkih, ko jih je pela v svoji elamentarni neprekosljivosti sama priroda. Dr. Julij Kugy spremlja mogočno pesniško govorico slik z izbranimi besedami, zdaj poetično poveličujočimi zdaj vešče razlagajočimi posebnosti in alpinsko - zgodovinske zanimivosti posameznih gorskih partij. Dolgo serijo prelepih slik otvarja pogled na Triglav od Vrat s Plaininškovim posnetkom in z Baumbachovim sonetom. »Tudi jaz te pozdravljam,« kliče dr. Kugy v svojem prvem besedilu k slikam, »tebe gora pravljic in čudežev, ponosni prestol oblakov in bogov, gospodarja in kralja! In z meno te pozdravljajo tisoči in tisoči iz starih in mladih src, ki si jim spominu izponitev in krona najbolj gorečih želja, sanja hrepenenje in z neugasljivo, spoštovanja polno ljubeznijo obdano znamenje in svetel simbol.«

Ali je treba še priporočati knjigo v taki opremi in s takim besedilom? Kakor izvemo se pripravlja že druga izdaja kot dokaz kakšen uspeh ima knjiga pri občinstvu. Zanjo pripravlja dr. Kugy nekoliko izpremenjen in razširjen tekst.

Ob koncu dolge vrste slik je Ravnikova fotografija zvona na blejskem otoku. Skozi lino se vidi jezero, vidijo se bregovi in gozdovi. Pozdravljena zemlja domača! Želel bi samo, da bi se okoli Julijskih Alp tako združili v miru in medsebojnem razumevanju trije narodi, kakor so njih sinovi združili okrog te knjige v čast in slavo naših planin!

-a.
Jutro, 4. februar 1934

 04.02.1934


 

dLib.si


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti