Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novo orožje proti beli smrti

Oddajno in sprejemna naprava, nič večja od škatlice cigaret

Oddajnik s štirimi 1,5-voltnimi baterijami oddaja 700 ur, slišati pa ga je na razdaljo 20 metrov

Dva izmed desetih ljudi, ki jih zasuje snežni plaz, sta po statističnih podatkih takoj mrtva. Upanje, da bodo ostali živi, je za ostalih osem odvisno predvsem od tega, kako hitro jih bodo našli in izkopali.

V boju gorskih reševalcev, lavinskih psov in drugih je bela smrt le prepogosto zmagovalka. Marsikdaj pomaga srečna okoliščina, da plaz ni zasul vseh udeležencev ture. Ti lahko poiščejo svoje tovariše. In pri tem jim lahko najbolje pomaga nova, naprava, ki so jo skonstruirali na inštitutu za elektroniko in visoke frekvence v Gradcu. Gre za štiri 1,5 voltne baterije, ki so v ohišju velikosti cigaretne škatlice. Napravo je slišati na 20 metrov, svoje signale pa oddaja kar 700 ur. Seveda bi bilo bolje, če bi jih oddajal samo 20 ur in na razdaljo 700 metrov, toda tudi tehnika ima svoje meje.
Podobna ameriška naprava sicer oddaja na 50 metrov, je pa zato trikrat večja, tehta kilogram in je tudi trikrat dražja.
Lavinski oddajnik in sprejemnik stane v Avstriji okrog 52.000 starih dinarjev, za člane alpinističnega društva in sorodnih društev pa celo samo 37.000 starih din.

Elektronika pomaga odkriti žrtve plazov v nekaj minutah

Napačno je napravo nositi v nahrbtniku, kajti ta v plazu pogosto zdrsi popolnoma drugam kot lastnik. Najbolje je oddajnik imeti obešen okrog vratu med srajco in puloverjem. Pred turo ga je treba vključiti na »oddajanje«. Če se zgodi nesreča, lahko nezasuti člani odprave vključijo svoje naprave na »sprejem« in prek majhne ušesne slušalke iščejo izginule. Čim bliže, so mestu, kjer leži zasuti, tem močnejši so signali »pi-pi«.
»Pieps«, kot imenujejo štajersko napravo, je medtem že našel tudi pot v svet. Pred dvema letoma so teh naprav izdelali okrog 5000, v zimi 73/74 pa so jih naredili v dveh obratih že 30.000.
Danes se oglaša štajerski izum že v ZR Nemčiji, Italiji, Franciji, ZDA in Kanadi.
V kanadskih Skalnih gorah je pobudnik razširjanja novega orožja zoper belo smrt nek avstrijski rojak, po rodu s Koroškega, ki je lastnik uspešnega smučarskega podjetja. Njegovi premožni gostje (tedenski penzion blizu 600.000 starih din) se vozijo na smučanje na pobočja v višini 3000 metrov kar s helikopterji. Vsak si mora okrog vratu obesiti »pieps«.
V Britanski Kolumbiji je pred dnevi plaz zasul 14 ljudi. Umrl je samo eden. Tako majhno število žrtev je brez dvoma tudi rezultat »piepsov«, s katerimi so bili člani odprave opremljeni.

Za konec pa še nekaj šaljivega: švicarska pošta je najprej hotela prepovedati uvoz avstrijskih naprav, ki so mednarodno normirane na oddajno frekvenco 2275 hercev. Švicarska armada je namreč medtem razvila podobno napravo in sicer za 500 hercev. Šlo je torej za izločitev konkurence.
Toda zadeva se je končala, ko so Švicarji pred nekaj tedni svojo napravo predstavili mednarodnemu komiteju za alpsko reševanje (IKAR). Namesto rahlih »pi-pi« znakov se je iz naprave oglasila koračnica radia Beromuenster. Tako je bilo smeha veliko, kupcev pa nič ...

 ... 28. marec 1974


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti