Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.10.1971

Delo, Šport: ... V stenah že zimske razmere

Obdobje hladnega vremena, ki je v zadnjem času zajelo naše kraje, je povzročilo, da so v nekaterih stenah že povsem zimske razmere. Plezalci, ki odhajajo v severne stene, morajo s tem še posebej računati.
Da je to res, najlepše potrjujejo dogodki v steni Ojstrice. Škerbinek in Kovačič sta v soboto najpreje poskusila smer Debeljak - Veninšek. Zaradi snega in poledice sta po nekaj dolžinah morala sestopiti. V nedeljo sta poskusila »Nemško smer« v družbi zakoncev Mikše iz Celovca. V težkih razmerah so jo sicer zmogli, toda šele po neprostovoljnem bivakiranju malo pod vrhom, kar je povzročilo preventivno akcijo avstrijskih reševalcev.

Zbor alpinistov
Letošnji zbor alpinistov bo 13. novembra v dvorani hotela Špik v Martuljku. Tisti udeleženci, ki bodo hoteli v Martuljku prenočiti, si morajo sami zagotoviti rezervacijo na turističnem društvu, ker je hotel za goste zaprt.

Še o festivalu v Trentu
XX. festival filmov v italijanskem mestu Trento je v tekmovalni seriji zajel 8 normalnotračnih filmov, 24 šestnajst milimetrskih o gorah in 8 o raziskovanjih. Države, ki so filme poslale so: Avstrija (4), Bolgarija (1), Francija (4), Indija (1), Italija (8), Jugoslavija (»Boj zoper naravo« RTV Ljubljana in »463 dni za znanost« Filmske novosti Beograd), Kanada (2), Južnoafriška republika (1), Nizozemska (1), Nemčija (7), Romunija (1), Švedska (2), Švica (3), in Anglija (3).
Veliko nagrado Trenta je dobila Anglija (Zadnji med Cuivii - Brian Moser), najboljši kratkometražni film (35 mm) pa je bil indijski »Gaddis« (N. K. Issar), medtem ko nagrade za najboljši dolgometražni in najboljši raziskovalni film letos niso podelili. Za najboljši alpinistični film so proglasili »Makalu«, ki ga je posnel Francoz Lucien Berardini, priznanje (kot najprimernejši film za TV) pa je dobil tudi film, ki ga je John Lane posnel v južni steni Anapurne.
Škoda le - to je bilo že večkrat poudarjeno - da se predstavniki naših alpinistov festivala niso udeležili vsaj kot opazovalci, če že ni bilo mogoče ob pomoči televizije ali kakega od filmskih podjetij posneti kakega alpinističnega filma. Sedaj lahko upamo le, da se nas bo usmilil kak distributer.

»Odiseja na Nanga Parbatu«
Pod tem naslovom je zadnja številka Naših planina (7-8/71) prinesla prevod Messnerjevega članka in glasila Francoskega alpinističnega kluba. Ker je za to tragično odpravo še vedno veliko zanimanje, ni pa verjetno, da bi pri nas kmalu dobili prevod njegove knjige »Rdeča raketa nad Nanga Parbatom«, je članek lepa priložnost, da se seznanimo s stališčem enega od njenih akterjev.

Vabilo Mariborčanom
PD Kozjak iz Maribora prireja v soboto in nedeljo izlet z osebnimi avtomobili po zamejski Koroški. Odhod bo ob 12. uri izpred pošte 1 - Slomškov trg, obveščajo pa, da bo tudi nekaj prostih mest za neavtomobiliste. Vsekakor lepa zamisel, saj mnogi, kljub temu da so motorizirani, ne upajo sami v tuje gore.

Znova na Severni tečaj
Znani italijanski alpinist Guido Monzino se pripravlja, da znova prehodi dolgo in težavno pot do Severnega tečaja. Prtljago namerava naložiti na sani s pasjo vprego, pot pa bo v glavnem enaka prvemu pristopu.

Nesreča čehoslovakov
Tudi češkoslovaški alpinisti se z žalostjo spominjajo letošnje sezone. V Zahodnih Alpah so sicer med drugim opravili tri ponovitve severne stene Eigerja, toda skoraj hkrati so tudi izvedeli, da se jim je ponesrečilo pet tovarišev. Najprej se je ponesrečil Karel Valeš, njegova tovariša pa so težko poškodovana komaj rešili s helikopterjem. Kriva je bila izčrpanost, morda pa tudi strela.

Čehoslovaki na Everest?
Komaj so dobro končali odpravo na Nanga Parbat, se čehoslovaški alpinisti že pripravljajo na nadaljevanje himalajske dejavnosti. Kaže, da bodo v najbližji prihodnosti posegli celo po Mount Everestu. Da bi se na odpravo čim bolje pripravili, so v Nepal poslali trojko pod vodstvom Františka Kele. Na raziskave so odšli s kombijem.

Alpinizem
Pred dobrim mesecem dni so tudi Poljaki dobili najmodernejši učbenik za vzgojo mladih alpinistov. Pripomoček torej, ki ga pri nas pogrešamo že od leta 1950, ko je izšla Marjana Keršiča - Belača »Plezalna tehnika«. Knjižico, ki so ji dali naslov »Alpinizem« je uredil Maciea Popko, v nakladi 10.000 izvodov pa so jo izdali v založbi »Sport i turystyka« (Varšava). Edicija ima 245 strani in 16 poglavij, ki so jih napisali najbolj znani poljski alpinisti (Wala, Biel, ...). Cena je 35 zlotov.

Najvišji stalagmit
Do pred kratkim je veljal kot najvišji stalagmit še 25-metrski kapnik v Aggteleku (Madžarska). Ko so na češkoslovaškem odkrili Karasnojarsko jamo, je neoficialno prevzel prvenstvo tamkajšnji kapnik z višino 32,7 m, najnovejše vesti pa trdijo, da vse močno presega stalagmit v Jami Matin na Kubi (pokrajina Las Villas), ki naj bi bil visok 63,2 m.

  21.10.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti