Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.12.1971

Delo, Šport: ... Eiger - rešena s helikopterjem

9. septembra letos sta vstopila v severno steno Eigerja nemška plezalca Martin Block in Peter Siegert. V spodnjem delu stene sta zaradi vrste nesrečnih okoliščin (izguba derez, nahrbtnika ...) izgubila dva dneva, a ju je lepo vreme premamilo, da sta kljub vsemu nadaljevala. Na »bivaku smrti« ju je zalotila prava eigerska nevihta. Njuna oprema je bila zaradi izgube nahrbtnika zelo pičla in znašla sta se v pasti, tako da sta naslednjega dne morala poklicati pomoč. Reševalna akcija se je takoj začela, trajala pa je komaj eno uro. Iz Interlakna je štartal helikopter, ki ga je vodil pilot Günter Amann, in kljub slabemu vremenu poletel v steno. Ko se je približal onemoglima plezalcema na nekaj metrov, se je iz lebdečega helikopterja po jekleni pletenici spustil reševalec Rudolf Kaufmann. Nekaj minut kasneje sta bila oba plezalca že v helikopterju in malo kasneje na Kleine Scheideggu. Prav gotovo sta bila presenečena nad hitrostjo, kako pa šele nad računom?

Maestrijeva slava potemnela
Pred dobrim letom dni je trojica italijanskih plezalcev na čelu z znamenitim Maestrijem stopila kot druga naveza na vrh ene najtežjih gora na svetu - Cerro Torre (3128 m). Nanj so se povzpeli po jugovzhodnem grebenu, ki je visok 1600 m. Vzpon je trajal dobra dva meseca, večinoma pa so bivakirali kar v mrežah, saj so se ekstremne težave vrstile brez prestanka. Samo šestkrat jim je posijalo sonce, drugače pa je bila temperatura ves čas okoli
-25° C, ves čas je divjal orkanski veter, ki je značilen za to gorovje. Vrh so dosegli, lahko bi jim čestitali k nepojmljivi vzdržljivosti. Toda alpinistična javnost tega vzpona ni pozdravila, Maestrijeva slava pa je močno potemnela. Zakaj?
Odgovor je preprost, če se le malo zamislimo nad njihovo opremo. Plezalci so si namreč na neprehodnih mestih pomagali preprosto s kompresorjem. 70 kg težko vrtalno napravo so vlekli za seboj prek vse stene, ji enkrat med vzponom celo zamenjali pokvarjen motor in zato ni čudno, da niso imeli »plezalskih težav«.

  23.12.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti