Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.07.1972

Delo, Šport: ... Pred odhodom v tuje gore

Vse kaže, da bomo poleti priča doslej najbolj množičnega obiska naših alpinistov v Zahodnih Alpah. Po podatkih, ki so na voljo, bo samo med 15. in 20. t. m. v Chamonix odpotovalo blizu 50 plezalcev iz vse Slovenije. Razen tega so napovedali tudi odhod v Wališke Alpe in Dolomite. Prav gotovo pa jih ne bo manjkalo tudi drugod. Ob tem pa se vsiljuje vprašanje - ali so vodstva AO obvestili, vse, da se morajo poprej zavarovati, oziroma plačati v sklad za pomoč pri reševanju v tujih gorah? Vemo, da so reševanja vedno dražja, UO PZS pa je tudi že večkrat jasno povedal, da bo pri plačilu stroškov reševanja PZS sodelovala le, če bodo udeleženci nesreče pred odhodom vplačali samoprispevek!

Priznanja GRS
V letošnjem letu je dobila naša gorska reševalna služba že več laskavih priznanj, prav tako nekatere postaje GRS. Postaja Jesenice je dobila priznanje OF občinskega odbora SZDL Jesenice, postaja Prevalje in 5 njenih članov od zveze za telesno kulturo Slovenije, postaja Tržič pa zlato plaketo mesta.

Reševanje izpod plazov
Prof dr. France Avčin in inž. Tone Jeglič sta ob pomoči postaje GRS (Ljubljana) izdelala poseben oddajnik - impulzator, v velikosti 5x5 cm, polnjen z baterijami (drže 4 dni), ki obeta biti dober pripomoček pri iskanju ponesrečencev pod plazovi. Zasutega pod plazom, ki ima impulzator, je mogoče najti z vsakim UKW sprejemnikom in locirati do 1 m natančno, ne glede na debelino snežne odeje in druge ovire. Domet impulzatorja je 300 m in je bil že preizkušen na Vršiču.

Analiza nesreč
Komisija za GRS pri PZS se je odločila, da bo sproti strokovno proučila vse večje gorske nesreče pri nas in pripravila tudi uradno mnenje. Do tega je moralo priti, saj smo samo lansko leto imeli 18 smrtnih primerov (vsega 55 gorskih nesreč), letos pa že dve.

Začetniški tečaj v Vratih
Komisija za alpinizem bo od 30. t. m. do 6. avgusta v Vratih organizirala začetniški alpinistični tečaj. Vodja bo Stane Kofler, pomagalo pa mu bo 10-12 inštruktorjev, ki bodo v glavnem iz vrst gorskih vodnikov. Udeleženci ali njih AO (ki jih morajo prijaviti do 15. t. m.) morajo plačati po 200 din, ostale stroške pa bo plačala komisija. Tečaj je namenjen tudi mladinskim vodnikom, ki bi se želeli ukvarjati z alpinizmom.

Koristna pridobitev
Alpinisti po vsem svetu vse pogosteje uporabljajo »tape« posebne cevaste platnene trakove ki odlično nadomeščajo vrvne zanke in so razen tega precej močnejše. Izdelujejo jih v več dimenzijah, Francozi pa so jih imeli na Makaluju nad 1000 m.

Uemura med Eskimi
Naomi Uemura je znan alpinist ki se je proslavil tudi v Evropi (Gr. Jorasses pozimi itd.) in bil kot član japonske odprave maja -1970 na Mount Everestu ter dvakrat v njegovi steni, je odpotoval na Grönland, kjer bi se rad spoznal z življenjem Eskimov. V bližini Thule namerava med njimi preživeti leto dni.

Rešeni iz stene Eigerja
Marca letos je uspelo drugič rešiti plezalce iz stene Eigerja s helikopterjem. Sylvia Kyslikova, Šmid, Čepela in Novak (vsi ČSSR) so se namenili v Klasično Heckmairjevo smer, da bi opravili tretji zimski vzpon. Po treh bivakih so bili na začetku težav (Hinterstoisserjeva prečnica) in zadnja dva sta se odločila za povratek. Kysilkova in Šmid pa sta nadaljevala in v dveh dneh dosegla vrh drugega ledišča. Toda tu sta dokončno obtičala in ponju je moral helikopter SRFW (švicarske zračne reševalne službe).

Mir Samir (6626 m)
Ekspedicija, pod vodstvom Berta Sladerja, je preplezala dve novi smeri. Na to, dokaj pogosto obiskovano goro v Hindukušu. Blake, Curran in Mitten, so preplezali JZ ozebnik, Mitten, Anderson in Jones, pa južno steno. Mir Samir ima sedaj že pet različnih pristopov.

Žrtve Manasluja
Himalajska krvava gora je za spremembo zdaj Manaslu. 10. aprila je plaz zbrisal z vzhodnega pobočja 8156 m visoke gore celo taborišče, v višini 6500 m. V njem je našlo smrt 15 udeležencev južnokorejske odprave. Preživeli so le študent Yae Sup in dva nosača.
Obenem se je po JZ steni, ki je visoka okoli 4000 m, vpenjala tirolska odprava pod vodstvom Wolfganga Nairza. Tudi tod ni šlo brez žrtev. V noči na 26. april sta izgubila življenje Franz Jaeger in Andi Schlick, Reinhold Messner pa je kljub temu dosegel svoje - stopil je na vrh in povrhu vsega še sam!

Günther Langes
14. aprila je v Bolzanu umrl dr. Günther Langes (73). Bil je znana alpinistična osebnost med obema vojnama in velja za enega največjih poznavalcev Dolomitov, živel je v vznožju Pale, ko je bila še skoraj nedotaknjena. Skupaj s slikarjem Merietom sta preplezala čez 40 prvenstvenih smeri, večino takih, ki veljajo danes za primer lepega in elegantnega plezanja (npr. Raz tančic v Cima della Madonna, Grand Pilaster itd.). Bil je goreč zagovornik prostega plezanja in se je z novo generacijo, ki je v Dolomite prinesla šesto stopnjo, najprej ostro sporekel, nato pa zapustil prizorišče in se posvetil pisateljevanju. Bil je sodelavec številnih revij, napisal je več knjig, najbolj znan pa je kot avtor plezalnega vodiča po Dolomitih.

»Kamnoseki« v Jorassih
Velika kamnoseška akcija »Iasuo Kato and Co« tako bi lahko imenovali početje Japoncev letos pozimi v Grand Jorasses, kjer so bili doslej v gosteh vedno le plezalci, ki so se s strmino merili na klasičen način. Trije Japonci so delali počasi, varno, sveder za svedrom je romal v skalo. Toda pomlad jih je prehitela med vrhoma Pointe Walker in Whyper in s tem so izgubili dvojno prvenstvo, slave pa si na ta način v alpinističnih krogih tudi ne bodo pridobili.

  06.07.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti