Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.09.1972

Delo, Šport: ... Ženska odprava

Naša prva samostojna ženska odprava v kateri so: dr. Majda Mazovec (52), Silva Primožič (23), Zinka Slapar (23), Djurdja Sučevič (40) in Martina Šilar (30), vozi pa jih Ludvik Demec iz Kranjske gore, je iz Ljubljane odpotovala 2. septembra in namerava na poti ostati okoli 22 dni. Pot, ki so si jo začrtale potem, ko so Turki prepovedali vzpon na Ararat je: Ljubljana - Beograd - Sofija - Istanbul - Ankara - Samsun - Dogubayasit - Teheran - Demavend (5671 m) - Teheran - Dogubayasit - Malatye - Izmir - Sofija - Beograd - Ljubljana.

Kvalitetni vzponi
Alpinistični odseki morajo do konca leta prijaviti naveze, ki so v letošnjem letu opravile najkvalitetnejše zimske vzpone v domačih gorah ter letne v tujih gorah. Razen tega naj prijavijo tudi posameznike in naveze, ki jih zaradi vsesplošne aktivnosti predlagajo za praktične nagrade.

Domači vzponi
Matija Oman in Jože Rožič sta v letošnjem letu že večkrat presenetila s kvalitetnima vzponi. Tudi pretekli teden nista počivala. V ponedeljek (4. septembra) sta ponovila Peternelovo smer s Čopovim stebrom in izstopila po Kunaverjevi varianti. V sredo pa sta ponovila še »Zajedo spominov« v Stenarju.
Igor Gruden (AO Železničar) in Nejc Zaplotnik sta avgusta v severni steni Zadnje Mojstrovke preplezala novo smer. Poteka po smeri »Nad Slatnicami« do konca gredine, nato stalno proti levi po desnem boku stebra, izstopi pa po kaminu po smeri 512 (Golob - Juvan). Ocena IV, 4 ure.
Nejc Zaplotnik je potem z Nandetom Kernom preplezal novo varianto še v severni steni Travnika, ki se od Jesihove odcepi pri razcepu grap in gre dalje po levem boku grape in po njej do »prečenja stene« in po policah v smer 523 (Juvan - Hudeček). Ocena V, čas celotnega vzpona 10 ur.

Koroške odprave
Čeprav se letos članom Koroškega AO načrti niso tako uresničevali kot so računali, so vendar spoznali troje novih gorstev. Ker ni bilo denarja so odpovedali odpravo v Wališke Alpe, toda trojica (Geršak, Parotat in Drofelnik) jih je obiskala na svoj račun. Opravili pa so zaradi slabega vremena le vzpona na Matterhorn in Breithorn.
Jože Havle je v turistični skupini obiskal francoske Pireneje. Ker ni imel tovariša je opravil le vzpone na Pic Long (3165 m), Pic Cambiellih (3299 m) in Pic Neoville (3210 m).
Zelo uspešna je bila tretja odprava - v Prokletije. Šest članov (Havle, Kešpret, Ambrožič, Emeršič, Jakob in Vravnik) je 20. avgusta z letalom odletelo v Titograd, prtljago pa so naprej poslali po pošti v Gusinje. Tabor so si uredili v Grbanji, kjer so ostali teden dni. Čeprav jih je deževno vreme skoraj povsem onemogočilo, so vseeno preplezali novo »slovensko« smer (Emeršič - Havle, V+/IV, 700 m, 9 ur) v Volušnici in ponovili »Smer po kotlih« ter varianto »Poljske smeri«.

Padec 700 m globoko
Z grebena Adyrsu-Basi (Kavkaz) je dvojica sovjetskih alpinistov zdrsnila 700 m globoko in ostala živa. Teden dni sta alpinista sicer morala preživeti v bolnici, toda potem so ju odpustili brez posledic.

Milovanovičev memorial
Na nedeljskem tradicionalnem orientacijskem pohodu za »Milovanovičev memorial«, ki so ga skupaj organizirali taborniki in planinci, je sodelovalo 35 ekip. Proga, ki so jo od Valvasorjevega doma izpeljali po pobočjih Stola do spomenika D. Milovanoviča, je bila dobro pripravljena, motila je le spolzka trava.
Med člani je zmagala ekipa MO PD Radovljica pred Kokrskim odredom iz Kranja in MO PD Škofja Loka. Med mladinci so bili prvi člani MO PD Ruše pred njihovo drugo ekipo in odredom »Svobodnih kamnitnikov« iz Škofje Loke. Med pionirji pa so zmagali najmlajši iz PD Radovljice in sicer ekipa I. pred III. in ekipo planinske skupine Loče.
Pokale za zmagovalce je prispevala RK ZMS, nekateri pa so dobili tudi knjižne nagrade.

Višina Triglavskega doma
Naša najvišja oskrbovana planinska postojanka, višje leži le Staničevo zavetišče malo pod vrhom in Aljažev dom na vrhu Triglava (2863 m), je Triglavski dom na Kredarici, ki so ga prvič zgradili že leta 1896. Njegova nadmorska višina je bila od nekdaj 2515 m in najnovejše meritve jo potrjujejo, točneje - izračuni so pokazali, da leži dom 2515,34 m visoko (Morbegno, opuščena italijanska vojašnica na drugi strani Triglava pa ima celo 2521,0 m). Merjenje je opravil Geodetski zavod SRS, in sicer aerofotogrametrično za karto 1:10.000.

Program komisije za alpinizem
Komisija za alpinizem PZS bo letos jeseni organizirala obnavljalni inštruktorski seminar, ki naj bi se ga udeležila po dva zastopnika iz vsakega AO. Gradivo zanj bo pripravil dr. France Malešič, trajal pa bo dva dni (sobota, nedelja).
Sredi novembra bo zbor alpinistov, za katerega pa kraj in čas pričetka še ni določen. Med rimskimi šolskimi počitnicami pa bo na Vršiču ali v Kamniški Bistrici zimski alpinistični tečaj.
Prihodnje leto, ko slavi slovenska planinska organizacija 80-letnico, naj bi odšla na pot naša prva alpinistična odprava v Severno Ameriko. To je že dolgo načrtovana odprava v Yosemite z ekstremno težkimi smermi v ostenju El Capitan, pripravljajo pa jo člani akademskega AO iz Ljubljane, Kamničani in Mojstrančani. Razen tega računajo, da bi v Vratih organizirali srečanje alpinistov bratskih republik, naslednje leto pa tudi mednarodni alpinistični tabor.

Vabilo v Karnijske Alpe
Vodniška sekcija PD Ljubljana-matica vabi 23. in 24. t. m. na izlet v Karnijske Alpe (Italija). Izlet bo vodil prof. Rado Kočevar, prenočišča bodo pripravljena v koči Di Gasperi, iz katere je še dve uri na Creton di Culzei (2487 m), sestopili pa bodo v Sapado, tako da bodo pravzaprav opravili prečenje tega zanimivega vršca. Prijave in informacije v društveni pisarni - Miklošičeva 17.

 

  14.09.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti