Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.07.1972

Delo, Šport: ... Uničena spominska plošča

Marjan Gros in Peter Rožič sta 9. t. m. pod Triglavsko steno odkrila poškodovano spominsko ploščo Riku Salbergerju. Mraz jo ni mogel uničiti, to dokazujejo podobne plošče v skupini Storžiča, tudi plaz ne, saj je visela na dveh klinih. In še en razlog govori, da je ploščo poškodoval kak objestnež - plošča je namreč visela v neposredni bližini poti in če bi bila poškodovana že pozimi, bi to prav gotovo kdo opazil že prej.

Ponovitve
Janez Dovžan in Miha Smolej sta 4. t. m. preplezala varianto iz Ozebnika v kamin Hornove smeri v Jalovcu. 8. t. m. sta Kristel Langus in Blaž Vengar ponovila »Spominsko smer« v Stenarju, dan za tem pa Peternelovo smer v severni steni Triglava (dan pred tem sta jo plezala dva Nemca). Nejc Zaplotnik je 7. t. m. sam preplezal smer Debelakove v Veliki Mojstrovki in sestopil po SZ razu Male Mojstrovke, naslednji dan pa je ponovil še Smer po kaminih.

Tirolci povišali tarife
Tirolski gorski vodniki so letos povišali svoje tarife za 40 odstotkov in prepustili sloves najcenejših kolegom z Bavarske. Zdaj sme tirolski gorski vodnik za en dan zaračunati največ 550 Sch (prej 400). Italijanski, švicarski in francoski gorski vodniki pa prodajajo svoje usluge skoraj še enkrat dražje.

153 tisoč vzponov
V Sovjetski zvezi napravijo vsakih štiri leta obračun alpinistične dejavnosti. Od leta 1968 do 1971 je 19.390 državljanov dobilo značke, 10.050 jih je napredovalo v »alpinist III razreda«, 2010 v drugi razred, 616 v prvi razred in 413 je kandidatov za mojstre športa. 811 alpinistov je končalo šolo za inštruktorje, vsi skupaj pa so opravili več kot 153.000 vzponov.

Malo zavarovancev
Čeprav je glavnina alpinistov že odšla v Zahodne Alpe, vplačil v »Sklad za reševanje v tujih gorah« ni veliko. S skupinskim prispevkom po 15 din so se zavarovali udeleženci dveh planinskih izletov, črnuškega na Grossglockner in bovškega na Matterhorn, alpinistov (ki plačujejo po 100 din) pa je bilo doslej le 24 in eden za Švico, za katero- je prispevek le 25 din (ker se je potrebno zavarovati še pri SRFW).

Najdaljša v Raduhi?
Za smer, ki sta jo Milan Golobinek in Viktor Povsod preplezala (10. junija letos) v Raduhi, nekateri trdijo, da je najdaljša doslej. Zanimivo je tudi ime »Bini-Fika«, ocena pa je V-VI in plezala sta 7 ur, v steni pa sta pustila 17 klinov.

 

  20.07.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti