Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.10.1972

Delo, Šport: ... JAO v Afriko

Če je šlo članom kranjske odprave v Afriko vse po načrtih, potem imajo Kilimandžaro, najvišji vrh Afrike že za seboj. Odpotovali so v petek, in sicer v Frankfurt, v Nairobi pa so prispeli v soboto zvečer. V nedeljo so prešli v Tanzanijo, v Marangu, v ponedeljek so imeli v načrtu postaviti tabor na višini približno 4000 m, v nedeljo pa splezati na vrh. Po včerajšnjem počitku naj bi danes odšli pod Mawenzi, kjer imajo v načrtu plezanje (kopne stene) do 8. t. m., dva dni za tem pa naj bi se že premaknili pod Mt. Kenijo in poskusili priti v dveh dneh še na ta zanimiv vrh. V domovino se nameravajo vrniti 16. t. m. popoldan.

Dresdenčani pri nas
V naših gorah je zopet skupina petih vzhodnonemških plezalcev. Tudi - kot že številni, ki so nas obiskali, ti - vodi jih Krause Velker - so doma iz Dresdena in jim tokratni obisk Julijcev pomeni le zadnjo pripravo pred zimsko sezono, ko bodo zopet prišli! Sedaj so v bivaku III, imajo pa tudi ključe od bivakov I in II ter 10 do 12 dni časa. Pozimi bo potrebno na njih torej resno računati, saj so se doslej skoraj redno več kot odlično odrezali (zimski Travnik, Špik, Triglav ...).

V spomin na prijatelja
V nedeljo ob 11. uri bodo v Gozdu Martuljku (nasproti vlečnice, tam, kjer napravi cesta ovinek proti Kranjski gori) pri domači hiši prijatelji odkrili spominsko obeležje dr. Branetu Pretnarju, ki se je s tovarišem ponesrečil v Razu Travnika. Prijatelji in znanci vabljeni.

Skoraj zimske razmere
Večina navez, ki je v zadnjem času plezala višje stene, posebno če so bile orientirane proti severu, je vedela povedati, da je na skalah že na več krajih led, ponekod pa celo sneg. Tudi dnevi so sorazmerno kratki in tudi mraz ne prizanaša - kot zanalašč za trening pred zimskimi podvigi.
Predzadnjo soboto in nedeljo so člani AAO obiskali gore Trente. Toda uspešni so bili le v Pelcu (skupno 15 ponovitev), v Ribežnih in Srebrnjaku pa so jih zavrnile težke razmere. Jože Rožič in Matija Oman pa sta v torek ponovila Schinkovo smer v Frdamanih policah.

16 dni v steni
Šestčlanska naveza, ki jo je vodil V. Monogarov, je preplezala novo smer v izredno težki severovzhodni steni Candarja (5197 m) v Fanskih planinah (Pamir). V steni ki je visoka nekaj več ko 2000 m, so v začetku hitro napredovali, kljub temu, da so morali samo vode (snega zaradi izredne strmine ni) nositi s seboj skoraj 100 litrov. Toda po štirih dneh jih je presenetilo slabo vreme, zaradi česar so za drugo polovico stene potrebovali 12 dni. Skupaj so bili v steni torej 16 dni.

Vabilo v Karnijske Alpe
Ker je prvi izlet v Karnijo odpadel, ga bo vodniška sekcija PD Ljubljana-matica organizirala od 13. do 15. t. m. Izlet bo imel razširjen program, saj bo vključeval tudi vzpon na Monte Coglians (2780 m), ki je v transverzali »Pot prijateljstva«, poleg tega pa prvotni Creton di Culzei (2437 m) iz koče Di Gaspari. Informacije in prijave v društveni pisarni na Miklošičevi 17; vodja bo prof. Rado Kočevar.

Postojanke zapirajo
Frischaufov dom na Okrešlju bodo zaprli v nedeljo 8. t. m., Kocbekov dom na Korošici pa bo zasilno oskrbovan, dokler bo lepo vreme, potem pa bo na razpolago opremljena zimska soba. Zaprli so tudi že Mencingerjevo kočo nad Bohinjem in zavetišče pod Špičkom.

Diplomsko delo
S precejšnjo zamudo smo zvedeli za drugo planinsko in prvo »alpinistično« diplomsko nalogo na Visoki šoli za telesno kulturo. Junija je namreč diplomirala Marija Golob, ki si je za zaključno delo izbrala naslov: »Nekatere antropometrijske in fiziološke značilnosti alpinistov«. V njem je zbranih veliko zanimivih podatkov, nekateri prav presenečajo, zato bo izvleček objavljen v Planinskem vestniku, njene ugotovitve pa bodo predvidoma predelali tudi na inštruktorskem seminarju.

  05.10.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti