Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.10.1971

Delo, Šport: ... Prvenstvene smeri AO Kranj

V vzhodni steni Brane sta Nande Kern in Milan Papler 25. sept. preplezala novo smer visoko 100 m. Ocenila sta jo s IV, 2 uri.
Tone Perčič in Drago Šegregur sta preplezala novo smer 3. t. m. v severni steni Kepe. Ocena IV, mestoma V-, 4 ure, 250 m.
3. t. m. sta Nande Kern in Nejc Zaplotnik preplezala novo smer v vzhodni steni Visoke Rateške Ponce. Smer sta imenovala »Centralni steber« in ocenila s V do VI (zgornjih 100 m), 400 m, 8 ur.
V severni steni Malega Draškega vrha sta Tomaž Jamnik in Nejc Zaplotnik preplezala novo smer 9. t. m. Ocena V+, 400 m, 7 ur. Smer gre še bolj desno kot »Desna smer« in je njena pravzaprav direktna varianta, ker zapusti gredino v spodnjem delu stene tam, kjer nanjo pride »Desna smer«. V spodnjem delu stene poteka nova smer po grapi med Velikim in Malim Draškim vrhom

Novice iz Kamniških Alp
V nedeljo 10. t. m. sta Tone Trobevšek in Berto Ribič (AO Kamnik) preplezala novo smer v južni steni Malega Grintavca. Smer vodi levo od smeri Bauman - Trobevšek. Smer sta imenovala »Centralna« in jo ocenila s IV A1, 6 ur.
Igor Golli in Milan Rebula (AAO) sta v nedeljo kot vse kaže opravila prvo ponovitev smeri »Levi kamin« v zahodni steni Štruce (smer sta prva preplezala Uroš Baš in Vlasto Kopač leta 1940). Ponavljalca sta plezala 2 uri in smer ocenila s IV, eno mesto V-.
Franci Malešič je v navezi z Janetom Volkarjem (AO Kamnik) ponovil Bosovo smer v zahodni steni Brane. Smer, ki jo je prvi plezal legendarni lovec Valentin Slatnar - Bos v nogavicah in s cokljami za pasom ter puško na rami (PV 1947, str. 90), doslej verjetno še ni bila ponovljena. Visoka je skoraj 800 m, ocena je III, čas plezanja pa 5 ur.

Srečanje alpinistov
Letošnje srečanje alpinistov bo v Martuljku (dvorana hotela Stane Žagar) in sicer 13. novembra. Komisija za alpinizem poziva vse alpinistične odseke in posameznike, da prijavijo svoje prispevke za diskusijo.

Od vsepovsod
Janez Dovžan in Kristelj (AO Mojstrana) sta 26. septembra preplezala (direktno) varianto na jugovzhodni greben Kukove špice.
Danilo Gorjan in Silvo Kragelj sta plezala (druga ponovitev) v Malem Kuntarju (skupina Krna). Smer ima oceno III, čas plezanja 3 ure, sestop po isti smeri (2 uri).
Erna Salberger in Matjaž Anderle sta opravila drugo ponovitev direktne variante (223 b) v Triglavski steni.

Prijave akcij
Komisija za alpinizem PZS poziva vse AO in društva, da do 1. decembra prijavijo vse akcije v prihodnjem letu, ki so zanimive za alpiniste. V poštev pridejo predvsem razna smučarska tekmovanja, srečanja in zbori, turni smuki, masovni vzponi, pohodi, tabori, tečaji in podobno.

Odprava v El Capitan
Komisija za alpinizem je že nekajkrat razpravljala o naši prvi alpinistični odpravi v Severno Ameriko, katere cilj naj bi bil Yosemit in znana stena El Capitan. Za odpravo so se že začeli zanimati alpinisti iz AO Mojstrana, Tržič, Kranj in Kamnik. Komisija jim priporoča, da se med seboj povežejo in prično s skupnimi pripravami.

Zanimanje na Japonskem
Po sprejemu poročila III. JAOH se je oglasil podpredsednik Japonskega alpinističnega kluba iz Tokia Ichiro Yoshizawa. V obširnem pismu je zelo ugodno ocenil uspeh odprave (pripomniti je potrebno, da so Japonci odlični poznavalci Hindukuša in da bo novembra pri njih III konferenca o tem gorstvu) in izrazil željo za tesnejše sodelovanje. Obljubil je tudi, da se bo spomladi prihodnjega leta, po povratku z zasedanja UIAA v Švici tudi osebno oglasil, da naveže stike z našo planinsko organizacijo.

Huda nesreča Bolgarov
Prvi obisk bolgarskih alpinistov visokim goram Azije se je končal nadvse tragično. Med odpravo mesta Sliven na Nošak (7492 m) sta se po povratku z vrha (28. avgusta) smrtno ponesrečila Ivan Vasilev in Atanas Zahariev. Med reševalno akcijo pa so na gori izginili še: Dimitr Petkov, Peter Petrov in Hristo Džambazov. Trupla bolgarskih alpinistov bodo verjetno večno ostala na gori, saj so kljub iskanju s pomočjo višinskih nosačev našli le enega.

  14.10.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti