Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.11.1971

Delo, Šport: ... V Paklenico in Klek

Navada je že, da za praznike ob dnevu republike organizirata Akademski AO in mariborska AO odpravi v eno od gorskih skupin sosednje Hrvatske. To sta navadno kanjon Paklenice in ostenje Kleka. Letos so se »akademiki« že odločili za Paklenico, mariborski alpinisti pa razmišljajo o obeh možnostih. Obem skupinam se bodo priključili tudi nekateri alpinisti iz odsekov, ki takih akcij ne organizirajo.

Ocena Diembergerja
O uspehu III. JAOH, ki se je pod vodstvom dr. Iva Valiča letos povzpela na 7398 m visoki Istor-o-Nal smo slišali že precej laskavih ocen. Tem je pred dnevi dodal znani poznavalec Hindukuša K. Diemberger še eno: poleg avstrijskega vzpona na Nošak z juga (23. julija 71 - Stefan, Nave, Eger) je jugoslovanski direktni vzpon prav gotovo letošnji najboljši dosežek v Hindukušu.

Desmaison pred sodišče?
Rene Desmaison, alpinist svetovnega formata, ki je ponesel slavo francoskega alpinizma po svetu, je sedaj na tem, da ga bo sodišče obsodilo morda celo na zapor, in to zaradi alpinizma. Za letošnje zimsko reševanje, ko so ga zadnji trenutek rešili izpod vrha Walkerjevega stebra, namreč noče plačati 14.488 frankov, ki jih zahtevajo reševalci.
Rene Desmaison se izgovarja, da tega ni storil zato, ker so pričeli akcijo prepozno, kar je imelo za posledico smrt njegovega tovariša. Toda Moris Herzog mu kljub temu grozi vsaj s sodnijskim zasežkom honorarja za njegovo najnovejšo knjigo, ki obravnava prav ta poskus prvenstvenega vzpona.

UIAA skala
Na sestanku posebne komisije UIAA za ocenjevanje plezalskih težav v Münchnu so v začetku tega meseca sprejeli mednarodno skalo za tolmačenje težavnostnih stopenj. V njej so zbrali najbolj značilne smeri v granitu ter dolomitu ali apnencu, in to posebej za prosto plezanje in posebej za tehnično. Za nas je posebej zanimiv tisti del, ki našteva primere za tehnične težave, ker doslej še ni bil objavljen in dejstvo, da je med smermi ocenjenimi s IV+ tudi »Bavarska« v severni triglavski steni.
granit
A1 Aig. du Midi - smer Rebufat (V)
A2 Capucin, vzhodna stena (V); Dru, zahodna stena (IV-)
A3 Aig. du Fou, severozahodna stena (IV-)
A4 Dru, zahodna stena - Robins, Harlin (VI)
dolomit - apnenec
Predigstuhl - direttissima (V+)
Rotwand - Buhlova smer (V+)
Dachl, severna stena - diagonale (VI-)
Cima Grande - Hasse, Brandler (VI-)
Zahodna Cina - Francoska direttissima (V+)

Dovoljenje za plezanje
Vsem, ki le malo poznajo alpinistično zgodovino, je znano, da so nekoč že prepovedali vzpone v severni steni Eigerja. Znano je tudi, da morajo dobiti sovjetski alpinisti - pa tudi drugi - v taboriščih Kavkaza posebno dovolilnico, če hočejo oditi na vzpon, izda jim jo komanda tabora. Tudi v ameriških nacionalnih parkih so določene omejitve in zahteve, po katerih se morajo ravnati tudi alpinisti. Odprave, ki potujejo na Grenland se morajo posebej zavarovati, drugače ne dobe dovoljenja danskega ministrstva itd. Toda, da bi lahko v Alpah - sedaj, v XX. stoletju lahko plezali le alpinisti z nekakšnimi dovoljenji, ne - to pa ne!
V tem slogu teče v letošnji jeseni diskusija med najvidnejšimi francoskimi alpinisti, če lahko verjamemo tujim agencijam. Sprožil naj bi jo Pierre Mazaud, ki je predlagal, naj bi imeli pravico plezati v stenah le tisti, ki bi položili posebni izpit. Proti njemu je najostreje nastopil Rene Desmaison, ki je izjavil, da je proti kakršnim »šoferskim izpitom« in je za svobodo vsaj v gorah. Polemike pa je povzročil invalid brez noge, ki se je na Mt. Blanc še lahko povzpel, pri sestopu pa je morala pomagati reševalna služba.

Prvič v Himalaji
Dne 3. t. m. se je urednik »Naših planina« dr. Željko Poljak povzpel na Neimenovani vrh (5100 m) v Himalaji - skupina Anapurna. Bil je prvi Hrvat, ki mu je doslej to uspelo, in to celo na lastne stroške, ker se je priključil »turistični odpravi«, ki jo je organiziralo podjetje Mountain travel iz Katmanduja prek münchenske trgovine Schuster.
Odprava, ki jo je organiziral polkovnik v pokoju J. Roberts, Anglež, ki se je za stalno naselil v Katmanduju, je štela 21 »turistov« iz ZR Nemčije, Avstrije, Švi-ce, Nizozemske in Jugoslavije, 56 nepalskih nosačev in 16 poklicnih vodnikov iz rodu Šerpa. S pohodom so pričeli na letališču v Pokhari in po sedmih dneh so že dosegli bazo na višini 4100 m. V naslednjih dveh dneh so organizirali dva višinska tabora z namenom, da se povzpno na 5435 m visoki Mardi Himal. Zadnji del vzpona pa je zaradi slabega vremena poskušalo le šest udeležencev, ki so za spremstvo dobili vsak po enega Šerpo. Toda le Poljakov Šerpa je pravilno precenil možnosti in zavil iz predvidene smeri na »Neimenovani vrh«, ki sta ga tudi dosegla, vsi drugi so se morali vrniti v dolino brez osvojenega vrha.

Malubiting osvojen
Jugoslovanski alpinisti nimajo posebne sreče. Sredi načrtovanja ciljev v izven evropskih gorstvih so jih že dvakrat prehiteli tuji alpinisti, ki imajo, kot je videti, več sreče v boju za dovoljenja. Najprej se jim je izmuznil osemtisočak Lhotse Shar, letos pa še Malubiting (7459 m), za katerega je med drugim prosila tudi III. JAOH.
Na Malubiting so se povzpeli Avstrijci, točneje Štajerci, pod vodstvom Horsta Schindlbacherja. Petčlanska odprava je vrh dosegla po »Poljski smeri«, torej smeri, ki so jo leta 1969 načeli Poljaki pod vodstvom Riszarda Szafirskega. Pripomniti pa je potrebno, da so bili Avstrijci že sedma odprava, ki je na tej gori preskušala svoje moči.

Japonci in Anapurna
Japonski alpinisti so prvič oblegali masiv Anapurne leta 1964 in osvojili 8078 m visoki vzhodni vrh. Leto za njimi so vzpon ponovili Francozi, letos pa so ga Japonci znova naskočili pod vodstvom Kazuo Jamada. Toda ponesrečil se jim je nepalski zvezni oficir, in to jih je toliko zamudilo, da so bili vsi kasnejši poskusi zaman.

Planinske postojanke
Železničarski dom na Vogarju bo odprt do 6. decembra, Valvazorjev dom od 27. do 30. t. m. (vendar opozarjajo, da je polovica kapacitet že zasedenih), koča na Roglji pa bo odprta le še do 30. t m. in jo bodo potem odprli šele za 1. maj.

  25.11.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti