Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.09.1972

Delo, Šport: ... Prvenstvena v Mojstrovki

Člani AO Železničar iz Ljubljane: Igor Gruden, Milena Marinčič in Bojan Zupet so v nedeljo 10. t. m. preplezali novo smer v Mali Mojstrovki. Smer, ki poteka (po kaminih) ob Držajevi (475) so imenovali »Milenina«, ocenili pa s II-III/IV, 4 ure.

Potujejo v Afriko
Danes odpotuje v afriške gore druga Jugoslovanska alpinistična odprava. Organiziralo jo je PD Kranj, njen vodja France Ekar pa je sporočil, da se bodo zbrali pred restavracijo Park v Kranju ob 10. uri, z ljubljanske železniške postaje pa bodo odpotovali ob 11.55.

Spominski plošči
Jeseniški alpinisti bodo v nedeljo odkrili kar dve spominski plošči svojim pokojnim tovarišem. Za Akom jo bodo postavili Janji Krivic in Bredi Rinaldo, ki sta se lani 2. oktobra ponesrečili pod Kačjim jezikom. Pod Srcem pa Žaru Bernardu, ki se je ponesrečil 19. oktobra 1970 pri sestopu z Riglice.

Naslov IV. JAHO
Bolj ko se oddaljuje trenutek, ko smo se poslovili od članov naše četrte himalajske odprave in bolj ko težko pričakujemo njihovih sporočil, več je vprašanj: »Na kateri naslov jim lahko pišem?« Naslov je: 4. Yugoslav Himalayan Expedition, POB 224 - Kathmandu, Nepal. Miss Hawley je namreč zopet prevzela skrb za posredovanje pošte.

Vzponi Poljakov
Poldrugi mesec se je v Kamniških Alpah mudila skupina 22 alpinistov iz Poljske, ki jih je vodil Stašek Rudzinski, z nasveti pa so jim pomagali kamniški alpinisti. Skupno so opravili 137 vzponov, med njimi več težkih zgodnjih ponovitev. Plezali so Raz Dedca, Direktno v Štruci, Kamniško v Koglu, Akademsko v Vežici, opravili prvo ponovitev SZ raza Kalške gore in druge ponovitve: Centralne in smeri »Š« v vzhodni steni Brane, Centralne v Malem Grintovcu, smeri Srakar - Češnovar v Koglu, Kamniške v Vršičih, Perčičevega stebra.

Seminar za vodje alpinističnih šol
Komisija za alpinizem PZS bo v sodelovanju s koordinacijsko komisijo PZJ organizirala obnovitveni seminar za inštruktorje alpinizma iz vse Jugoslavije. Seminar bo11. in 12. novembra v Kamniški Bistrici rok za prijave pa je 20. Oktober. Vsak AO bo lahko prijavil po dva udeleženca. Komisija bo tudi poskrbela za ponovno razmnožitev vsega potrebnega gradiva, ki bo večji del tudi izpopolnjen.

Alpinistke na Demavendu
V ponedeljek navsezgodaj se je srečno vrnilo vseh pet udeleženk naše prve samostojne ženske odprave. Iz Ljubljane so odpotovale 2. t. m. in šele 12 prispele v Teheran, ker je kombi ves čas nagajal in so le redkokdaj vozile z več kot 50 km na uro. Po dveh dneh priprav in pogovorov v alpinističnem klubu so se, zapeljale v Reine (okoli 2000 m), kjer so najele nosača s tremi mulami. Petnajstega so bile že v zavetišču na 4200 m in 16. septembra je vseh pet alpinistk stalo na vrhu 5671 m visokega Demavenda, najvišjega vrha Irana.
Povratek je bil še bolj zamotan. 18. t. m. so prišle v Teheran in naslednji dan odpotovale v domovino. Toda s kombijem niso prišle daleč čez turško mejo. Pustile so lastnika in šoferja, da sam uredi neprijetno situacijo in s kamioni nadaljevale do bolgarskega Plovdiva, kjer so prestopile na vlak.
Vzpon na vrh ne spada med tehnično zahtevne, tudi obiski so dokaj pogosti (pred njimi so bili na vrhu Angleži za njimi je prišla španska ekspedicija) in med njimi je vsako leto tudi kakšna ženska (bile so tudi že Jugoslovanke) Toda samostojna ženska odprava, to je nekaj povsem drugega! Kaže, da je bila to prva tovrstna odprava na Demavendu.
Naj še predstavimo udeleženke. Vodja odprave Silva Primožič (23) iz Ljubljane, zaposlena pri SGP Pionir. Najstarejša udeleženka je bila dr. Majda Mazovec (52) iz Ljubljane -klinične bolnice. Zinka Slapar (23) je doma iz Kamnika, zaposlena pa je v Alprem. Djurdja Sučevič (40) je doma sicer iz Zagreba - Zavod za zaščito zdravja, toda že več let je članica AO Ljubljana-matica. Zadnja po abecedi pa je Martina Šilar (30) iz Ljubljane ki je tudi zaposlena v kliničnih bolnicah.

  28.09.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti