Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.06.1972

Delo, Šport: ... V spomin Mihi Lahu

Alpinistični, odsek PD Kamnik bo v nedeljo ob 11. uri odkril spominsko ploščo lanskemu v »Razu želja« ponesrečenemu Mihi Lahu. Plošča bo pod Kalško goro (malo nad drevesno mejo), do koder je dve in pol ure zložne hoje iz Kamniške Bistrice proti Kokrskemu sedlu. V soboto in nedeljo bo odprta tudi Cojzova koča.

XV. VTK memorial
V nedeljo je akademsko PD organiziralo že petnajsti smučarski veleslalom za VTK memorial prijavilo se je 112 tekmovalcev, med njimi 20 deklet, žal pa jih precej ni prišlo na start. Proga, ki jo je trasiral Rotar, je bila dolga okoli 1000 m in je imela 170 m višinske razlike.
Med alpinisti so se zopet najbolj izkazali Mojstrančani. Med posamezniki je zmagal Košir (30,1) pred Jamnikom (32,1) in drugim tekmovalcem AO Mojstrana Mlekužem (32,8). V ekipni konkurenci so zmagali Mojstrančani (1,39.3) pred AO Kamnik (1,43.1) in AO Medvode (1,43.9). Med alpinistkami pa je tudi to pot prvo mesto prepričljivo osvojila Kurnikova (Tržič) 37,5 pred Škrlepovo (AS Domžale) 48.1 in Svetina (Jesenice) 48,5.

»Snežnik 72«
Na orientacijskem tekmovanju, ki ga je v nedeljo na Sviščakih organiziralo PD Ilirska Bistrica v sodelovanju z MK PZS, je sodelovalo 28 ekip, pokal »Snežnik« pa je prejela ekipa PD Sežana.

Grand Pilier d'Angle
Cocchinel in Nomine sta jeseni lansko leto preplezala novo smer v severni steno Grand Pilier d'Angle, za katero trdita, da je najtežja ledna tura v skupini Mont Blanca. Smer poteka desno od znane Bonatti - Gobbi in vodi večinoma skozi ekstremno strme ledene žlebove.

Alpinizem v ČSSR
Češkoslovaški alpinisti ne popuščajo v svoji hotenjih. Komaj so si oddahnili od prvega osemtisočaka (Nanga Parbat 1971), že načrtujejo vse potrebno za Makalu. Nanj so se namenili prihodnje leto.

Švicarji v Hindukušu
Osemčlanska odprava akademskega alpinističnega kluba iz Züricha se te dni mudi v pakistanskem Hindukušu. Cilj je vzpon na dva še deviška šesttisočaka: Thui I (6662 m) in Thui II (6524 m). S tema dvema vrhovoma sta se doslej že ukvarjala dve odpravi, toda zaman. Švicarji opravljajo tudi glaciološke, geološke in kartografske raziskave.

V Julijskih Alpah
Jeseniška naveza Hlade - Novak je v soboto ponovila Jesihovo smer v Debeli peči, Mitja Košar in Boris Pervanja pa Direktno smer v Mali Goličici. V nedeljo pa so se jeseniški plezalci po grapah povzpeli na Mojstrovko in po grebenih nadaljevali v Tamar. Vzpon v Temenu (Rjavina), ki sta ga poskusili dve ljubljanski navezi, pa ni uspel.

»Snežni metež«
Kakor smo že poročali je Tone Sazonov v Gorici prejel najvišje priznanje v skupini diapozitivov »od I do VI stopnje« in to v odlični konkurenci avtorjev iz 9 držav (1200 diapozitivov). Naslov njegovega diapozitiva je »Snežni metež«, posnel pa ga je med zimskim vzponom prek Čopovega stebra.
Izbrane diapozitive (181) III. mednarodnega natečaja planinskih barvnih diapozitivov bo foto-kino klub PZS prikazal na javni produkciji v petek ob 21. uri v kinu »Komuna«.

Letni tabor v Tamarju
Komisija za alpinizem PZS bo od 17. do 25. t. m. v Tamarju organizirala letni alpinistični tabor. Udeležili se ga bodo lahko le tisti člani AO, ki se bodo prijavili do 16. t. m. Tabor bo vodil Uroš Župančič, komisija za alpinizem pa bo za vsakega udeleženca prispevala po 25 din na dan.

Helikopter in GRS
Helikopterji so najkoristnejši pripomočki za reševanje v visokih gorah. Toda niso najbolj varni! Ko se je lani eden raztreščil na Aig du Goutier, so statistiki izračunan, da je bil to že šestnajsti, ki se je zrušil v skupim Mt. Blanca po letu 1954, ko so jih pričeli uporabljati za reševanje.
Seveda pa je tudi reševanj v tem predelu izredno veliko. Samo lansko leto se je smrtno ponesrečilo 45 plezalcev, 83 pa je težje in lažje poškodovanih.

  02.06.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46025

Novosti